24 Jun 2016

SBI Exam 2016 - Important Financial Awareness Questions

SBI Exam 2016- Important Financial Awareness Questions Set-31:
Dear Readers, SBI Exam 2016 Examination is yet to be conducted with new question pattern, Financial Awareness topic was newly added in that pattern, and lot of our readers has requested to provide materials on Financial Awareness and we have planned to provide materials for it, make use of it.

1). Which firm has acquired LinkedIn in an all-cash deal of $26.2 billion?
a) Google
b) Microsoft
c) Facebook
d) Twitter
e) Apple


2). Which state govt has launched ‘Child Labour Tracking System (CLTS)’ and financial help of Rs 25,000 for every rescued child labourer?
a) Rajasthan
b) Jharkhand
c) Uttarakhand
d) Bihar
e) West Bengal


3). India’s trade surplus from the services sector increased to $5.72 bn in Apr 2016. The services sector includes exports in sectors like
a) businesses outsourced
b) receipts from tourism
c) information technology
d) All the above
e) Only 1) and 3)


4). In order to fund start-ups in the financial technology (fintech) space, which of the following banks in the country has set up a Rs 200-cr fund?
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Punjab National Bank
d) State Bank of India
e) Axis Bank


5). In a bid to keep the domestic prices of sugar under check in the country, the Centre imposed what per cent duty on the export of raw sugar recently?
a) 05 per cent
b) 10 per cent
c) 15 per cent
d) 20 per cent
e) 25 per cent


6). The govt has decided in principle to allow export of missile systems to friendly countries. What per cent of the missile capacity will be permitted to be exported?
a) 10 per cent
b) 15 per cent
c) 25 per cent
d) 33 per cent
e) 49 per cent


7). PM Narendra Modi inaugurated Duraiappah Stadium, renovated by the Indian govt at a cost of over Rs 7.1 cr, in which of the following countries through video conferencing recently?
a) Nepal
b) Bhutan
c) Afghanistan
d) Sri Lanka
e) Bangladesh


8). According to the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry’s Economic Outlook Survey, India’s economy will grow at what per cent in 2016-17?
a) 7.1 per cent
b) 7.3 per cent
c) 7.6 per cent
d) 7.7 per cent
e) 9.6 per cent


9). As notified by the govt recently, effective 1 Jun, the threshold limit of PF withdrawal for deduction of tax (TDS) has been raised from existing Rs 30,000 to
a) Rs 40,000
b) Rs 50,000
c) Rs 60,000
d) Rs 70,000
e) Rs 80,000


10). What per cent ‘Krishi Kalyan’ cess is imposed on service tax effective 1 Jun 2016?
a) 0.15 per cent
b) 0.25 per cent
c) 0.50 per cent
d) 0.75 per cent
e) 0.95 per cent


Answers:

1)b   2)d   3)d   4)d   5)d   6)a   7)d   8)d   9)b   10)c




For More Bank exams Important Financial Awareness Questions - Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">