25 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Based on Exam Pattern

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Based on Exam Pattern Set-34:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.




REASONING

Directions (1 – 3): Study the following arrangement carefully to answer these questions:



5  H I 7 $ K J 4 % L A T 3 8 @ F 6 U # V P 1 E & 9

1). Which element is sixth to the right of fourteenth from the right end?
a)   #
b)   P
c)   U
d)   1
e)   V
2). How many such digits are there in the above arrangement of which immediately followed by a symbol which is immediately by a consonant?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   More than three
3). How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a vowel but not immediately preceded by a symbol?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   Four

Directions (4 – 6): In the given questions, assuming the given statements to be true, find which of the given four conclusions I, II, III and IV is/are definitely true and give your answers accordingly.

4). Statement: L > K >= X < J = N  <= Y < D
Conclusions: 
I.             X >= Y
II.           L > N
III.          K > J
IV.         D > X
a)   None is true
b)   Only I and II are true
c)   Only II is true
d)   Only IV is true
e)   Only II and IV are true
5). Statement: P > J >= V = D > L <= C
Conclusions:
                                     I.        P >C 
                                   II.        D>= C
                                  III.        L<P
                                 IV.        J > L
a)   Only II is true
b)   Only III is true
c)   Only IV is true
d)   Only II and IV are true
e)   Only III and IV are true

QUANTITATIVE APTITUDE
6). The ratio between the speed of a truck, car and train is 3: 8: 12. The car moved uniformly and covered a distance of 1040 km in 13 hours. What is the average speed of the truck and the train together?
a)   75 km/hr
b)   60 km/hr
c)   48 km/hr
d)   Can’t be determined
e)   None of these
7). If a dealer wants to earn 10% profit on an article after offering 15% discount to the customer, by what percentage should he increase his marked price to arrive at the label price?
a)   17 7/29 %
b)   297/17%
c)   295/17%
d)   298/17%
e)   177/17%
8). A boy walking at a speed of 15 km/hr reaches his school 20 minutes late. Next time he increases his speed 5 km/hr, but still he is late by 10 minutes. Find the distance of hisschool from his house.
a)   5km
b)   10km
c)   18km
d)   20km
e)   12km
9). What will be the approximate value of 163% of 2395?
a)   3870
b)   3890
c)   3900
d)   3820
e)   3935
10). Find the approximate value of 234+17+15.3 x 18 – 13 x 3.7
a)   250
b)   220
c)   240
d)   230
e)   260

ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15): Rearrange the following sentences (A),(B),(C),(D),(E) and(F) in the proper sequence to from a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
(A) We did our best with the available expertise and resources, and minimized human vulnerability.
(B) But the strenuous efforts made by the Centre, the States and various agencies paid off.
(C) We came to terms with Phailin more easily and tackled it well to escape its untamed fury.
(D) It is known that Phailin had threatened to be a disaster of apocalyptical proportions.
(E) The people of coastal Odisha are now faced with the daunting task of repairing and rebuilding their lives.
(F) Thanks to the advances in science, we no longer throw up our hands when we are faced with natural disasters.

11).Which of the following would be the FIFTH statement after rearrangement?
a)   A
b)   C
c)   E
d)   B
e)   D
12).Which of the following would be the SIXTH statement after rearrangement?
a)   B  
b)   E
c)   C
d)   F
e)   A
13).Which of the following would be the THIRD statement after rearrangement?
a)   A
b)   C
c)   D
d)   B
e)   E
14).Which of the following would be the FIRST statement after rearrangement?
a)   F
b)   D
c)   B
d)   C
e)   A
15).Which of the following would be the FOURTH statement after rearrangement?
a)   B
b)   E
c)   F
d)   A
e)   D

Answers:
1)c   2)d   3)b   4)d   5)e   6)b   7)b   8)b   9)c   10)d 11) d  12)b  13)a  14)a  15) e

Solutions:
1). c) Required element is V
2). d) Required digits are is 7, 4 and 8
3). b) Required consonant is only H
4). d)
5). e)
6). b) Let speed of the truck, car and Train are 3x, 8x and 9x respectively.
Total distance covered by car in 13 hours = 1040 km
1040 = 13 *8x =>x = 10.
Speed of the truck = 3x = 3 * 10 = 30 kmph.
Speed of the train = 9x = 9 * 10 = 120 kmph.
Average speed of train and truck = (30 + 90)/2 = 60 kmph.
7). b) The required marked price = [(10 + 15)/(100 – 15)] x 100 = 2500/85 =  29 7/17 %
8). b) The required distance = [(20 – 10)/60] x [15 + 5] x 15/5 = 10km
9). c)
10). d)
Directions: (11-15)
F C A D B E



For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">