28 Jun 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams (27th June 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.


1). The average deposit per account under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) increased _____ per cent in May 2016, according to India Spend analysis of government data.
a) 110%
b) 120%
c) 117%
d) 112%
e) 118%


2). Union Minister Mukhtar Abbas Naqvi called for including a chapter on the 1975 Emergency in textbooks. He belongs to which portfolio of Ministry of State?
a) Drinking Water and Sanitation
b) Micro, Small and Medium Enterprises
c) Chemicals and Fertilizers
d) Parliamentary Affairs
e) Home Affairs


3). Where did the first meeting of the Board of Governors of the $100-billion Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
a) Bangladesh
b) Russia
c) China
d) Nepal
e) Bhutan


4). Touching a new high, India holding of American government securities jumped to ________ billion USD in April amid uncertain global economic cues.
a) 122.6
b) 121.6
c) 120.6
d) 119.6
e) 118.6


5). Who has has inaugurated the 22nd meeting of the Eastern Zonal Council at Ranchi, Jharkhand?
a) Rajnath Singh
b) Kalraj Mishra
c) Sadananda Gowda
d) Venkaiah Naidu
e) None of these


6). I-T authorities have reportedly found undeclared income of around ____ crores rupees black money found in offshore accounts
a) Rs.13000
b) Rs.14000
c) Rs.9000
d) Rs.10000
e) Rs.12000


7). The four-day long 'India Couture Week' 2016 (ICW), hosted by the Fashion Design Council of India (FDCI), the country's apex fashion body, will begin on
a) June 29th
b) July 20th
c) July 15th
d) July 10th
e) July 1st


8). Finance Secretary announced that the government has eliminated 1.6 crore duplicate and bogus ration cards that will help the exchequer save Rs.10,000 crore in subsidy annually. Name the Financial Secretary of India.
a) Ratan Watal
b) Nripendra Misra
c) Ashok Lavasa
d) Pradyut Guha
e) None of these


9). Which city has been declared as the South Asian Association of Regional Cooperation (SAARC) cultural capital for the year 2016-17?
a) Dhaka
b) Rangpur
c) Mymensingh
d) Mahasthangarh
e) None of these


10). India formally became the ____ member of the Missile Technology Control Regime (MTCR) that aims at the non-proliferation of missiles, rocket systems, and unmanned air vehicles, among others.
a) 30th
b) 31st
c) 32nd
d) 33rd
e) 35th


11). On the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking, which countries police officials torched drugs estimated to cost around $57 million?
a) Thailand
b) Qatar
c) Hungary
d) Bermuda
e) Myanmar


12). Chief Minister Anandiben Patel unveiled a first of its kind ‘Smart City Pre-paid Card’ of which bank, India’s largest private sector bank, in association with Ahmedabad Municipal Corporation (AMC)?
a) Axis
b) Yes
c) HDFC
d) ICICI
e) Kotak Mahindra


13).  Ending speculation about its listing plans, top stock exchange NSE said it has decided to get listed in India as well as abroad and will file draft papers with Sebi for domestic listing by
a) November 2016
b) December 2016
c) January 2017
d) February 2017
e) March 2017


14). State-run Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) today said that it has commissioned two units of 14 MW each at Salma Hydro Electric Project in
a) Iran
b) Afghanistan
c) Yemen
d) Bhutan
e) Nepal


15). Which state government official said that Coca-Cola will set up a bottling plant on 70 acres of land provided by the government which will be set up at an investment of Rs.400-500 crore?
a) Uttarakhand
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) Telangana
e) Andhra Pradesh


16). According to global valuation corporation Duff and Phelps, the brand value of IPL has reportedly soared by ______ per-cent after its ninth edition.
a) 19%
b) 20%
c) 21%
d) 18%
e) 17%


17). Sanjay Malik will now be the new business head in India for which company?
a) Samsung
b) Nokia
c) Micromax
d) Karbon
e) Spice


18). Lionel Messi has announced his retirement from international football. He belongs to which country?
a) Brazil
b) Canada
c) Argentina
d) Germany
e) Chile


19). Who among the following have won the Queen’s Young Leaders Award 2016 that honours people from Commonwealth nations for their exemplary work?
a) Kartik Sawhney
b) Neha Swain
c) Vikram Sinha
d) Both A and B
e) Both B and C


20). In 2016 IIFA Awards who among the following bagged the Best actor award?
a) Salman Khan
b) Sharukh Khan
c) Ranbir Kapoor
d) Hritkh Roshan
e) Ranveer Singh

1)e   2)d   3)c   4)b   5)a   6)a   7)b   8)c   9)d   10)e   11)e   12)d   13)c   14)b   15)a   16)a   17)b   18)c   19)d   20)e




For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">