15 Jun 2016

SBI Clerk/PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-65:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-3): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Six lecture P, Q, R, S, T and Z are to be delivered from Monday to Sunday.
(i)           Lecture R cannot be delivered on Friday
(ii)          Lecture P is delivered immediately after lecture S.
(iii)        There should be a gap of two days between the lecture Q and Z.
(iv)        There is one holiday except on Saturday. Lecture Z is delivered on the next day of holiday.
(v)         Lecture T is delivered on Wednesday and it is not immediately followed by lecture Z.

1). Lecture S will be delivered on which of the following days?
a)   Friday
b)   Saturday
c)   Sunday
d)   Thursday
e)   None of these

2). Which day is a holiday?
a)   Sunday
b)   Friday
c)   Monday
d)   Cannot be determined
e)   None of these

3). How many lectures will be delivered between Z and S?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these


Directions (Q. 4-6): Twelve friends Ajit, Bose, Castro, Daya, Eram, Francis, Gehna, Hanif, Ilena, Jatin, Khosla and Lamba are sitting around rectangular table to have dinner. There are 12 chairs around the table numbered from 1 to 12 (see figure) and only one person can sit on one chair (not necessarily in the same order). Some additional information is given below:

(1) Francis is sitting at chair number 1, is diagonally opposite Castro who is sitting opposite Daya.
(2) Eram is sitting opposite Ilena who is the only person sitting between Bose and Lamba.
(3) Ajit is sitting opposite Khosla who is the only person sitting between Castro and Jatin.

4). If Jatin is not sitting opposite Lamba, then Francis is sitting next to whom?
a)   Faisal
b)   Eram
c)   Lamba
d)   Either Eram or Lamba
e)   None of these

5). If Francis is not sitting next to Lamba then how many different seating arrangements are possible?
a)   Three
b)   Five
c)   Four
d)   Six
e)   None of these

6). If Hanif is sitting at one of the corner seats, then who is sitting opposite him?
a)   Francis
b)   Daya
c)   Ajit
d)   Gehna
e)   None of these

Directions (Q. 7-10): A family consists of 6 members namely A, B, C, D, E and F. B is the brother-in-law of C's mother. C is father of F. D is father of A and F is grandson of D. There are two female members in the family.

7).  Who is the mother of C?
a)   B
b)   E
c)   A
d)   Cannot be determined
e)   None

8). Which of the following pairs represents the female members in the family?
a)   A and E
b)   B and C
c)   C and D
d)   Cannot be determined
e)   None of these

9). The members of the family belong to how many generations?
a)   Four
b)   Two
c)   Three
d)   Either two or three
e)   Cannot be determined

10).  D has two children. One is A and who is the other one?
a)   E
b)   C
c)   B
d)   F
e)   None of these

Answer:
1)b   2)e   3)a   4)c   5)b   6)a   7)b   8)a   9)c   10)b




For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">