29 Jun 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016 Set-2:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exam 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.

1). Which of the following Bank cut its marginal cost of funds-based lending rate (MCLR) by 0.05% recently, to take it at par with the rates offered by SBI and HDFC Bank?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Axis Bank
d) Saraswat Bank
e) Kotak Mahindra Bank


2). What per cent ‘KrishiKalyan’ cess is imposed on service tax effective 1 Jun 2016?
a) 0.15 per cent
b) 0.25 per cent
c) 0.50 per cent
d) 0.75 per cent
e) 0.95 per cent


3). The Union Cabinet approved the proposal to set up India Post payment bank recently which will have a corpus of
a) Rs 400 cr
b) Rs 600 cr
c) Rs 800 cr
d) Rs 1,000 cr
e) Rs 1,200 cr


4). HDFC Ergo General Insurance acquired which of the following general insurers for Rs 551 cr recently?
a) IFFCO Tokio
b) L&T General Insurance
c) ICICI Lombard
d) Bharti AXA General Insurance
e) Bajaj Allianz General Insurance


5). Which of the following state govts launched Right to Public Grievance Redressal Act recently which seeks disposal of peoples’ complaints within 60-days?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Bihar
d) Uttar Pradesh
e) Maharashtra


6). What is India’s ranking on the 2016 Global Retail Development Index (GRDI), released by Chicago-based consultancy AT Kearney?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
e) Fifth


7). What is the rank of IIM-B in Financial Times (FT) Executive Education rankings 2016?
a) 43rd
b) 45th
c) 47th
d) 49th
e) 57th


8). Initially, the Karnataka Urban Water Supply Modernization Project will be implemented in which two cities?
a) Dharwad and Hubblli
b) Dharwad and Kalghatgi
c) Hubblli and Kalghatgi
d) Hubblli and Navalgund
e) Dharwad and Navalgund


9). Name the state, which has declared drought in over 29000 villages?
a) Maharashtra
b) Karnataka
c) West Bengal
d) Haryana
e) Gujarat


10). According to WHO urban air quality database report, which city is most polluted city in the world?
a) Guwahati, India
b) Pune, India
c) Beijing, China
d) Zabol, Iran
e) Mumbai, India


Answers:

1)b   2)c   3)c   4)b   5)c   6)b   7)c   8)a   9)a   10)d    





For More General Awareness Questions for Upcoming Exams- Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">