13 Jun 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams (12th June 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.

1). The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in
a)   2000
b)   2001
c)   2002
d)   2003
e)   2004


2). Every year on 12 June is observed as World Anti Child Labour day. The theme for the year 2016 is
a)   End child labour in supply chains - It's everyone's business!
b)   Teachers and Education Unions: Ending Child Labour
c)   One hour against child labour
d)   Child labour: Quality education is the right response
e)   None of the above


3). Which state government has now decided to give rice at Rs two per kg to sex workers and poor HIV patients in the state?
a)   Maharashtra
b)   Haryana
c)   Nagaland
d)   Gujarat
e)   West Bengal




4). Name the island of Gujarat that has got electricity supply for the first time, nearly seven decades after independence.
a)   Willington
b)   Kavvayi
c)   Netrani
d)   Shiyal Bet
e)   None of the above


5). Aimed at boosting tourism in Uttar Pradesh, the Centre has approved projects worth _______ for developing the Ramayana, Krishna and Buddhist circuits in the state.
a)   Rs.200 crore
b)   Rs.250 crore
c)   Rs.300 crore
d)   Rs.350 crore
e)   Rs.400 crore


6). Andhra Pradesh state government has launched an IT-enabled management system for irrigation projects in the state. Who is the chief minister of Andhra Pradesh?
a)   Kiran Kumar Reddy
b)   YS Jagan Mohan Reddy
c)   Nara Chandra Babu Naidu
d)   K Chandrashekar Rao
e)   None of the above


7). Which state became the first state in India to have an open government data portal linked?
a)   Maharashtra
b)   Sikkim
c)   Kerala
d)   Nagaland
e)   Mizoram


8). Who has launched a contest recently to design the logo and come up with the tagline for the newly announced India Post Payments Bank?
a)   Ravi Shankar Prasad
b)   M Venkaiah Naidu
c)   Manohar Parrikor
d)   Jagat Prakash Nadda
e)   Ashok Gajapathi Raju Pasupathi


9). Food Corporation of India (FCI), a state-run organization has signed an agreement with the ________ for construction of two silos to store wheat, at an estimated cost of about Rs 80 crore.
a)   Hinduja Group
b)   Adani Group
c)   Aditya Birla Group
d)   Ajanta Group
e)   GMR Group


10). Who was appointed as a part-time member of the 21st Law Commission of India recently?
a)   AP Shah
b)   SN Kapoor
c)   G Narayana Raju
d)   Yogesh Tyagi
e)   Satya Pal Jain


11). V. Vaithilingam elected as Speaker of ____ assembly.
a)   Tamil Nadu
b)   Kerala
c)   Pondicherry
d)   Andhra Pradesh
e)   None of the above


12). Who won the Australian Open title?
a)   Sun Yu
b)   Saina Nehwal
c)   Li Xuerui
d)   Yu Yang
e)   PV Sindhu


13). Who became the first Indian to score a century on his ODI debut, after registering 100*(115) against Zimbabwe in the first ODI of the series.
a)   Karun Nair
b)   Rishi Dhawan
c)   Kedar Jadav
d)   KL Rahul
e)   None of the above


Answers:

1)c   2)a   3)e  4)d   5)c   6)c   7)b   8)a   9)b  10)e   11)c   12)b   13)d





For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">