30 Jun 2016

Important Banking Awareness Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for SBI PO/ IBPS RRB 2016:
Dear Readers, Here we have given the List of important Banking Awareness Questions for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).Which of the following is not an objective of financial sector reform in India?
a)   Opening the external sector in a calibrated fashion
b)   Reducing the fiscal deficit
c)   Creating an efficient, productive and profitable financial sector industry
d)   Preparing the financial system for increasing international competition.
e)   None of these


2).The Narasimham Committee-I was set up in__________.
a)   1995
b)   2001
c)   1991
d)   1998
e)   1993


3).The Narasimham Committee-I was setup to suggest some recommendations for improvement in the__________.
a)   Export of IT sector
b)   Banking reform process
c)   Fiscal reform process
d)   Efficiency and productivity of the financial institution
e)   None of these


4).The Narasimham Committee-II was formed to suggest some recommendation for the improvement in the___________.
a)   Fiscal reform process
b)   Banking reform process
c)   Export of IT sector
d)   Efficiency and productivity of the financial institutions
e)   None of these


5).Basel I, which was issued in 1988 focuses on the_________.
a)   Improvement of the banking sector’s ability to deal with financial and economic stress
b)   Capital adequacy of financial institutions
c)   Training of the banking staffs
d)   Technology up gradation
e)   None of these


6).In 1991, the SLR was as high as_________.
a)   42%
b)   30%
c)   38.5%
d)   42.8%
e)   36.5%


7).A New Private Bank _______
a)   Would be subject to the directives guidelines and advices given by the RBI.
b)   Will be governed by the provisions of the RBI Act, 1934, the Banking Regulation Act, 1949 and other relevant status.
c)   Would be governed by existing branch licensing policy where by banks could open branches including at urban/metro centres without prior approval of RBI once capital adequacy and prudential accounting norms were satisfied.
d)   All of these
e)   None of these


8).EBT stands for__________.
a)   Electronic Benefit Transfer
b)   Electronic Beginning Transfer
c)   Electronic Beyond Terminal
d)   Emergency Backup Terminal
e)   Emergency Benefit Terminal


9).The rate of Interest banks charge to its customers in linked to________.
a)   Benchmark Prime Lending Rate
b)   Risk Premium Rate
c)   Reverse Repo Rate
d)   Base Rate Lending
e)   None of these


10).Banks are required to provide loans to the priority sector up to a specified limit. What is the limit for public sector banks?
a)   50%
b)   40%
c)   35%
d)   45%
e)   60%


Answers:                                
1). b)   2). c)   3). d)   4). b)   5). b)   6). c)   7). a)   8). a)   9). d)   10). b)





For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">