19 Jun 2016

SBI Clerk 2016 - Important Financial Awareness Questions

SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions
SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions Set-28:
Dear Readers, SBI Clerk 2016 Examination is yet to be conducted with new question pattern, Financial Awareness topic was newly added in that pattern, and lot of our readers has requested to provide materials on Financial Awareness and we have planned to provide materials for it, make use of it.

1). The market regulator SEBI has proposed to raise the Foreign Portfolio Investors limit in government securities from 1, 35,400crore to?
a)   Rs.140000cr
b)   Rs.150000cr
c)   Rs.145000cr
d)   Rs.155000cr
e)   Rs.160000cr


2). Russia gave approval to ONGC Videsh Limited to acquire 15 percent stake in Vankor oilfield for _______ US dollars.
a)   1.25 billion
b)   1.5 billion
c)   1.3 billion
d)   1.35 billion
e)   1.5 billion


3). RBI has entered into “Currency swap agreement” with which of the following Banks of Sri Lanka?
a)   Central Bank of Sri Lanka
b)   Union bank of Colombo
c)   Bank of Ceylon
d)   Commercial bank of Ceylon PLC
e)   None of the above


4). What is worth of Delhi annual budget 2016-17 that was presented by Delhi government on 28 March 2016?
a)   Rs.36600cr
b)   Rs.56600cr
c)   Rs.46000cr
d)   Rs.46600cr
e)   Rs.56000cr


5). Tokyo based Yokohama Rubber Co. Ltd has agreed to buy Alliance Tire Group, a Netherlands-based company led by Indian entrepreneur Yogesh Mahansaria, for ___ billion USD.
a)   1.1
b)   1.2
c)   1.3
d)   1.4
e)   1.5


6). As per the UNESCO eAtlas of Gender Inequality in Education, how many million girls between 6 and 15 age are out of school in the world?
a)   59
b)   63
c)   46
d)   33
e)   50


7). India has provided a grant of______ million to set up the memorial of Rabindranath Tagore in Sri Lanka?
a)   236
b)   272
c)   296
d)   265
e)   281


8). India post selects ___  as its consultant of Payment bank for a proposal worth of Rs.800cr?
a)   McKinsey
b)   Boston Consulting Group
c)   Deloitte Consulting
d)   PricewaterhouseCoopers
e)   None of the above


9). The leading South Asian bank DBS is set to acquire the on shore operations of RBS in India for a deal of
a)   500cr
b)   600cr
c)   750cr
d)   850cr
e)   1000cr


10). 116 central public sector enterprises have spent an amount of _______on Corporate Social Responsibility (CSR) activities in 2014-15.
a)   Rs 2447.59 crores
b)   Rs 2577.59 crores
c)   Rs 2400.59 crores
d)   Rs 2847.59 crores
e)   Rs 2667.59 crores


Answers:
1)a   2)c   3)a   4)d   5)b   6)b   7)d   8)c   9)e   10)a




For More Bank exams Important Financial Awareness Questions - Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">