20 Jun 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams (19th June 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.

1). Which state government has given its approval to set up an AYUSH (Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy) University, the first-of-its-kind in India.
a) Andhra Pradesh
b) Punjab
c) Telangana
d) Haryana
e) West Bengal


2). The Assam government has announced free admission for Divyang students in government institutes. Name the Education minister of the state?
a) Rambilas Sharma
b) Himanta Biswa Sarma
c) Bhupendrasinh Chudasama
d) Kaptan Singh Solanki
e) None of these


3). Name the Android mobile app launched by IRCTC which enables booking of air tickets for travel within India and abroad.
a) IRCTC Air
b) IRCTC Hava
c) IRCTC Vegam
d) IRCTC Flight
e) IRCTC ABD


4). The _______ government has decided to disburse old age, physical disability, and widow pensions on a monthly basis starting July, instead of making quarterly payments.
a) Jammu and Kashmir
b) Gujarat
c) Delhi
d) Rajasthan
e) Karnataka


5). Union Ministry of AYUSH released a Yog Geet (Song) in connection with the celebration of International Day of Yoga–2016. The Music of the song is composed by
a) Deeraj Saraswat
b) Gandhar TD Jadhav
c) Gatha Jadhav
d) Sumanto Ray
e) None of the above


6). Greenfield Electronic Park spread over an area of 203 acres is going to come in which state?
a) Odisha
b) Tamil Nadu
c) Haryana
d) Andhra Pradesh
e) Maharashtra


7). ________ has become the first state in India to provide free treatment to confirmed cases of Hepatitis C.
a) Mizoram
b) Meghalaya
c) Punjab
d) Kerala
e) Chhattisgarh


8). _________ is the first State to have obtained a telecom licence and it can issue phone numbers starting with the ‘797’ series from August this year.
a) Uttar Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Arunachal Pradesh
e) Himachal Pradesh


9). Which parliament has passed a contentious bill to allow medically-assisted death for terminally ill people?
a) USA
b) Canada
c) Mexico
d) Peru
e) Cuba


10). Which currency coins have cartoon characters?
a) Tonga
b) Samoa
c) Tuvalu
d) Vanuatu
e) Niue


11). Markets regulator SEBI has eased the norms for overseas fund managers to relocate to India, under which they need not fulfil the minimum investment requirement of
a) Rs.15 lakh
b) Rs.25 lakh
c) Rs.35 lakh
d) Rs.23 lakh
e) Rs.20 lakh


12). Railway Minister Suresh Prabhu said that luxury train _____ will be introduced in south Indian states from the monsoon season next year.
a) Palaces On Wheels
b) Maharajas Express
c) The Golden Chariot
d) Royal Rajasthan on Wheels
e) Deccan Odyssey


13). _________ is going to design mobile application for Union Human Resources Development (HRD) Ministry’s SWAYAM platform.
a) IBM
b) Apple
c) Microsoft
d) Xerox
e) None of these


Answers:

1)d   2)b   3)a   4)c   5)d   6)a   7)c   8)b   9)b   10)e   11)b   12)b   13)c




For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">