24 Jun 2016

SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Number Sequence)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI 2016- Practice Reasoning Questions (Number Sequence) Set-74:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). If the second half of the following alphabets is arranged in the reverse order, which letter will be 9th letter to the right of the 9th letter counting from the left end?
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
a)   V
b)   U
c)   T
d)   S
e)   W
2). How many 6’s are there in the following number series, which are immediately preceded by 3 and immediately followed by 4
1 2 3 4 3 6 4 9 9 3 6 4 3 2 6 7 4 3 8 6 3 4
a)   Nil
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of the above
3). What should come next in the following letters sequence?
A B C D E F G H A B C D E F G A B C D E F
a)   H
b)   G
c)   A
d)   E
e)   None of these

Directions (4 – 5): Study the following arrangement of numbers symbols and alphabets carefully and answer the questions that follow.
A # 7 8 F $ I 9 G Ω 3 1 ∆ D + U 2 @ 4 C
4). Which of the following is the 3rd to the left of 18th element from the left?
a)   8
b)   $
c)   1
d)   E
e)   None of these
5). How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a digit?
a)   Zero
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   Four
Directions (6 – 10): Study the following arrangement of numbers, letters and symbols carefully  and answer the questions given below.
R @ 2 9 T V A Y 5 © # J 1P 8 Q $ E 3 ! H % 6 W 4 I δ U Z
6). Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement, and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   J P ©
b)   E ! Q
c)   W I %
d)   9 V @
e)   1 # δ
7). Which of the following is the fifth to the right of the nineteenth element from the right end?
a)   P
b)   V
c)   W
d)   8
e)   None of these
8). How many such numbers are there in the given arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of the above
9). If the positions of the last eighteen elements in the given arrangement are reversed, which of the following will be the seventeenth from the left end?
a)   E
b)   P
c)   W
d)   6
e)   None of these
10). How many such vowels are there in the given arrangement, each of which is either immediately followed by a symbols?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these

Answers:
1).a)  2).c)  3).c)  4).e)  5).d)  6).e)  7).e)  8).b)  9).c)  10).a) 

Solutions:
1). a)
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Reverse order of Alphabets is
Z Y X W V U T S R Q P O N
From left to 9th place is V
2). c)
1 2 3 4 3 6 4 9 9 3 6 4 3 2 6 7 4 3 8 6 3 4
3). c)
[A B C D E F G H ] [A B C D E F G] [A B C D E F A]
Direction(124-125):
4). e)
A # 7 8 F $ I 9 G Ω 3 1 ∆ D + U 2 @ 4 C
3rd to the left of 18th element is  +
5). d)
{Symbol/digit}
A # 7 8 F $ I 9 G Ω 3 1 ∆ D + U 2 @ 4 C
Three of them
6). e)
R @ 2 9 T V A Y 5 © # J 1P 8 Q $ E 3 ! H % 6 W 4 I δ U Z
1# δ is no in the same positions compare with other four options
7). e)
R @ 2 9 T V A Y 5 © # J 1P 8 Q $ E 3 ! H % 6 W 4 I δ U Z
19 – 5 è 14th element from Right End is Q
8). b)
Consonant / number / Symbol
Y 5 ©
9). c)
R @ 2 9 T V A Y 5 © # Z U δ  I 4 W 6 %  H  ! 3 E $ Q 8  P 1 J
W should be the 17th element from left end
10). a)
[Vowel / Symbol]
R @ 2 9 T V A Y 5 © # J 1P 8 Q $ E 3 ! H % 6 W 4 I δ U Z
Hence, Only one





For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">