2 Jun 2016

SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Directions)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Directions) Set-54:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). Rohan walks a distance of 3 m towards North, then turns to his left and walks for 2 km. He again turns left and walks for 3km. At this point he turns to his left and walks for 3km. How far is he from the starting points?
a)   1 km
b)   2 km
c)   3 km
d)   5 km
e)   None of these
2). Rahul travelled from a Point X straight to Y at a distance of 80 m. He turned right and walked 50 m, then again turned right and walked 70 m. What is the shortest distance between starting point and point at second turn?
a)   √8400 m
b)   √8500 m
c)   √8900 m
d)   √8600 m
e)   None of these
3). Two buses start from the opposite points of a main road, 150 km apart. The first bus runs for 25 km and takes a right turn and then runs for 15 km. It, then turns left and for another 25 km and takes the direction back to reach the main road. In the meantime due to a minor breakdown, the other bus has run only 35 km along the main road. What would be the distance between the two buses at this point?
a)   65 km
b)   75 km
c)   80 km
d)   85 km
e)   None of these
4). Gauri moves towards South a distance of 50 m, then she moves towards East and travels a distance of 50 m. From here she moves towards North-East to a market. If market is in East of starting point. What is the minimum distance between starting point and market?
a)   100 m
b)   75 m
c)   150 m
d)   Cannot be
e)   Determined
f)     None of the above
5). If south-East is called East, North-West is called West, South-West is called South and so on, what will North be called?
a)   East
b)   North-East
c)   South
d)   North-West
e)   None of these
6). If South-East becomes North, North-East becomes West and so on, what will West become?
a)   North-East
b)   North-West
c)   South-East
d)   South-West
e)   None of these
7). If North-East becomes West and South-East becomes North and so on, what will East become?
a)   South-West
b)   West-North
c)   West
d)   South
e)   North-East
8). If North is called South-East and West is called North-East and so on. Then, what will East become?
a)   South-west
b)   West-North
c)   West
d)   South
e)   North-East
9). Town D is to the West of Town M. Town R is to the South of Town D. Town K is to the East of Town R. Town K is towards which direction of Town D?
a)   South
b)   East
c)   North-East
d)   South-East
e)   None of these
10). A is East of B and West of C, H is South-West of C and B is South-East of X. Who is the farthest West?
a)   C
b)   A
c)   X
d)   B
e)   None of these
Answers:
1). a)   2). c)   3). a)   4). a)   5). d)   6). c)   7). c)   8). a)   9). d)   10). d)  

Solutions:
1). According to the Question,

Required distance,
AE=DE-AD
[AD=BC]
= 3-2 = 1 km
Hence, Rohan is 1 km far away from starting point
Answer: a)
2). According to the questions

A is the second turn.
Required distance,
XA = √ [(XA)2 + (YA)2]
= √ [(80)2 + (50)2]
= √ [6400+2500]
= √ (8900) m
Hence, Rahul was √ 8900 m far apart at second point from starting point
Answer: c)
3). According to the questions

Required distance,
EQ = AP-(AB+CD+PQ)
= 150 – (25+25+35)
= 150 -85
= 65 km
Hence, both buses aew 65km far away from each other
Answer: a)
4). According to the questions

Required distance = AD= AE + ED
[ AE = BC, ED = BC (by the property of parallelogram)]
= 50 + 50 = 100m
Hence, market is 100m far away from the starting point
Answer: a)
5). According to the questions

Clearly, North will be North-West after Change
Answer: d)
6). According to the questions

Clearly, West will be South-East after arrangement
Answer: c)
7). According to the questions

Clearly, South will be North-East after arrangement
Answer: c)
8). According to the questions

Clearly, East will be South-East after arrangement
Answer: a)
9). According to the questions

Clearly, Town K is towards South-East of Town D.
Answer: d)
10). According to the questions

Clearly, B is farthest West.
Answer: d)

 


For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">