12 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-22

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-22:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 6): What should come in place of the questions mark (?) in the following questions?
1). 625.97 × 7.5 + 299.87 = ? – 4632.64       
a)   9627.285
b)   9672.85      
c)   9227.285     
d)   9762.285     
e)   None of these
2). 7860 ÷ 24 × 12 + 370 = ?             
a)   4200 
b)   4300
c)   4600
d)   4400
e)   None of these
3). √? + 7820 = 9206 – 206 – 1100              
a)   9604
b)   8281 
c)   6400 
d)   8100 
e)   None of these
4). 8999 + 7999 + 6999 = ?                
a)   24997
b)   24979
c)   23979
d)   23997
e)   None of these
5). 6840 ÷ 100 ÷ 50 = ?                     
a)   3420
b)   13.68
c)   1.368
d)   342
e)   None of these
6). ? – 9707.67 = 203.007                  
a)   9087.007     
b)   8010.787     
c)   9880.007     
d)   9910.677     
e)   None of these



REASONING
Directions (7 – 12): In each of the questions below are given two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer
a)  if only conclusion I follows.
b)  if only conclusion II follows.
c)  if either conclusion I or conclusion II follows.
d)  if neither conclusion I nor conclusion II follows.
e)  if both conclusion I and conclusion II follow.
7). Statements: All blades are sharp. Some blades are blunt. No blunt is a sword.
Conclusions: I.All sword being blades is a possibility. II.At least some blades may be swords.
8). Statements: All flowers are white. Some whites are beautiful.
Conclusions: I.All flowers being beautiful is a possibility. II.At least some whites my not be flowers.
9). Statements: All fruits are tasty. No tasty is good. All goods are yummy.
Conclusions: I.All yummy things being tasty is a possibility. II.All fruits being yummy is a possibility.
10). Statements: All mangoes are grapes. Some grapes are black.
Conclusions: I.Some mangoes being black is a possibility. II.There is a possibility that some mangoes are not black.
11). Statements: No book is a pencil. All pencils are pens. No pen is blue.
Conclusions: I.No blue is a pencil. II.All books being pen is a possibility.
12). Statements: Some tigers are panthers. No lion is a tiger.
Conclusions: I.Some panthers being lions is a possibility. II.Panthers, which are not tigers, being lions is a possibility.

ENGLISH
Directions(13-17): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
A. The researchers in these companies claim that they could do better by allowing their employees to doze off at work place.
B. The dreams, while at work, are thus helpful to solve crucial problems.
C. Would you believe that some UK based companies are arranging for bed at the work place?
D. The reason, they claim, could be that dreams produce creative solutions.
E. We only hope that these crucial problems in UK are different from those of ours.
F. But it is true and is considered as a step to improve quality of their products.

13). Which of the following should be the First sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
14). Which of the following should be the Third sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
15). Which of the following should be the Fourth sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

16). Which of the following should be the Fifth sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
17). Which of the following should be the Sixth sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   E  
Answers:
1).a)   2).b)   3).c)   4).d)   5).c)   6).d)   7).e)   8).e)   9).b)   10).e)   11).e)  12).e) 13).c)    14).a)   15).d)   16).b)   17).d) 
Solutions:
1). a) 625.97 × 7.5 + 299.87 = ? – 4632.64
4694.775 + 299.87 + 4632.64 = ?
? = 9627.285
2). b) 7860 ÷ 24 × 12 + 370 = ?
? = 327.5 × 12 + 370 = 4300
3). c) √? + 7820 = 9206 – 206 – 1100
√? = 7900 – 7820
? = (80)2 = 6400
4). d) 8999 + 7999 + 6999 = ?
? = 23997
5). c) 6840 ÷ 100 ÷ 50 = ?
? = 1.368
6). d) ? – 9790.67 = 203.007
?  = 203.007 + 9707.67 = 9910.677

13).c)   
14).a)  
15).d)  
16).b)  
17).d) 





 For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">