17 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-27

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-27:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.
QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 2): Read the below Sentence and answer the questions followed:

“From a group of 6 men and 4 women a committee of 4 persons is to be formed.”

1). In how many different ways can it be done so that the committee has at least one woman?
a)   210
b)   225
c)   185
d)   195
e)   175
2). In how many different ways can it be done so that the committee has at least 2 men?
a)   210
b)   225
c)   185
d)   195
e)   175
3). When a student weighing 45 kgs left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200g. What is the average weight of the remaining 59 students?
a)   54
b)   55
c)   56
d)   57
e)   58
4). A producer of tea blends two varieties of tea from two tea gardens one costing Rs 18 per kg and another Rs 20 per kg in the ratio 5 : 3. If he sells the blended variety at Rs 21 per kg, then his gain percent is
a)   11%
b)   12%
c)   13%
d)   14%
e)   15%
5). An electric pump can fill a tank in 3 hours. Because of a leak in the tank, it took 3 hours 30 min to fill the tank. In what time the leak can drain out all the water of the tank and will make tank empty?
a)   9 hours
b)   15hours
c)   21hours
d)   12 hours
e)   13 hours

REASONING ABILITY
6). A man pointing to a photograph says, "The lady in the photograph is my nephew's maternal grandmother." How is the lady in the photograph related to the man's sister who has no other sister?
a)   Cousin
b)   Mother
c)   Mother-in-lay
d)   Sister
e)   Sister-in-law
7). In a row, Rakhi is sitting 26th from the right end, and Bhavna is sitting 25th from the left end. Also Rakhi is sitting 20th to the left of Bhavna. What is the total number of students sitting in the row?
a)   21
b)   22
c)   28
d)   38
e)   30
Directions (8 – 10): Read the following information to answer the below questions.
             i.        Seven friends A, B, C, D, E, F and G take a series of tests.
            ii.        No two friends get similar marks.
           iii.        G always scores more than A.
          iv.        A always scores more than B.
            v.        Each time either C scores the highest and E gets the least, or alternatively D scores the highest and F or B scores the least.
8). If G is ranked fifth, which of the following must be truth?
a)   D scores the highest.
b)   C is ranked second
c)   E is ranked third
d)   B is ranked fourth
e)   None of the above
9). If D is ranked second, which of the following can be true?
a)   A gets more than C.
b)   G gets more than D.
c)   A gets more than G.
d)   F gets more than G
e)   None is true.
10). If D is ranked sixth and B is ranked fifth, which of these can be true?
a)   G is ranked first or fourth.
b)   C is ranked second or third.
c)   A is ranked second or fifth.
d)   F is ranked third or fourth.
e)   None of the above is true


ENGLISH LANGUAGE
11). The well-known judge who was earlier ______ to head the delegation has now given his ______.
a)   reluctant, consent
b)   eager, approved
c)   requested, chances
d)   forced, unwillingness
e)   expected, assurances
12). People were ______ of the two brothers because their behaviour seemed ______.
a)   anxious, notorious
b)   suspicious, unusual
c)   unmindful, gentle
d)   aware, dispassionate
e)   cautious, generous
13). The army regime has announced firm steps on ______ democracy and fighting ______.
a)   clamping, anarchy
b)   ruling, voters
c)   restoring, terrorism
d)   enlightening, anticorruption
e)   waiving, minorities
14). ______ the death of one of the contestants, the election to the seat has been ______.
a)   Despite, postponed
b)   Because of, conducted
c)   With, skipped
d)   In spite of, stopped
e)   Owing to, countermanded
15). The captain of our team was ______ because of the ______ performance of our opponents.
a)   upset, poor
b)   nervous, uneventful
c)   happy, excellent
d)   elated, bad
e)   annoyed, thorough

Answers:
1)d   2)c   3)d   4)b   5)d   6)d   7)e   8)a   9)d   10)d  11)a  12)b 13)c  14)e  15)d




Solutions:
1). d) Required no. of ways = 4C1 x 4C3 + 4C2 x 6C2 + 4C3 x 6C1 + 4C4
= 4 x [(6 x 5 x 4)/(1 x 2 x 3)] + [(4 x 3)/(1 x 2) x (6 x 5)/(1 x 2)] + [(4 x 3 x 2)/(1 x 2 x 3) x 6] + 1
= 80 + 90 + 24 + 1 = 195
2). c) Required no.of ways = 6C2 x 4C2 + 6C3 x 4C1 + 6C4
= [(6 x 5)/(1 x 2) x (4 x 3)/(1 x 2)] + [(6 x 5 x 4)/(1 x 2 x 3) x 4] + [(6 x 5 x 4 x 3)/(1 x 2 x 3 x 4)]
= 90 + 80 + 15 = 185
3). d) Let the average weight of the 59 students be A.
So the total weight of the 59 of them will be 59*A.
The questions states that when the weight of this student who left is added, the total weight of the class = 59A + 45
When this student is also included, the average weight decreases by 0.2 kgs
=> (59A + 45)/60 = A – 0.2
=> 59A + 45 = 60A - 12
=> 45 + 12 = 60A - 59A
=> A = 57
4). b) Suppose he bought 5 kg and 3 kg of tea.
Cost Price = Rs. (5 x 18 + 3 x 20) = Rs. 150.
Selling price = Rs. (8 x 21) = Rs. 168.
Profit = 168 - 150 = 18
So, Profit % = (18/150) x 100 = 12%
5). d) We can get the answer by subtracting work done by leak in one hour by subtraction of filling for 1 hour without leak and with leak, as
Work done for 1 hour without leak = 1/3
Work done with leak = 7/2; Work done with leak one hour = 2/7
Work done by leak in 1 hr = 1/3 – 2/7 = 1/21
So tank will be empty by the leak in 21 hours.
6). d) Man's Nephew maternal grandmother will be man's mother.
7). e) Bhavna is 25th from left end and Rakhi is 20th to left of Bhavna so Rakhi is 5th from left end and given 26th from right end, so total = (5+26) – 1 = 30
8). a) If G is ranked fifth, then A and B must be ranked 6th and 7th resp. This can only happen if D scores the highest.
9). d) The first three options are not possible.
10). d)  




For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">