7 Jun 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI/UIIC Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI/UIIC Exams (6th June 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.
Note: We have covered all the possible questions from previous CA Updates based on the exam point of view, kindly make use of it.


1). Which state government has recently announced its first ever IT and Electronics Start-up Policy that has special focus on encouraging new ventures by providing them various incentives and subsidies?
a)   Maharashtra
b)   Gujarat
c)   Madhya Pradesh
d)   Karnataka
e)   Haryana


2). Post Offices in the country are going to witness core banking operations by ______ with 1.33 lakh postmen carrying handheld ATMs.
a)   2019
b)   2022
c)   2017
d)   2025
e)   2023


3). Union Minister for Road Transport, Surface and shipping Nitin Gadkari launched Setu Bhartam project in
a)   Himachal Pradesh
b)   Odisha
c)   West Bengal
d)   Maharashtra
e)   Gujarat


4). Railway Minister Suresh Prabhu flagged off IRCTC's Tiger Express, a semi-luxury train to spread awareness among people regarding tiger conservation. The train travels between
a)   Delhi and Bhubaneswar
b)   Delhi and Patna
c)   Delhi and Bangalore
d)   Delhi and Mumbai
e)   Mumbai and Bangalore


5). To reduce import dependence, the government has decided to establish six bulk drug and medical devices parks across India. The estimated cost for the project is about
a)   Rs.60000cr
b)   Rs.70000cr
c)   Rs.75000cr
d)   Rs.80000cr
e)   Rs.85000cr


6). Bihar government launched the Bihar Public Grievance Redressal Act, empowering the public to get their grievances redressed within a specified time frame. Who is the chief minister of Bihar?
a)   Shri Sarbananda Sonowal
b)   Shri Nitish Kumar
c)   Shri Raghubar Das
d)   Shri T R Zeliang
e)   Shri Manik Sarkar


7). Government officials will observe a _____ day on the seventh of every month in and around Tezu town in Arunachal Pradesh.
a)   Water day
b)   Book day
c)   Vehicle – free day
d)   Official Language day
e)   None of the above


8). _____ became the first Indian state to give transgender people social welfare benefits, such as a pension, housing and food grains.
a)   Tamil Nadu
b)   Kerala
c)   Karnataka
d)   Odisha
e)   Gujarat


9). The HRD Ministry is set to launch ______ DTH channels for live-telecasting lectures from six IITs and other top institutions.
a)   15
b)   16
c)   22
d)   30
e)   32


10). India seven agreements and agreed to share intelligence to combat 'hawala' transactions (illegal money movement) and terror financing with which among the following countries?
a)   Oman
b)   Iran
c)   Qatar
d)   Yemen
e)   Bahrain


11). A 6.3-magnitude earthquake rocked the ______ islands in eastern Indonesia.
a)   Kalimantan
b)   Maluku
c)   Lesser Sunda
d)   Sumatra
e)   Java


12). Who has been named the ambassador for Swachh Bharat Mission's youth-based Swachh Saathi programme?
a)   Ritika Singh
b)   Alia Bhatt
c)   Dia Mirza
d)   Nimrat Kaur
e)   None of the above


13). Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) have said it will hold a 15-day campaign across India from June 27 to spread awareness about the National Pension System (NPS). Who is the chairman of PFRDA?
a)   Yogesh Agarwal
b)   Hemant Contractor
c)   Upendra Kumar Sinha
d)   Montek Singh Ahluwalia
e)   None of the above


14). ______ has bagged National Award for Excellence in Cost Management for the year 2015 from The Institute of Cost Accountants of India under the category of Public Service Sector- Small.
a)   RailTel
b)   Krishak Bharati Cooperative Limited
c)   Central Electronics Limited
d)   V.O. Chidambaranar Port
e)   None of the above


15). India has jumped 13 positions from last year to rank _____ among 30 developing countries this year on ease of doing business.
a)   10th
b)   15th
c)   3rd
d)   5th
e)   2nd


16). Aircraft manufacturer _____ recently unveiled 'Thor', which it claims is the world's first 3D-printed aircraft, at the 2016 edition of the Berlin Air Show.
a)   Air Asia India
b)   Air Costa
c)   Airbus
d)   Air India
e)   Air India Express


17). Which Online fashion marketplace has acquired three startups including Zohraa, Picksilk and Styl for an undisclosed amount?
a)   Voonik
b)   Jabong
c)   Koovs
d)   Yepme
e)   Shopclues


18). Novak Djokovic beats whom to claim 1st French Open title?
a)   Rodger Federar
b)   Rafel Nadal
c)   Andy Murray
d)   Stan Wawrinka
e)   None of the above


19). Name the India's first Mr Universe who passed away in Kolkata recently.
a)   Manohar Aich
b)   Bikram Saluja
c)   Sachin Khurana
d)   Kawaljit Anand singh
e)   Taheer Ali


Answers:

1)b   2)c   3)a  4)d   5)a   6)b   7)c   8)d   9)e  10)c   11)b   12)c   13)b   14)d   15)e   16)c   17)a   18)c   19)a






For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">