1 Jun 2016

SBI Clerk 2016 - Sectional Practice Test - 41

SBI Clerk 2016 - Sectional Practice Test - 40
SBI Clerk 2016- Sectional Practice Test - 41:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
1). Two persons are walking in the same direction at speeds 4kmph and 8kmph. A train comes behind and passes them in 8 and 9 seconds respectively. The speed of the train is
a)   32kmph
b)   34kmph
c)   36kmph
d)   40kmph
e)   42kmph
2). Present ages of Sameer and Anand are in the ratio of 5:4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11:9 respectively. What is Anand's present age in years?
a)   24
b)   27
c)   40
d)   Can’t be determined
e)   None of the above
3). A does 80% of a work in 20 days. He then calls in B and they together finish the remaining work in 3 days. How long B alone would take to do the whole work?
a)   23 days
b)   23 ½ days
c)   37 days
d)   37 ½ days
e)   40 days
4). A train after covering 1200 km meets with an accident and due to this it proceeds at 2/3 of its original speed and arrives at the station in 5 hours. Had the accident taken place after covering a distance of 300 km further, it would have arrived 2.5 hours earlier. What is the speed of the train?
a)   30kmph
b)   45kmph
c)   48kmph
d)   54kmph
e)   60kmph
5). The population of a city increases consistently by 15% per year. If its current population is12 lakh, what will be population after three years?
a)   1825050
b)   1784000
c)   1728540
d)   1678500
e)   1740000

REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
There are twelve friends sitting in two parallel rows containing six people each. In row 1, L, M, N, O, P and Q are seated and all of them are facing south. In row 2, Z, Y, X, W, V and U are seated and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.
P faces W, who does not sit at extreme ends. Z sits third to the right of W. Z does not sit at extreme ends. Q does not face Z, and he does not sit at either of the extreme ends. Q is not an immediate neighbour of P. Y sits at one of the extreme ends. Only two persons sit between Y and V. V does not face Q. Two persons sit between N and M. N is not an immediate neighbour of P. X does not face Q. L is not at an immediate neighbour of N.
6). Who among the following faces Z?
a)   L
b)   M
c)   N
d)   O
e)   P
7). How many persons are sitting between P and O?
a)   2
b)   3
c)   4
d)   None
e)   None of these
8). Who among the following sit at the extreme ends of the rows?
a)   Q, O
b)   L, N
c)   X, Z
d)   N, Q
e)   Y, V
9). N is related to M in the same way as O is related to P. Which of the following is U related to, following the same pattern?
a)   Q
b)   W
c)   X
d)   Y
e)   None of these
10). Who among the following sits exactly between V and Z?
a)   W
b)   U
c)   Y
d)   Can’t be determined
e)   None of these

ENGLISH LANGUAGE
Directions (1-5): In each sentence below four words that the printed in bold have been lettered (a), (b), (c), (d) and (e). One of them may be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, which is wrongly spelt or inappropriate if there is any. The letter of that word is the answer. If all the words, which are printed in bold, are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence, mark (e) as the answer ie All Correct.

11). They are negotiating a)/ to try and reach b)/ an agreement which will beneficial c)/ everyone concerned d)/. All correct e)
12). The company has decided a)/ to allott b)/ a substantial c)/ Portion d)/ of its profits to research and development. All correct (e).
13). It remains a)/ to be seen whether b)/ these reforms b)/ will be acceptable d)/ by the Board. All correct e)
14). His main reasoning a)/ for applying b)/ for this promotion is the possibility c)/ of an overseas posting d)/ All correct e).
15). Since our financial resources a)/ are limitless b)/ we cannot afford c)/ this alternative. All correct e).

Answers:
1)d   2)a   3)d   4)e   5)a   6)d   7)a   8)b   9)c   10)b  11)c  12)b  13)d  14)a  15)b

Solutions:
1). d) Let the speed of the train be S kmph
Relative speed while crossing first person = (S – 4)kmph = (5/18)(S – 4)mps
Length of the train = (5/18)(S – 4) × 8
Relative speed while crossing first person = (S – 8)kmph = (5/18)(S – 8)mps
Length of the train = (5/18)(S – 8) × 9
Since lengths is same in both cases.
(5/18)(S – 4) × 8 = (5/18)(S – 8) × 9 => 8S – 32 = 9S – 72 => S = 40kmph

2). a) Let the present ages of Sameer and Anand be 5x years and 4x years respectively.
Therefore, Anand’s present age = 4x = 4 × 6 = 24 years.

3). d) Whole work is done by A in 20 × 5/4 = 25 days
Now, [1 – 4/5] i.e, 1/5 work is done by A and B in 3 days
Whole work will be done by A and B in (3 × 5) = 15 Dys
A’s 1 day work = 1/25, (A + B)’s 1 day work = 1/15
Therefore B’s 1 day work = [1/15 – 1/25] = 4/150 = 2/75
So, B alone would do the work in 75/2 days = 37 ½ days

4). e) Let the distance be ‘x’ and the original speed be ‘y’.
=>x – 10y – 1200 = 0 -------------> (i)
1500/y + [(x – 1500) x 3/2y] = x/y + 5/2
=>x – 5y – 1500 = 0 ---------------> (ii)
From eqn (I) and (II), x = 1800 km
y = 60 kmph

5). a) The population will be 1200000 × 1.15 × 1.15 × 1.15 = 1825050


(6– 10):
6). d)
7). a)
8). b)
9). c)
10). b)
11). The appropriate word is ‘benefit’
12). The correct spelling is ‘allot’
13). The appropriate word is ‘accepted’
14). The appropriate word is ‘reason’
15). The appropriate word is ‘Limited’




For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">