30 Jun 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams (28th June 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.

1). Moving towards modernisation of sea ports, Modi government has inaugurated an RFID-based access control system at which port?
a) Chennai Port
b) Vishakhapatnam Port
c) Cochin Port
d) Mangalore Port
e) Paradip Port


2). Majuli, a 400-square-kilometre island in the Brahmaputra river, became India’s first island district. The Island belongs to which state?
a) Assam
b) Gujarat
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) Odisha


3). Which state government signed a memorandum of understanding (MoU) with a three-nation consortium for the construction of a Rs.10,183 crore gas-based fertiliser plant?
a) Rajasthan
b) Uttar Pradesh
c) Telangana
d) Andhra Pradesh
e) Tamil Nadu


4). Talgo’s coaches are all set to begin speed trials from July 7. The train travels between
a) Mathura – Palwal
b) Mathura – Bhiwadi
c) Mathura – Khurja
d) Mathura – Jhajjar
e) None of these


5). Odisha government launched a scheme to provide education loan at 1% interest to students pursuing higher studies. Name the scheme.
a) Kalinga Siksha Sathi Yojana
b) Kaldas Shiksha Sathi Yojana
c) Kharavela Shiksha Sathi Yojana
d) Chittaranjan Shiksha Sathi Yojana
e) None of these


6). Union Minister Dharmendra Pradhan launched the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana to give free LPG connections to 50 lakh Below Poverty Line families in
a) Mizoram
b) Bihar
c) Nagaland
d) Arunachal Pradesh
e) Tripura


7). India ranked low at 105th position globally on a worldwide Human Capital Index. Which country topped the list?
a) Germany
b) Canada
c) Netherlands
d) Finland
e) Austria


8). IFC, Wadhawan Global Capital to invest _______ crore rupees in Aadhar Housing Finance to help the housing loan provider to lower income families double its business.
a) Rs.45 crore
b) Rs.60 crore
c) Rs.71 crore
d) Rs.83 crore
e) Rs.76 crore


9). State-run telecom operator BSNL will expand its network in which state by installing 2,000 new mobile towers in the next two years?
a) Punjab
b) Kerala
c) Chhattisgarh
d) Madhya Pradesh
e) West Bengal


10). FMCG major ITC will invest _____ crore over the next 2-3 years to set up 8-9 factories across the country for manufacturing of food products.
a) Rs 3,000
b) Rs 4,000
c) Rs 4,500
d) Rs 4,800
e) Rs 5,000


11). Ulf Mark Schneider is named as the new CEO of which company?
a) ITC
b) Nestle
c) Amway
d) Britannia
e) Coca Cola


12). Who has appointed as the new chief executive officer (CEO) of the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF)?
a) Karan Bose
b) Sumtra Bose
c) Vardhan Bose
d) Manjeet Bose
e) Sujoy Bose


13). “Long March-7” a next-gen rocket; on track for ambitious space program was successfully launched by which country?
a) India
b) China
c) Russia
d) Australia
e) USA


14). Sanjeev Rajput is related to which sport?
a) Shooting
b) Wrestling
c) Tennis
d) Hockey
e) Athletics


15). Name the founder of Titan Co. Ltd and made it an internationally renowned Indian watch brand passed away recently?
a) Rich DeVos
b) Jay Van Andel
c) Kevin J. Delaney
d) Xerxes Sapur Desai
e) None of these


Answers:

1)c   2)a   3)d   4)a   5)a    6)b   7)d   8)b   9)c   10)b   11)b   12)e   13)b   14)a   15)d





For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">