25 Jun 2016

GK questions Asked in the SBI Clerk Mains Exam Held on 25th June (Morning Shift)

GK questions Asked in the SBI Clerk Mains Exam Held on 25th June (Morning Shift):
Dear Readers, many of our readers have given the SBI Clerk Mains Exam today in the morning shift, and they have shared the list of GK Questions asked in the examination, we have provided them here with answers, make use of it.


1). What is the Currency of Israel?
Answer: Israeli new shekel

2). Nairobi is the capital of which country?
Answer: Kenya

3). Gopi desert is located in which continent?
Answer: Asia

4). Which is the highest peak in India?
Answer: Kangchenjunga

5). Which is the Largest Nuclear Plant in India?
Answer: Tarapur, Maharashtra


6). In MICLR, “L” stands for ?
Answer: Lending

7). HPCL stadium is located in which state?
Answer: Himachal Pradesh

8). IMPS stands for _____
Answer: Immediate Payment Service

9). In RIDF, “I” stands for _____.
Answer: Infrastructure

10). Which of the following is the highest current denomination that RBI circulated in India?
Answer: Rs. 1000/-

11). What Reverse Repo Rate?
Answer: Reverse Repo rate is the rate at which RBI borrows money from the commercial banks. The increase in the Repo rate will increase the cost of borrowing and lending of the banks which will discourage the public to borrow money and will encourage them to deposit.

12). Difference between, SLR and CLR?
Answer: Difference between Statutory Liquidity Ratio and Cash Reserve Ratio. SLR restricts the bank's leverage in pumping more money into the economy. On the other hand, CRR, or cash reserve ratio, is the portion of deposits that the banks have to maintain with the Central Bank to reduce liquidity in banking system.

13). CIBIL stands for?
Answer: Credit Information Bureau (India) Limited

14). Wular lake is located in which country?
Answer: India


15). Valmiki National Park is located at______.
Answer: Betiah, Bihar

16). Federal Reserve is a central bank of which city?
Answer: US

17). Anant Geete belongs to which constituency?
Answer: Raigad, Maharashtra

18). lokpriya gopinath bordoloi international airport is located at?
Answer: Borjhar in Guwahati, Assam.

19). Who is the present CM of Kerela?
Answer: Pinarayi Vijayan

20). KSE is the index of which of the following countries Stock Exchange?
Answer: Karachi Stock Exchange Limited (KSE), Pakistan


21). July 28 is observed as _______.
Answer:  World Hepatitis Day


 22). PayPal is an American based company belongs to which sector?
Answer:  Worldwide online payments system


23). Chabahar Port is Located at _______?
Answer: Iran

24). Headquarters of Bank of India?
Answer: Mumbai

25). Headquarters of International Development Association (IDA)?
Answer: Washington DC

26). Who is the author of the book “Wings of fire”?

Answer: A P J Abdul Kalam


More Questions will be updated within few minutes.....




0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">