27 Jun 2016

Important Banking Awareness Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for SBI PO/ IBPS RRB 2016:
Dear Readers, Here we have given the List of important Banking Awareness Questions for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Among the following which service is NOT offered by RBI to Government departments?
a)   Distributing RBI Bonds to Government departments
b)   Payment of salaries and pensions
c)   Remittance facilities
d)   Direct and indirect tax collections
e)   None of these


2). Which is the quantitative instrument of RBI?
a)   Statutory Liquidity Ratio
b)   Cash Reverse Ratio
c)   Bank Rate Policy
d)   All of the above
e)   None of these


3). When RBI is lender of last resort, what does it mean?
a)   RBI stops providing funds to all banks
b)   RBI Advances necessary credit against eligible securities
c)   Commercial Banks gives fund to the RBI
d)   RBI advances necessary credit against eligible securities
e)   None of these


4). CASA stands for_______.
a)   Customer Analysis and Saving Pattern
b)   Current Account and Savings Account
c)   Credit Account and Savings Account
d)   Cost Appreciations and Selling analysis
e)   None of these


5). Banks are allowed to sell which of the following third party products?
a)   Mutual Funds
b)   Credit Cards
c)   Term Deposits
d)   Gift Cheques
e)   None of these


6). When RBI raises the Cash Reserve Ratio, which of the following action will banks take?
a)   Bank have to decrease the deposit rates
b)   Banks are required to increase their lending to the priority sector
c)   Banks have to increase their lending and deposit and rate
d)   They have to deposit additional money with RBI as reserve money
e)   None of these


7). Among the following statement which is correct?
a)   The fiscal policy of India is approved by RBI
b)   RBI has the Deputy chairman Planning commission on its board
c)   RBI is responsible for the overall monetary policy
d)   RBI is just like all other commercial banks
e)   None of these


8). What is meant by Bank rate
a)   Rate of interest charged by banks from borrows
b)   Rate of interest charged by RBI on its loans to banks
c)   Rate of interest on Interbank loans
d)   Rate of Interest on bank deposits
e)   None of these


9). Increase in remittance from non-resident Indians suggests______.
a)   Reduces the balance of payments deficit in India
b)   Has no effect on the balance of payments position
c)   Increases the balance of payments deficit in India
d)   All of the above
e)   None of these


10). Among the following which is NOT a method of Credit Control?
a)   Open Market Operations
b)   Bank Rate Policy
c)   Cash Reverse Ratio
d)   Credit Deposit Ratio
e)   None of these


Answers:                                
1). a)   2). d)   3). d)   4). b)   5). a)   6). d)   7). c)   8). b)   9). a)   10). d)



0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">