13 Jun 2016

SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions

SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions
SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions Set-26:
Dear Readers, SBI Clerk 2016 Examination is yet to be conducted with new question pattern, Financial Awareness topic was newly added in that pattern, and lot of our readers has requested to provide materials on Financial Awareness and we have planned to provide materials for it, make use of it.


1). On 1st March 2016 the 30th edition of annual ranking of World’s Billionaires- 2016 was released the by Forbes magazine. Who topped the list?
a)   Warren Buffett
b)   Bill Gates
c)   Mark Zuckerberg
d)   Amancio Ortega
e)   None of the above


2). Recently the Union Cabinet has given its approval to the how many million dollars project of World Bank Support to Swachh Bharat Mission (Gramin) [(SBM(G)]?
a)   1,500 Million Dollars
b)   1,000 Million Dollars
c)   1,900 Million Dollars
d)   1,200 Million Dollars
e)   1,350 Million Dollars


3). Which of the following Bank has launched India’s first contactless mobile payment solution?
a)   PNB
b)   SBI
c)   IDBI
d)   ICICI
e)   Yes Bank


4). Higher Education Financing Agency (HEFA) will be set up with an initial base capital of?
a)   Rs.600cr
b)   Rs.1000cr
c)   Rs.750cr
d)   Rs.820cr
e)   Rs.1250cr


5). For the capital cities of which of the following two states Asian Development Bank (ADB) has signed $80-million loan agreement with the Centre to help continue improving infrastructure?
a)   Nagaland and Manipur
b)   Manipur and Mizoram
c)   Mizoram and Tripura
d)   Tripura and Manipur
e)   Meghalaya and Mizoram


6). According to an ILO study, what was unemployment rate of India during 2014-2015?
a)   1.5 per cent
b)   2.5 per cent
c)   3.5 per cent
d)   4.5 per cent
e)   5.5 per cent


7). According to an annual report of the UNCTAD, Global FDI flows during 2015 has increased by-
a)   26 per cent
b)   36 per cent
c)   22 per cent
d)   32 per cent
e)   28 per cent


8). How much expenditure has been approved by theCabinet for Solar projects?
a)   Rs. 3,050 crore
b)   Rs. 3,030 crore
c)   Rs. 4,050 crore
d)   Rs. 5,050 crore
e)   Rs. 4,090 crore


9). The Reserve Bank of India (RBI) has increased shareholding in NHB, by contributing Rs.1,000crores. The present share-holding of RBI in NHB is
a)   Rs.2450cr
b)   Rs.2550
c)   Rs.2350
d)   Rs.2250
e)   Rs.2650


10). India ranks first in milk production. India accounts for ________ of world production.
a)   15.5 per cent
b)   16.5 per cent
c)   17.5 per cent
d)   18.5 per cent
e)   19.5 per cent



Answers:

1)b   2)a   3)d  4)b    5)c   6)c   7)b   8)d   9)a   10)d




For More Bank exams Important Financial Awareness Questions - Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">