2 Jun 2016

SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Blood Relation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Blood Relation) Set-53:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). If B says that his mother is the only daughter of A’s mother, how is B related to A?
a)   Son
b)   Father
c)   Brother-in-law
d)   Grandfather
e)   Nephew

2). Q’s mother is the sister of R and daughter of S. N is the daughter of R and sister of M. How is M related to S?
a)   Son
b)   Son’s son
c)   Brother
d)   Daughter’s son
e)   Data inadequate

3). A is the paternal uncle of B, who is the daughter of C and C is the daughter-in-law of P. How is A related to P?
a)   Brother
b)   Son
c)   Son-in-law
d)   Data inadequate
e)   None of these

4). P’s father is Q’s son. M is the paternal uncle of P and N is the brother of Q. How is N related to M?
a)   Brother
b)   Nephew
c)   Cousin
d)   Data inadequate
e)   None of these

5). Q is the brother of R, P is the sister of Q. T is the brother of S, S is the daughter of R. Who are the nephew / niece of Q?
a)   R and P
b)   P and T
c)   Q and T
d)   S and T
e)   None of these

6). X introduces Y saying, “He is the husband of the granddaughter of the father of my father.” How is Y related to X?
a)   Brother
b)   Son
c)   Brother-in-law
d)   Nephew
e)   Cannot be determined

Directions (Q. 7 - 10) Study the following information carefully and answer the questions given below it.
There are six persons A, B, C, D, E and F. C is the sister of F. B is the brother of E’s husband. D is the father of A and grandfather of F. F’s sister is loved by his mother. There are two fathers, three brothers and a mother in the group.

7). Who is the mother?
a)   A
b)   B
c)   D
d)   E
e)   None of these

8). Who is E’s husband?
a)   B
b)   C
c)   A
d)   F
e)   None of these

9). How many male members are there in the group?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these

10). How is F related to E?
a)   Uncle
b)   Husband
c)   Son
d)   Daughter
e)   None of these

Answers:
1)e   2)e   3)b  4)d   5)d   6)c   7)d   8)c   9)d  10)c

Explanation:

1). According to generation tree,

Clearly, B is the son of A’s sister
Hence, B is the nephew of A.
Answer: e)

2). According to generation tree,

Since, the sex of M is not clear. So, relation of M with S cannot be determined. Hence, data are inadequate.
Answer: e)

3). According to generation tree,

Father of B is the son of P, so paternal uncle of B must be the son of P.
Answer: b)

4). According to generation tree,

P’s father is Q’s son. P’s father and M are brother. Since, the sex of Q is not known and N is brother of Q. If Q is a male then  N is paternal uncle of M but Q is a female then N is maternal uncle of M. Hence, data are inadequate.
Answer: d)

5). According to generation tree,

Clearly, S and T are the nephew or niece of Q,
S is the niece of Q, while T is the nephew of Q.
Answer: d)

6). According to generation tree,

Brother-in-law
Clearly, Y is the husband of X’s sister. Hence, Y is the brother-in-law of X.
Answer: c)

Directions (Q. 7-10) According to generation tree,

7). Clearly, E is the mother in the family.
Answer: d)

8). A is E’s husband
Answer: c)

9). There are four male members D, B, A, and F.
Answer: d)

10). F is the son of E
Answer: c)






For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">