22 Jun 2016

SBI Clerk 2016-Practice English Questions (Cloze Test)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice English Questions (Reading Comprehension)
SBI Clerk 2016- Practice English Questions (Cloze TestSet-70:
Dear Readers, Important Practice English Questions for Upcoming SBI Exam 2016 was given here. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-10): In the following passage, there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
From the time I started writing this book I have come to see it as a personal (1) to an outstanding fellow Indian, whose (2) and compassion have often moved me. Insight not objectivity, is the key to understanding of a life as multi-layered as that of Swami Vivekananda and in the (3) of writing this book, I have often felt (4) by the realisation that a historian may not always be a good biographer. I have also been (5) by the several inconsistencies and (6) of Vivekananda's life, and only by bringing these out more sharply, I felt, could one consciously (7) from the hagiography that (8) biographical work on him. It is impossible to reach an understanding of a personality as complex as Vivekananda’s without studying his ambiguities and shifting (9) on various issues. In trying to integrate these in a (10) assessment of Vivekananda, I have largely gone by what the Swami has himself suggested—judge a man ultimately by his strengths, not his weaknesses.

1).
a)   justice
b)   devotion
c)   contribution
d)   attribution
e)   tribute
2).
a)   deliberation
b)   projection
c)   vivacity
d)   acknowledgment
e)   appreciation
3).
a)   course
b)   manifestation
c)   objective
d)   implementation
e)   serenity
4).
a)   represented
b)   relieved
c)   compensated
d)   burdened
e)   occupied
5).
a)   absorbed
b)   perplexed
c)   carried
d)   ventured
e)   loaded
6).
a)   duplications
b)   paradoxes
c)   assumptions
d)   levels
e)   pluralities
7).
a)   desist
b)   estranged
c)   distinguish
d)   depart
e)   abstain
8).
a)   evolves
b)   focuses
c)   permeates
d)   empowers
e)   emphasises
9).
a)   positions
b)   engagements
c)   possibilities
d)   provocations
e)   flexibilites
10).
a)   modern
b)   conducive
c)   commensurate
d)   diabolic
e)   holistic

Answers:
1). e)  2). c)  3). a)  4). b)  5). b)  6). b)  7). a)  8). c)  9). a) 10). e)


 
   

For More Practice English Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">