8 Jun 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI/UIIC Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI/UIIC Exams (7th June 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.
Note: We have covered all the possible questions from previous CA Updates based on the exam point of view, kindly make use of it.



1). Which city has become first city in the country to have its own ‘city animal’ with Kamrup metropolitan district administration declaring Gangetic River Dolphin as its mascot?
a)   Kolkata
b)   Patna
c)   Vijayawada
d)   Guwahati
e)   None of these


2). The Delhi Government announced implementation of its solar policy. The policy aims at making the national capital a solar city with installation of 1 GW solar power capacity by
a)   2021
b)   2020
c)   2019
d)   2023
e)   2025


3). Swachh Yug is the campaign to make gram panchyats along the ____ River open defecation free.
a)   Godavari
b)   Narmada
c)   Ganga
d)   Brahmaputra
e)   Kaveri


4). The Ministry of Women and Child Development is organized the first ever All India Women Journalists workshop in
a)   Mumbai
b)   Bangalore
c)   Hyderabad
d)   Kolkata
e)   New Delhi


5). Pradhan Mantri Ujjwala Yojana to be launched in Odisha. Who among the following are scheduled to flag it off?
a)   Jual Oram
b)   Harsimrat Kaur Badal     
c)   Dharmendra Pradhan
d)   Both a and c
e)   Both b and c


6). India today signed loan agreement of USD 12 crore with the Asian Development Bank in New Delhi to improve irrigation and water management infrastructure in
a)   Chhattisgarh
b)   Mizoram
c)   Odisha
d)   Telangana
e)   Haryana


7). Which state government has decided to reduce land circle rates in urban and peri-urban areas by around 50%?
a)   Uttar Pradesh
b)   Uttarakhand
c)   Nagaland
d)   Tripura
e)   Meghalaya


8). Which railway zone started observing a safety awareness week to educate people regarding safety at railway level crossings?
a)   Eastern Railway
b)   South Central Railway
c)   Southern Railway
d)   Northern Railway
e)   Western Railway


9). Which state has announced that medical insurance of 2 lakh will be launched for Below Poverty Line (BPL) families for the treatment of serious ailments?
a)   Jharkhand
b)   Maharashtra
c)   Karnataka
d)   Andhra Pradesh
e)   Tamil Nadu


10). Indian Railways has decided to install bio-toilets in all coaches to ensure the entire rail network is a zero discharge zone by 2019, ahead of the earlier decided 2021 announced by railway board chairman. Name the Railway board chairman.
a)   AK Kapoor
b)   VK Gupta
c)   AK Mittal
d)   Mohd. Jamshed    
e)   None of the above


11). Which country has agreed to ban or reduce the sale of all cars running on petrol and diesel after 2025?
a)   Ukraine
b)   Belgium
c)   Croatia
d)   Belarus
e)   Norway


12). The world’s biggest cruise ship has arrived in Barcelona, which it will use as its summer base for Mediterranean journeys. The ship was built in
a)   Italy
b)   France
c)   UK
d)   Poland
e)   Spain


13). Who has reached the number of delegates needed to clinch the Democratic presidential nomination in United States?
a)   Michael Bloomberg
b)   John Kerry
c)   Mitt Romney
d)   Hillary Clinton
e)   None of the above


14). ______ announced the appointment of Kulmeet Bawa as Managing Director (MD) for South Asia.
a)   Adobe
b)   Microsoft
c)   IBM
d)   Oracle
e)   EMC


15). Who was appointed as the Director of Bharti Airtel Ltd. He will take over the post with effect from 1 July 2016.
a)   Ashok Ganapathy
b)   Mahesh Ganapathy
c)   Rajesh Ganapathy
d)   Mukesh Ganapathy
e)   Aravind Ganapathy


16). Which among the following companies has appointed Umang Bedi as Managing Director for India, effective from July this year?
a)   Youtube
b)   Hike messenger
c)   Facebook
d)   Twitter
e)   None of the above


17). The reverse repo rate after the second bi-monthly monetary policy for the year 2016-17 announced is
a)   6.2%
b)   6.3%
c)   6.5%
d)   6.0%
e)   6.1%


18). Who was crowned as the Miss USA 2016 at the Miss USA competition 2016 held at the T-Mobile Arena off the Las Vegas Strip?
a)   Olivia Culpo
b)   Deshauna Barber
c)   Brook Lee
d)   Mireia Lalaguna
e)   None of the above


19). Who was awarded the prestigious Olympic Order by the International Olympic Committee (IOC)?
a)   P Sadashivam
b)   R Narayanamuthy
c)   K Mahadev
d)   S Raghavender Pillai
e)   N Ramachandran


20). Four Indians have featured in Forbes' 13th ‘World’s 100 Most Powerful Women’ list announced. Who among the following were not included?
a)   Arundhati Bhattacharya
b)   Chanda Kochhar
c)   Kiran Mazumdar Shaw
d)   Shobhana Bhartia
e)   None of the above


21). A joint venture (JV) between infrastructure firm L&T and a _____ based company has been chosen to build the Al Rayyan stadium?
a)   Yemen
b)   Qatar
c)   Chad
d)   Bolivia
e)   Brazil


22). Which company has topped the Fortune 500 list for the fourth consecutive year?
a)   Apple
b)   CVS Health
c)   McKesson
d)   Wal-Mart
e)   Ford Motor


23). India's first cafe based on the popular television sitcom 'F.R.I.E.N.D.S' has opened up in
a)   Kolkata
b)   Bangalore
c)   Mumbai
d)   Ahmadabad
e)   New Delhi


24). Twitter’s official mascot, the bird which features in the company’s logo, is named ‘Larry’. Who is the CEO of Twitter?
a)   Jan Koum
b)   Susan Wojcicki
c)   Jack Dorsey
d)   Mark Zuckerberg
e)   None of the above


25). Indian sports star Rohan Bopanna belongs to which sport?
a)   Badminton
b)   Hockey
c)   Tennis
d)   Table tennis
e)   Cricket

Answers:

1)d   2)b  3)c   4)e   5)d   6)c   7)b   8)e  9)a   10)c   11)e   12)b   13)d   14)a   15)a   16)c   17)d   18)b   19)e   20)e   21)b   22)d   23)a   24)c   25)c





For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">