6 Jun 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI/UIIC Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI/UIIC Exams (5th June 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.
Note: We have covered all the possible questions from previous CA Updates based on the exam point of view, kindly make use of it.

1). World Environment Day is observed on June 5 to encourage global awareness and initiate positive action to protect nature. The theme for the year 2016 is the fight against the illegal trade in wildlife. When the day was first observed?
a)   1963
b)   1954
c)   1972
d)   1992
e)   2001


2). Which among the following states has become the first state in the country to have a State Data Centre (SDC)?
a)   Andhra Pradesh
b)   Himachal Pradesh
c)   Madhya Pradesh
d)   Arunachal Pradesh
e)   Uttar Pradesh


3). The Haryana Government launched Asia's First Gyps Vulture Reintroduction Programme at Jatayu Conservation Breeding Centre. The Jatayu Conservation Breeding Centre is located at
a)   Bhiwani
b)   Kurukshetra
c)   Rewari
d)   Barwala
e)   Pinjore


4). To facilitate hassle-free entry of Indians into the US at selected airports, India and the United States have signed a Memorandum of Understanding, providing for expedited security clearances. Who is the Indian Ambassador to US?
a)   P. S. Raghavan    
b)   Nirmal Kumar Verma
c)   Meera Sankar
d)   Arun K Singh
e)   None of the above


5). Railway Minister Suresh Prabhu on Saturday said high-speed railway lines will be built from Visakhapatnam to Chennai and Bengaluru to Andhra Pradesh. What is the capital city of Andhra Pradesh?
a)   Amaravathi
b)   Vijayawada
c)   Visakhapatnam
d)   Machilipatnam
e)   Tirupathi


6). Haryana Chief Minister laid the foundation stone of Jai Jawan Awas Yojna in Bahadurgarh city Haryana. Who is the Chief Minister of Haryana?
a)   Manohar Lal Khattar
b)   Kalikho Pul
c)   Raman Singh
d)   Manohar Lal
e)   Mukul Sangam


7). Which among the following states government have recently signed an MoU with California (US) for cooperation in fields of business innovation, alternative energy, and education?
a)   Karnataka
b)   Maharashtra
c)   Telangana
d)   Mizoram
e)   Punjab


8). Dr K Vasuki, Executive Director of government-recognised sanitation agency Suchitwa Mission, recently organised India’s first green and waste-free swearing-in ceremony in ______.
a)   Tamil Nadu
b)   Kerala
c)   Nagaland
d)   Jammu and Kashmir
e)   Rajasthan


9). The Indian Army, under its welfare and development initiative Operation Sadbhavna, has tied up with _____ for the training of youth from Kashmir as automobile service technicians.
a)   Infosys
b)   Tata Motors
c)   Mahindra and Mahindra
d)   Wipro
e)   TCS


10). According to the United Nations and Interpol, environmental crimes become the _____ biggest global crime.
a)   2nd
b)   3rd
c)   4th
d)   5th
e)   10th


11). Which country is voting on whether to introduce a guaranteed basic income for every citizen, becoming the first country to hold such a vote?
a)   Denmark
b)   Singapore
c)   Canada
d)   Switzerland
e)   Netherlands


12). V Narayanasamy will be sworn in as the Chief Minister of the Union Territory, Puducherry. He belongs to which political party?
a)   All India N R Congress
b)   Bahujan Samaj Party
c)   Communist Party of India
d)   Indian National Congress
e)   Bharatiya Janata Party


13). CR Sasikumar has taken over as Managing Director of
a)   State Bank of Hyderabad
b)   State Bank of Patiala
c)   State Bank of Travancore
d)   State Bank of Mysore
e)   State bank of Bikaner and Jaipur


14). Name the person who has been recognised by the Guinness World Records as the world's oldest university graduate.
a)   Shigemi Hirata
b)   Setsuko Hara
c)   Machiko Kyô
d)   Toshirô Mifune
e)   None of the above


15). The Income Tax (I-T) Department has launched an ATM-based validation system for online filing of income tax returns. Currently which among the following banks has initiated the facility?
a)   SBI
b)   Punjab National Bank
c)   Allahabad Bank
d)   Bank of Baroda
e)   None of the above


16). Commerce and Industry Minister has suggested her European Union counterpart Cecilia Malmstrom to resume the long-stalled negotiations over the proposed free trade agreement. Who is the current Commerce and Industry Minister of India?
a)   Radha Mohan Singh       
b)   Narendra Singh Tomar    
c)   Ashok Gajapathi Raju Pusapati 
d)   Ravi Shankar Prasad      
e)   Nirmala Sitharaman


17). The International Monetary Fund’s (IMF) executive board has approved a three-year _____ loan to support Sri Lanka’s economic reform agenda which is hit by a balance-of-payments crisis.
a)   $0.5 billion
b)   $1.5 billion
c)   $2.5 billion
d)   $3.5 billion
e)   $5.5 billion


18). Seco Tools India, a wholly owned subsidiary of Swedish company Seco Tools AB has inaugurated its new plant and office near
a)   Akola
b)   Surat
c)   Pune
d)   Indore
e)   Vadodara


19). The Micra Transcatheter Pacing System, the smallest pacemaker (two gram capsule sized) in the world has been successfully implanted in a 92-year old man at
a)   Artemis Hospital
b)   Apollo
c)   Medanta 
d)   Moolchand Hospital
e)   None of the above


20). Arun and Anoop George, have invented a low-cost wind turbine to make renewable energy affordable to all. They belong to which state?
a)   Karnataka
b)   Kerala
c)   Gujarat
d)   Delhi
e)   None of the above


21). Garbiñe Muguruza won her maiden Grand Slam title after defeating the defending champion Serena Williams. She belongs to which country?
a)   Germany
b)   Spain
c)   Poland
d)   Netherlands
e)   Switzerland


22). Avtar Singh has qualified for the Rio Olympics in the under which category?
a)   Boxing
b)   Fencing
c)   Rowing
d)   Sailing
e)   Judo


23). Veteran film, theatre and television actress Sulabha Deshpande passed away. She belongs to
a)   Ahmadabad
b)   Nagpur
c)   Mumbai
d)   Delhi
e)   Rajkot


Answers:

1)c   2)b   3)e  4)d   5)a   6)a   7)c   8)b   9)b  10)c   11)d   12)d   13)c   14)a   15)a   16)e   17)b   18)c   19)c   20)b   21)b   22)e   23)c





For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">