27 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test Based on Exam Pattern

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Based on Exam Pattern Set-36:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5) Study the table carefully to answer the questions that follow
Number of Students Appeared (A) and Qualified (Q) in an Examination from Various Institutes Over the Years

Institute
Years
2003
2004
2005
2006
2007
A
Q
A
Q
A
Q
A
Q
A
Q
B
1545
1240
1654
1566
1684
1500
1440
1165
1564
1462
C
1647
1106
1897
1689
1150
1278
1390
1072
1575
1388
D
1765
1567
1574
1024
1754
1210
1364
1145
1510
1214
E
1530
1234
1886
1542
1806
1586
1478
1388
1654
1296
F
1605
1356
2004
1930
1666
1498
1560
1389
1690
1480
1). Percentage of candidates qualified over appeared from Institute D is the lowest during which of the following years?
a)   2003
b)   2004
c)   2005
d)   2007
e)   None of these
2). Approximately what is the percentage of candidates qualified over appeared from all the institutes together in 2007?
a)   68
b)   55
c)   74
d)   92
e)   86
3). What is the difference between the number of students appeared but not qualified in the exam from institute B in the year 2004 and the number of students appeared but not qualified in the exam from the same institute in the year 2006?
a)   187
b)   88
c)   275
d)   373
e)   None of these
4). What is the approximate average number of candidates appeared for the exam from institute E over the years?
a)   1759
b)   1586
c)   1671
d)   1924
e)   1837
5). What is the percentage of the candidates qualified over the number of candidates appeared for the exam in the year 2005 from all institutes together?
a)   92·34
b)   73·47
c)   66·94
d)   83·59
e)   None of these
REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, M, D, P, R, T, Band H are sitting around a circle, facing the centre. M is third to the left of A, who is second to the left of T. D is second to the right of H, who is second to the right of T. R is second to the right of B, who is not an immediate neighbour of T.
6). Which of the following combinations represents the first and the second to the left of B respectively?
a)   MD
b)   DH
c)   AM
d)   AR
e)   DM
7). Who is third to the right of T?
a)   D
b)   B
c)   H
d)   M
e)   None of these
8). Who is to the immediate left of H?
a)   P
b)   M
c)   T
d)   R
e)   Data inadequate
9). Who is second to the left of B?
a)   D
b)   H
c)   M
d)   Data inadequate
e)   None of these
10). In which of the following combinations the third person is second to the left of the second person?
a)   BAR
b)   DBM
c)   TPH
d)   PMH
e)   None of these

ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15): In each question below four words which are numbered 1), 2), 3) and 4) have been printed in bold, of which one word may be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. The number of that word is the answer. If all the four words are correctly spelt, mark 5), ie “All Correct" as the answer.

11). Non-communicable a)/diseases b)/are a major c)/concerned d)/for people in this region All Correct e).

12). The industry is poised a)/for a quantum b)/jump as it has ventured into Indian markets which have excellent c)/growth opportunities d)/All Correct e).

13). The Government administration is required to undergo a)/a radicle b)/transformation c)/for better service orientation d)/. All Correct e).

14). The squwad a)/that was entrusted with the task of detection b)/of explosives and their neutralization c)/has completed the assignment d)/. All Correct e).

15). The equipments a)/used for surveillance b)/must be reliability c)/and of appropriate d)/ quality. All Correct e).

Answers:
1)b   2)e   3)a   4)c   5)d   6)e   7)d   8)a   9)c  10)b  11)d   12)e   13)b   14)a   15)c  


Solutions:
1). b) Year wise percentage of candidates qualified over appeared from institute D
2003 => 1567 x 100/1765 = 88.78%
2004 => 1024 x 100/1574 = 65.06%
2005 => 1210 x 100/1754 = 68.98%
2006 => 1145 x 100/1364 = 83.94%
2007 => 1214 x 100/1510 = 80.39%
Therefore, lowest percentage is in year 2004
2). e) Number of students appeared in examination from all institutes in 2007 = 1564 + 1575 + 1510 + 1654 + 1690 = 7793
Number of students qualified from all institutes in 2007 = 1462 + 1388 + 1214 + 1296 + 1480 = 6840
Required % of candidates = 6840 x 100/7993 = 85.57% = 86% (App.)
3). a) Number of students of institute B appeared but not qualified in 2004= 1654 – 1566 = 88
Number of students of institute B appeared but not qualified in 2006= 1440 – 1165 = 275
Required difference= 275 – 88 = 187
4). c) Number of candidates appeared for exam from institute E over the years= 1530 + 1886 + 1806 + 1478 + 1654= 8354
Required average= 8354/5 = 1670.8 = 1671 (App.)
5). d) Number of candidates from all institutes appeared for exam in the year 2005= 1684 + 1550 + 1754 + 1806 + 1666= 8460
Number of candidates from all institutes qualified for exam in the years 2005= 1500 + 1278 + 1210 + 1586 + 1498= 7072
Required % of the candidates= 7072 x 100/8460 = 83.59%
(6– 10): Pictorial representation is as follows:
 
6). e)
7). d)
8). a)
9). c)
10). b)
11). d)  Concern
12). e)
13). b) Radical
14). a) Squad

15). c) Reliable




For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">