1 Jun 2016

SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Coding - Decoding)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Coding - Decoding) Set-52:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (1-3): Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a certain code, ‘il be pee’ means ‘rose are blue’, ‘sik hee’ means ‘red flowers’ and ‘pee mit hee’ means ‘flowers are vegetables’.

1). How is ‘red’ written in that code?
a)   hee
b)   sik
c)   be
d)   cannot be determined
e)   None of these

2). How is ‘roses’ written in that code?
a)   il
b)   pee
c)   be
d)   Cannot be determined
e)   None of these

3). How is ‘vegetables are red flowers’ written in this code?
a)   pee sik mi thee
b)   sik pee hee be
c)   il sik mit hee
d)   Cannot be determined
e)   None of these

Directions (4-6): Study the following information carefully and answer the questions given below.
‘min fin bin gin’ means ‘trains are always late’ ; ‘gin din cin hin’ means ‘drivers were always punished’; ‘bin cin vin rin’ means ‘drivers stopped all trains’ and ‘din kin fin vin’ means ‘all passengers were late’.

4). ‘drivers were late’ would be written as
a)   min cin din
b)   fin cin din
c)   fin din gin
d)   gin hin min
e)   None of these

5). Which word is represented by ‘vin’?
a)   all
b)   late
c)   trains
d)   drivers
e)   were

6). ‘hin min kin’ would mean
a)   Always late trains
b)   Passengers are punished
c)   All passenger trains
d)   Passengers are late
e)   None of these

Directions (7-9): Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a certain code language ‘ek la ki’ means ‘don’t touch flowers’, ‘ra ku’ means ‘respect teachers’ and ‘ek ra le’ means ‘don’t hurt teachers’

7). How is ‘respect’ written in that code?
a)   ra
b)   ku
c)   either ra or ku
d)   cannot be determined
e)   none of these

8). How is ‘flowers’ written in that code?
a)   ek
b)   la
c)   ki
d)   cannot be determined
e)   none of these

9). How is ‘teachers touch flowers’ written in that code?
a)   ki le ra
b)   ra ek ki
c)   ki la ra
d)   cannot be determined
e)   none of these


Answers:
1). b)  2). d)  3). a)  4). b)  5). a)  6). b)  7). b)  8). d)  9). c) 

Explanations:

Directions(1-3):
According to the information
il be pee à roses are blue                   ------------- (i)
sik hee à red flowers                         ------------- (ii)
pee mi thee à flowers are vegetables ------------- (iii)

1). Clearly, ’red’ is written as ‘sik’ in that code language.
Answer: b)

2). Clearly, ‘rose’ is written as il/be, hence cannot be determined.
Answer: d)

3). Clearly, vegetables are red flowers à mit pee sik hee/ pee sik mi thee
Answer: a)

Directions(4-6):
According to the information
min fin bin gin à trains are always late                   ------------- (i)
gin din cin hin à drivers were always punished      ------------- (ii)
bin cin vin rin à drivers stopped all trains              ------------- (iii)
din kin fin vin à all passengers were late               ------------- (iv)
From equations (i) and (ii), gin à always
From equations (i) and (iv), fin à late
From equations (i) and (iii), bin à trains
From equations (ii) and (iv), din à were
From equations (ii) and (iii), cin à drivers
From equations (iii) and (iv), vin à all
Hence,         min à are
hin à punished
                   rin à stopped
                   kin à passengers
4). Clearly,
Drivers were late è cin din fin / fin cin din
Answer: b)

5). Clearly, ‘all’ is represented by ‘vin’.
Answer: a)

6). Clearly,
hin min kin à punished are passengers/passengers are punished
Answer: b)

Directions(7-9):
ek la ki à don’t touch flowers    -------------- (i)
ra ku à respect teachers                   -------------- (ii)
ek ra le à don’t hurt teachers   -------------- (iii)
from (i) and (iii), ek à don’t       -------------- (iv)
From (ii) and (iii), ra à teachers -------------- (v)

7). From (ii) and (v), ku à respect
Answer: b)

8).
Answer: d)

9). From (i) and (iv), touch/flowers ß la/ki combining this with (v), we get the required. Ki la ra
Answer: c)




For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">