14 Jun 2016

SBI 2016- Practice Reasoning Questions (Blood Relation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI 2016- Practice Reasoning Questions (Blood Relation) Set-64:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. No 1 – 2) These questions are based on the following information.
P × Q means P is wife of Q.
P + Q means P is son of Q.
P / Q means P is mother of Q.
P - Q means P is sister of Q.

1).Which of the following expression represents the relationship T is son – in – law of H?
a)   H – L / T
b)   H × F + L / T
c)   H / R × T
d)   H / R + T
e)   None of these

2).In ‘B / H + M’ how is M related to B?
a)   wife
b)   husband
c)   sister
d)   cannot be determined
e)   None of these

Directions (Q. No 3 – 5) These questions are based on the following information
A + B means A is father of B.
A × B means A is daughter of B
A / B means A is brother of B
A - B means A is wife of B

3).In ‘L – M + K / F’, how is F related to L?
a)   Son
b)   Daughter
c)   Nephew
d)   Cannot be determined
e)   None of these

4).Which of the following expression means J is son of D?
a)   D + L × H / J
b)   J / P × D
c)   J / P - D
d)   T – D + J
e)   None of these

5).In ‘H + K × R’, how is R related to H?
a)   husband
b)   brother
c)   wife
d)   mother
e)   None of these

Directions (Q. No 6 – 7) These questions are based on the following information.
P × Q means P is mother of Q.
P / Q means P is sister of Q.
P + Q means P is brother of Q.
P - Q means P is father of Q.

6).Which of the following means ‘K is son of R’?
a)   R × K
b)   R - K
c)   K + T × R
d)   R – J / K + M
e)   None of these

7). Which of the following means M is paternal uncle of T?
a)   M + J - T
b)   M + J × T
c)   M / J - T
d)   M + J + T
e)   None of these

Directions (Q. No 8) These questions are based on the following information.
P × Q means Q is mother of P.
P + Q means Q is brother of P.
P - Q means Q is sister of P.
P / Q means Q is father of P.

8). Which of the following definitely means R is grandson of K?
a)   R × T / K
b)   M + R × T / K
c)   M – R × T / K
d)   Cannot be determined
e)   None of these

Directions (Q. No 9 – 10) These questions are based on the following information
A × B means B is son of A
A + B means B is daughter of A.
A / B means B is wife of A
A - B means B is father of A

9).What will come in the place of the question mark (?) to establish that Q is son of N in the expression N + O – P? Q?
a)   +
b)   ×
c)   -
d)   /
e)   Either (a) or (b)

10).Which of the following relations are true based upon the relations given in the equations ‘S / T + V × W – Y?
a)   T is mother of Y
b)   S is father – in – law of V
c)   T is maternal grandmother of W
d)   Y is the brother-in-law of S
e)   V is daughter-in-law of S

Answers:                    
1). c) 2). b) 3). d) 4). b) 5). c) 6). d) 7). a) 8). b) 9). b) 10). c)

Explanation:

1). From Eq.(3), H / R × T

Here, R is the daughter of H and T is the husband of R. So, T is the son – in – law of H.
Answer:  c)

2). According to generation tree

Here, H is the son of B and M as well.
While B is the mother of H. So, M is the father of H. Hence, M is the husband of B.
Answer: b)

3). According to generation tree,

Since, the sex of F is not clear so relation with L cannot be determined. Although F is either son or daughter of L.
Answer: d)

4). From Eq. (2), J / P × D

Here, J is brother of P and P is daughter of D. Hence, J is the son of D.
Answer: b)

5). According to generation tree,

Here, K is the daughter of H and R as well, while H is the father of K and R is the mother of K. hence, R is the wife of H.
Answer: c)

6). From Eq. (4), R – J / K + M

Here, K is brother of J and R is the father of J, So, K is the son of R
Answer: d)

7). From Eq. (1), M + J – T

Here, J is father of T and M is brother of J, so M is the paternal uncle of T.
Answer: a)

8). From Eq. (2), M + R × T / K

Here, T is mother of R and K is father of T. While R is the brother of M. So, R is the grandson of K.
Answer: b)

9). According to generation tree,

To establish that Q is son of N sign (×) must come in place of question mark
Answer: b)

10). According to generation tree,

Here, V is the mother of W and T is the mother of V. So, T is the maternal grandmother of W.
Answer: c)





For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">