20 Jun 2016

SBI Clerk 2016 - Important Financial Awareness Questions

SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions
SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions Set-29:
Dear Readers, SBI Clerk 2016 Examination is yet to be conducted with new question pattern, Financial Awareness topic was newly added in that pattern, and lot of our readers has requested to provide materials on Financial Awareness and we have planned to provide materials for it, make use of it.



1). Jharkhand Government recently launched Bhimrao Ambedkar Awar Yojana for which sector?
a) Children between 8 to 14 years
b) Orphan and physically challenged
c) Women
d) Widows
e) Backward classes’ development


2). Union Government announced how much amount for SC/ST Gang rape and Murder or acid attack victims towards minimum compensation from State Government?
a) 5.5 Lakh
b) 6.5 Lakh
c) 7.5 Lakh
d) 8.5 Lakh
e) 9.5 Lakh


3). A US grand jury has slapped ________ million dollars fine on two companies of India’s Tata group namely Tata Consultancy Services (TCS) and Tata America International Corp for stealing its software.
a) 850
b) 720
c) 940
d) 630
e) 970


4). The nationalized Bank Oriental Bank of Commerce raises how much shares to Life Insurance Corporation on a preferential Basis?
a) Rs. 168 Crore
b) Rs. 198 Crore
c) Rs. 188 Crore
d) Rs. 278 Crore
e) Rs. 178 Crore


<!-- IBPS Inside
-->

5). The First ever successful financing of Phillipines based Multi-Lateral Financing agency Asian Development Bank providing 300 million Dollars to Uttar Pradesh for which commitment?
a) To free from Farmers from credits
b) Provisioning of Roads and connectivity
c) Agriculture Development
d) Enhancement of Banking Solution
e) None of the above


6). New Delhi based JK Tyres acquires ______________________ industries for Rs. 2200 crore which will be a subsidiary of JK Tyre with majority shareholdings.
a) Cavendish Industries Ltd
b) Motor Industries Ltd
c) Ceat Tyre Company
d) Lily Limited Company
e) None of the above


7). Beti Bachao Beti Padhao Scheme is a successful one and inaugurated by Prime Minister in 100 districts and it was extended in _____ districts to enhance child sex ratio.
a) 52
b) 43
c) 61
d) 33
e) 56


8). Which bank has initiated the dedicated branch for Startups to assist entrepreneurs in setting up new companies and offer banking services?
a) RBL Bank
b) ICICI bank
c) HSBC bank
d) RBI
e) Axis Bank


9). United States think-tank Atlantic council has launched an India US trade initiative to strengthen economic ties and trade target of ______________ billion.
a) $100
b) $200
c) $300
d) $400
e) $500


10). Union Government has allotted ________ crore rupees to clean up which largest polluted lake as a part of AMRUT scheme to rejuvenate the Bellandur Lake.
a) 500
b) 550
c) 600
d) 800
e) 950


Answers:

1)d   2)d   3)c   4)e   5)b   6)a   7)c   8)a   9)e   10)d



For More Bank exams Important Financial Awareness Questions - Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">