16 Jun 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams (15th June 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.
1). Every year June 15th is observed as
a)   World Environment Day
b)   World Ocean Day
c)   Anti-Child Labour Day
d)   World Blood Donor Day
e)   World Elder Abuse Awareness Day


2). President Pranab Mukherjee receives award of Ivory Coast, the highest civilian award of the
a)   Africa
b)   Australia
c)   Europe
d)   America
e)   None of the above


3). Aiming to cultivate a spirit of innovation in youth, the NITI Aayog has decided to set up ______ Atal Tinkering Labs (ATL) in schools across the country.
a)   100
b)   200
c)   500
d)   1000
e)   5000


4). Who inaugurated Child Labour Tracking System (CLTS), the system which was launched to keep a track of rescued child labour for their proper rehabilitation?
a)   Nitish Kumar
b)   Raman Singh
c)   ManoharLal      
d)   PinariyaVijayan
e)   Pawan Kumar Chamling


5). Government releases draft wind-solar hybrid policy. The goal of the policy is to reach a generating capacity of 10 GW through hybridization projects by _______.
a)   2020
b)   2021
c)   2022
d)   2019
e)   2025


6). Public Sector Power equipment manufacturer Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has commissioned 195 MW unit at Muzaffarpur Thermal Power Station. Muzaffarpur Thermal Power Station is located at _____.
a)   Maharashtra
b)   Bihar
c)   Punjab
d)   West Bengal
e)   Gujarat


7). The United Nations General Assembly elected _______ to chair its Legal Committee, which is also known as the Sixth Committee.
a)   Indonesia
b)   Iran
c)   Iraq
d)   Israel
e)   Saudi Arabia


8). Which among the following countries has developed a camera-based meteor detection network, called the Fireball Recovery and Inter Planetary Observation Network (FRIPON)?
a)   Italy
b)   Germany
c)   France
d)   Netherlands
e)   USA


9). Ashok Vemuri recently appointed as the CEO of
a)   Oracle
b)   EMC
c)   BOSCH
d)   Adobe
e)   Xerox


10). Five Indian institutes have been named amongst the top-50 in the latest QS University Rankings Asia 2016 list. Which among the following was not included in the list?
a)   IISC Bangalore
b)   IIT Delhi
c)   IIT Bombay
d)   IIT Madras
e)   IIT Kharagpur


11). Which telecom company ranks 1st spot on data usage?
a)   Airtel
b)   Idea
c)   Reliance
d)   BSNl
e)   None of these


12). India has been given a wildcard by the Association Mundial de Futsal (AMF) to participate in the upcoming U-17 Futsal World Cup.The tournament will be held in
a)   Bolivia
b)   Argentina
c)   Paraguay
d)   Uruguay
e)   Csolombia


Answers:

1)e   2)a   3)c   4)a   5)c   6)b   7)d   8)c   9)e   10)e   11)a   12)c





For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">