19 Jun 2016

SBI Clerk 2016-Practice English Questions (Reading Comprehension)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice English Questions (Reading Comprehension)
SBI Clerk 2016- Practice English Questions (Reading ComprehensionSet-67:
Dear Readers, Important Practice English Questions for Upcoming SBI Exam 2016 was given here. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
The discourse on the question of the individual and the community (or caste) rights of religion in relation to Hinduism must also be viewed from the point of view of strengthening democracy in India. It is a known fact that religion is a civil societal system and democracy is a political system. Some of the recent political theoreticians, of course, divided democracy into “civil democracy” and “political democracy” only to expand the scope of democracy to non-political spheres - particularly to the sphere of civil society. But the relationship between religion and democracy always remained a dark area in theoretical discourses.
 In the day-to-day life of the individual and the castes, religion and democracy reinforce each other; they also operate antithetically, de-legitimising each other. For example, in a country such as ours even in the absence of the right to religion for several castes communities in civil society, in the Political sphere they could get the right to vote after we adopted constitutional democracy. If civil society closes some important Options to the individuals the right to vote in the political sphere does not make the individual a fully mature democratic being. Only when all options in civil society are open to all, does personality that can make use of political rights evolve.
In Hindu civil society, the options before its youth in choosing their direction of life -spiritual, secular or political- is closed to all except Brahmin youth. For all others, the right to choose a spiritual profession is closed. For Dalit-Bahujans, Hindu religion does not even give an initiation. In the universally known non-Hindu religious civil societies such Christianity, lslam or Buddhism, all youth (at least male youth - the gender discrimination must be taken note of) are given religious initiation. They can choose to become a Jesuit, Mullah or a Monk or they can choose a secular profession such as medicine or engineering. Or they can choose to become political leaders. But for all Sudra (OBC,SC and ST ) youth, the option to pursue the spiritual line of life closed. Thus, a major section of the Indian youth in the present religious relationship cannot enter into a religious profession at all. Though this is basically a civil societal right, its absentee impinges upon the formation of the personality of the individual and this has implications for democracy. Who is responsible for this situation?
 The years of work of the political parties with Hindu ideology did not do anything to resolve this contradiction. They did not address the basic question of untouchability, leave alone the right to religion. They worked very hard to politicise Hinduism but never to democratise it. Today some parties with Hindu ideology are sending a large number of its cadres to tribal areas to spread Hinduism. Do all those tribals who are taken into Hinduism get dwaija-hood or equal rights within that religion? What is the mode of initiation they undergo to call themselves Hindus? Can they call themselves Hindus by retaining their historical food culture, which Includes s beef as well? Within Hinduism in which caste will they be located? lf the tribals embrace Christianity or Islam these religions offer that scope because they made all food and linguistic cultures inclusive? Vegetarianism for the Shankarcharyas or for that matter for any Brahmin priest, for example, in not a question of a personal habit but a religious Condition. In  this mode of religious conditioning how does the tribal essence of life (food, drink and so on) t in?

1). Which one of the following demarcates the line of difference between democracy and religion?
a)   Democracy is related with ruling class whereas religion is related with ordinary people
b)   Religion has a vast area whereas democracy is confined to a single country.
c)   Democracy is a state subject  whereas religion is a social subject
d)   Democracy is made by the people whereas religion is created by divine forces
e)   None of the above
2). Dividing democracy between 'civil democracy' and 'political democracy' intends to
a)   Broaden the horizon of democracy
b)   Confirm the hollowness if democracy.
c)   Brings democracy at par with religion.
d)   Combine democracy and religion.
e)   make democracy more acceptable in society .
3). How can an individual became a fully mature democratic person?
a)   If he gets full political rights
b)   If he gets full religious rights
c)   If he gets participation in the system of governance
d)   If he gets the freedom to choose is line of profession
e)   None of these
4).What  shows the discriminatory mature of ‘Hinduism’ as compared to other religions?
a)   It is more rigid than any other religion
b)   In Hinduism spiritual profession is allowed on caste basis which is not the case with other religions
c)   There is lack of transparency in Hinduism whereas any other religion is transparent
d)   Hinduism has the provision to punish low-caste people whereas in other religions all caste deserve same treatment
e)   None of these
5). Which of the following is true in context of the passage?
a)   Hinduism has stood as a perfect religion in our democratic society.
b)   Other religions are not as flexible as Hinduism.
c)   Democracy is more a social subject than a political subject
d)   Gender discrimination is a common phenomenon in all religion.
e)   None of these.
6). What makes the author suspicious about the practical aspect regarding tribals‘ induction into Hinduism ?
a)   The difficulty in including food and linguistic cultures of the tribals in Hinduism.
b)   other religions offering better opportunities to tribals in comparison with Hinduism.
c)   The difficulty in making tribals vegetables.
d)   The difficulty in purifying the tribals.
e)   None of these.
7). What is the complaint of the author with political parties propagating 'Hinduism'?
a)   They have mixed religion and politics together which is bad for the society.
b)   They have presented a wrong picture of Hindu religion before the people.
c)   They have used Hindu religion for mere political gain instead of making it reachable to all.
d)   They have not separated religion and politics
e)   None of these.
8). Suggest a suitable title for the passage.
a)   Hinduism in comparison with other religions.
b)   Religion and democracy.
c)   Democracy and it's shortcomings.
d)   Religion for all.
e)   Society and politics.

Directions (Q.9): choose the word which is the same in meaning as the word given in bold as used in the passage.
9). DARK
a)   Invisible
b)   Frightening
c)   Haunting
d)   Challenging
e)   Undiscussed 

Directions (Q.10): choose the word which is opposite in meaning of the word given In bold as used in the passage.
10). INITIATION
a)   Diversion
b)   Neglect
c)   End
d)   Hamper
e)   Twist

 ANSWERS:

1). c)  2). a)  3). e)  4).b)  5). d)  6).a) 7). c)  8). b)  9). e)  10). c

   

For More Practice English Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">