17 Jun 2016

SBI Clerk/PO 2016- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI 2016- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement) Set-67:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. No 1 – 7): Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre but not necessarily in the same order.
B sits second to left of H’s husband. No female is an immediate neighbour of B
D’s daughter sits second to right of F. F is the sister of G. F is not an immediate neighbour of H’s husband.
Only one person sits between A and F. A is the father of G. H’s brother D sits to the immediate left of H’s mother. Only one person sits between H’s mother and E.
Only one person sits between H and G. G is the mother of C. G is not an immediate neighbour of E.

1).What is position of A with respect to his mother – in – law ?
a)   Immediate left
b)   Third to the right
c)   Third to the left
d)   Second to the right
e)   Fourth to the left

2).Who amongst the following is D’s daughter?
a)   B
b)   C
c)   E
d)   G
e)   H

3).What is the position of A with respect to his grand child?
a)   Immediate left
b)   Third to the right
c)   Third to the left
d)   Second to the right
e)   Fourth to the left

4).How many people sit between G and her uncle?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   More than four

5).Four of the following five are alike in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   F
b)   C
c)   E
d)   H
e)   G

6).Which of the following is true with respect to the given sitting arrangement?
a)   C is the cousin of E
b)   H and H’s husband are immediate neighbours of each other
c)   No female is an immediate neighbour of C
d)   H sits third to left of her daughter
e)   B is the mother of H

7).Who sits to the immediate left of C?
a)   F’s grandmother
b)   G’s son
c)   D’s mother-in-law
d)   A
e)   G

Directions (Q. No 8 – 12): Study the following information carefully and answer the given questions.
Seven people A, B, C, D, E F and G are sitting in a circle. Five of them are facing the centre while two of them are facing opposite to the centre
C sits third to the left of D and both are facing the centre. E is neither an immediate neighbour of D nor C. The one sitting exactly between D and F is facing opposite to centre. G sits third to the right of A and G is facing the centre. One of B’s neighbour is facing opposite to the centre.

8).Which of the following pairs represents persons facing opposite to the centre?
a)   A and F
b)   E and F
c)   A and E
d)   Cannot be determined
e)   None of these

9).Who is sitting second to the left of A?
a)   C
b)   G
c)   E
d)   B
e)   None of these

10).Who is sitting to the immediate left of E?
a)   C
b)   G
c)   B
d)   A
e)   None of these

11).What is the position of F with respected to B?
a)   Fourth to the left
b)   Second to the right
c)   Third to the right
d)   Second to the left
e)   None of these

12).If all the persons are asked to sit in a clockwise direction in an alphabetical order starting from A. The position of how many will remain unchanged excluding A?
a)   Three
b)   One
c)   Two
d)   None
e)   Four

Answers:                    
1). d) 2). c) 3). a) 4). c) 5). b) 6). e) 7). a) 8). c) 9). d) 10). b)   11). e)   12). c)

Explanation:
Directions (Q. 1-7):

1). A’s mother-in-law is B and A is second to the right of B
Answer:  d)

2). D’s daughter is E
Answer: c)

3). A’s grandchild is C and A is immediate right of C.
Answer: a)

4). G’s uncle is D and three people (either clockwise or anti-clockwise) are sitting between G and her uncle.
Answer: c)

5). Except C, all others are women.
Answer: b)

6). B is the mother of H which is true with respect to the given sitting arrangement.
Answer: e)

7).F’s grandmother sits to the immediate left of C
Answer: a)

Directions (Q. 8-12):

8). A and E are facing opposite to the centre
Answer: c)

9). B is second to the left of A
Answer: d)

10). G is immediate left of E
Answer: b)

11). F is either third to the left or fourth to the right of B
Answer: e)

12). Two persons (C and E) will remain unchanged.
Answer: c)






For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">