3 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-13

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-13:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). A, B and C enter into a partnership. A invests Rs 4000for the whole year, B puts in Rs 6000 at the first andincreasing to Rs 8000 at the end of 4 months, whilst Cputs in at first Rs 8000 but withdraw Rs 2000 a the end of9 months. Find the profit of A at the end of year, if thetotal profit is Rs 16950.
a)   3600
b)   6600
c)   6750
d)   6300
e)   None of these
2). The daily wage is increased by 20% and a personnow gets Rs 24 per day. What was his daily wagebefore the increase?
a)   18
b)   20
c)   22
d)   16
e)   24
3). In a certain primary school, there are 60 boys of age 12each, 40 of age 13 each, 50 of age 14 each and 50 of age15 each. The average age ( in years) of the boys of theschool is:
a)   13
b)   13.45
c)   13.5
d)   14
e)   12
4). A dealer sold a radio at a loss of 2.5%. Had he sold itfor Rs 100 more, he would have gained 7.5%. For whatvalue should he sell it in order to gain 12'/2%?
a)   1235
b)   1245
c)   1125
d)   1175
e)   None of these
5). The ratio of Radha's and Ruchi's ages is 9 : 4. If thedifference between the present age of Radha and theage of Ruchi 5 years hence is 5, then what is the sum ofthe present ages of Radha and Ruchi?
a)   16
b)   18
c)   26
d)   28
e)   35

REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given below:
(a) In a family of six persons A, B, C, D, E and F, there are three males and three females. There are two married couples and two persons are unmarried. Each one of them reads different newspapers, viz. Times of India, Indian Express, Hindustan Times, Financial Times, Navbharat Times and Business Standard.
(b) E, Who reads Indian Express, is mother – in – law of A, who is wife of C. D is the father F and he does not read Times of India or Business Standard. B reads Navbharat times and is the sister of F, who reads Hindustan Times. C does not read Business Standard.
6). Who among the following reads The Times of India?
a)   C
b)   A
c)   D
d)   Data inadequate
e)   None of these
7). How is F related to E?
a)   Daughter
b)   Brother
c)   Son
d)   Data inadequate
e)   None of these
8). Which of the following is one of the married couples?
a)   D – B
b)   D – E
c)   B – F
d)   E – F
e)   None of the above
9). Which of the following newspapers is read by ‘A’?
a)   Times of India        
b)   Navbharat Times
c)   Financial Times
d)   Data inadequate    
e)   None of these
10). How many sons does E have?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these

ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15): In each question below, a sentence with four words printed in BOLD type is given. These are numbered as a), b), c) and d). One of these four boldly printed words may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the boldly printed words are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark e), ie “All Correct”, as your answer.

11). Owing to a)/ scarsity of water, b)/ the metropolitan city of Mumbai is passing c)/ through a hard time. d)/ All correct e).

12). I repriminded him for using a)/ humiliating language while b)/ addressing the c)/ audience. d)/ All correct e)

13). I appealed to her to look after my a)/ children during my b)/ absence and she c)/ acceded to my request. d)/ All correct e)

14). You have absolutely no a)/ authority to b)/ interphere in my c)/ affairs. d)/ All Correct e)

15). This time I was compelled a)/ to leave him unpunished d)/ although he deserved severe c)/ punishment for breech of rules. d)/ All correct e)

Answers:
1).a   2).b   3).b   4).c   5).b   6).a   7).c   8).b   9).e   10).c 11).b 12).a 13).e 14).c 15).d

Detailed Solutions:
1). a) A's investment for 12 months = Rs 4000 x 12= Rs 48000
B's investment (Rs 6000 for 4 months and Rs 8000 for 8months) = (Rs 6000 x 4 + Rs 8000 x 8) = Rs 88000
C's investment (Rs 8000 for 9 months and Rs 6000 for 3months) = (Rs 8000 x 9 + Rs 6000 x 3) = Rs 90,000.
Ratio of their incomes = A: B : C= 48000:88000:90000= 48:88:90 = 24:44:45
Profit of A = (24/113) x 16950 = 3600
2). b) Original daily wage = Increased daily wage/(100 + %increase) x 100
= 24/120 x 100 = Rs.20
3). b) The required average = (60 x 12 + 40 x 13 + 50 x 14 + 50 x 15)/(60 + 40 + 50 + 50) = 13.45
4). c) Selling Price = More Rupees (100 + % final gain)/(%gain + %loss) = 100 x 112.5/(7.5 + 2.5) = 1125.
5). b) Radha's: Ruchi's = 9 : 4 =>Radha = (9/4) Ruchi
Radha – (Ruchi + 5) = 5 =>Radha = Ruchi + 10
9/4 Ruchi = Ruchi + 10 => 5 Ruchi = 40 =>Ruchi = 8 then Radha age = 18
Therefore, sum of their ages = 26 years
(6 – 10):

Person
News Paper
Sex
A
Business Standard
Female
B
Navbharath Times
Female
C
Times of Male
Male
D
Financial Times
Male
E
Indian Express
Female
F
Hindustan Times
Male

Relationship:
6). a)
7). c)
8). b)
9). e)
10). c)
11). The correct spelling is ‘scarcity’.
Answer: b)
12). The correct word will be ‘reprimand’. The meaning of ‘reprimand’ is ‘to express severe disapproval of somebody or their actions especially officially’.
Answer: a)
13). Answer: e)
14). The correct spelling is ‘interfere’.
Answer: c)
15). The correct spelling is ‘breadh’.
Answer: d)

For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">