9 Jun 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI/UIIC Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI/UIIC Exams (8th June 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.

Note: We have covered all the possible questions from previous CA Updates based on the exam point of view, kindly make use of it.


1). World Oceans Day is being observed on June 8 to raise awareness of the challenges humanity faces to protect the world's oceans. The theme for the year 2016 is

a)   Healthy oceans, healthy planet
b)   Together we have the power to protect the ocean
c)   Youth: the Next Wave for Change
d)   Oceans of Life: Pick your favourite
e)   None of the above


2). Which country recently became the co-chair of Working Group on Maritime Situational Awareness under Contact Group on Piracy off the Coast of Somalia (CGPCS)?
a)   Sri Lanka
b)   Kenya
c)   Afghanistan
d)   India
e)   Myanmar


3). Which ministry has released the Draft National Water Framework Bill, 2016 to invite comments and suggestions from public recently?
a)   Shipping ministry
b)   Water Resources ministry
c)   Drinking water and Sanitation Ministry
d)   Consumer affairs ministry
e)   None of the above


4). Centre to introduce International Yoga Award Schemewith a view to promote yoga. The award will start giving the award from
a)   2017
b)   2018
c)   2019
d)   2020
e)   2021


5). Minister of State for AYUSH, inaugurated a National Health Editors' Conference in New Delhi with the theme of Yoga for Holistic Health - Recent Researches. Name of the Minister of State for AYUSH is
a)   Sarbananda Sonowal      
b)   Shripad Yesso Naik        
c)   Santosh Kumar Gangwar
d)   Mahesh Sharma
e)   None of the above


6). Union Chemical and Fertiliser Minister Anant Kumar said, the Central Government will open 100 Jan Aushadhi Kendras in
a)   West Bengal
b)   Manipur
c)   Madhya Pradesh
d)   Bihar
e)   Tripura


7). President Pranab Mukherjee embarks on a four-day visit to Ghana and Ivory Coast beginning June 12. Who is the President of Ghana?
a)   Faure Gnassingbé
b)   Patrice Talon
c)   Ellen Johnson Sirleaf
d)   Roch Marc Christian Kaboré
e)   John Dramani Mahama


8). An Indo-Korean joint coast guard four day exercise will be held off Chennai coast from June 8. Name of the exercise is
a)   Sahyog Hyeoblyeog
b)   Sahyog-Kaijin
c)   KONKAN
d)   Simbex
e)   None of the above


9). Rajasthan state government has launched mobile application ____ for sharing information about air quality index of Jaipur, Udaipur and Jodhpur.
a)   RajVindhya
b)   RajVayu
c)   RajNeer
d)   RajMegha
e)   RajIndra


10). Railway Minister lays foundation stone for 8 rail projects recently in which state?
a)   Haryana
b)   Mizoram
c)   Gujarat
d)   Andhra Pradesh
e)   Chhattisgarh


11). Surya Mitra mobile App at National Workshop on Rooftop Solar Power is launched by
a)   Narendra Modi
b)   M Venkaiah Naidu
c)   Suresh Prabhu
d)   Ram Vilas Paswan
e)   Piyush Goyal


12). Which country has become the first Asian country to eliminate mother-to-child transmission of HIV?
a)   South Sudan
b)   Vietnam
c)   Thailand
d)   Uganda
e)   Laos


13). which country has launched a new smartphone app designed to alert users to possible terror attacks?
a)   France
b)   USA
c)   Russia
d)   China
e)   Japan


14). Who was named an international goodwill ambassador by the head of the U.N.’s AIDS-fighting organization?
a)   Rohit Bal
b)   Kenneth Cole
c)   Ritu Kumar
d)   Masaba Gupta
e)   Mandira Bedi


15). Nandini Singlais appointed as the Ambassador to Portugal. She belongs to which state of India?
a)   Kerala
b)   Andhra Pradesh
c)   Karnataka
d)   Tamil Nadu
e)   Telangana


16). Who took charge as the Director of the Commonwealth Educational Media Centre for Asia (CEMCA)?
a)   Shahid Rasool
b)   Mohammad Shadiq
c)   Asgar Mirza
d)   Gourav Mishra
e)   None of the above


17). iMobile is the mobile application of which among the following banks?
a)   Indian Bank
b)   Indian Overseas Bank
c)   IDFC Bank
d)   ICICI Bank
e)   IndusInd Bank


18). The World Bank has lowered its forecast for the global growth in 2016 to
a)   1.9%
b)   2.0%
c)   2.1%
d)   2.3%
e)   2.4%


19). According to International Hockey Federation ________ city will host the junior men’s hockey World Cup from the 8th of December this year.
a)   Pune
b)   Surat
c)   Kochi
d)   Lucknow
e)   New delhi


20). Viktor Korchnoi passed away recently. Who is he?
a)   Chess Grandmaster
b)   Musician
c)   Politician
d)   Actor
e)   Magician



Answers:
1)a  2)d  3)b  4)a  5)b  6)d  7)e  8)a  9)b  10)c   11)e   12)c   13)a   14)b   15)c   16)a   17)d   18)e   19)d   20)a





For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">