15 Jun 2016

SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions

SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions
SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions Set-27:
Dear Readers, SBI Clerk 2016 Examination is yet to be conducted with new question pattern, Financial Awareness topic was newly added in that pattern, and lot of our readers has requested to provide materials on Financial Awareness and we have planned to provide materials for it, make use of it.



1). Which Japanese firm has invested Rs.100cr for setting up an ATM manufacturing firm in India?
a)   Hitachi Group
b)   Panasonic
c)   DIC Group
d)   Taya Rolls
e)   None of the above


2). Union Government cuts Public Provident fund (PPF) rate from 8.7% to
a)   8.3%
b)   8.1%
c)   8.5%
d)   7.9%
e)   7.8%


3). Which Indian Bank has become the first bank to commence the sale of Indian Gold Coin (IGC) in the domestic market?
a)   Bank of Baroda
b)   Andhra Bank
c)   Vijaya Bank
d)   Indian Overseas Bank
e)   ICICI Bank


4). Which state government’s financial statement suggested that the total capital expenditure and allied activities will fall by 10.7% to rs.4645.59cr in 2016-17?
a)   Karnataka
b)   Maharashtra
c)   Andhra Pradesh
d)   Telangana
e)   Kerala


5). Government of India approved 11 highway projects worth rupees for various states including Karnataka and Himachal Pradesh.
a)   Rs.6264cr
b)   Rs.6284cr
c)   Rs.6200cr
d)   Rs.6374cr
e)   Rs.6504cr


6). According to data released by the US Treasury Department, India’s overall holding in US government securities climbed to _______ in January.
a)   $120.8billion
b)   $115.8billion
c)   $117.8billion
d)   $119.8billion
e)   $130.8billion


7). Which bank has said that it has cut interest rates for deposits less than 1cr across various maturity periods in a range of 0.25-0.5% it effect from March 28th?
a)   Oriental Bank of Commerce
b)   Indian Overseas Bank
c)   Dena Bank
d)   Punjab and Sind Bank
e)   Punjab National Bank


8). According to National Savings Institute with a gross collection of 32,713cr into small savings schemes, which state was topped the collection in India for the Financial year 2014-15?
a)   Andhra Pradesh
b)   Haryana
c)   West Bengal
d)   Chhattisgarh
e)   Telangana


9). Pakistan and Iran aim to increase annual trade volumes between the two countries to _______ by 2021.
a)   $5 billion
b)   $6 billion
c)   $7 billion
d)   $4 billion
e)   $8 billion


10). The World Bank agreed to provide concessional ______ million USD loan to Jordan for creating one lakh jobs for Jordanians and Syrian refugees.
a)   200
b)   150
c)   100
d)   95
e)   85


Answers:

1)a   2)b   3)d   4)b   5)b   6)d   7)a   8)c   9)a   10)c





For More Bank exams Important Financial Awareness Questions - Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">