2 Jun 2016

SBI Clerk 2016 - Sectional Practice Test - 42

SBI Clerk 2016 - Sectional Practice Test - 40
SBI Clerk 2016- Sectional Practice Test - 42:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Refer to the line graph below and answer the questions that follow.


DIRECT SELLING BUSINESS
Sl. No
Company
Turn-over in 2002 (in Rs. Crores)
No. of distributors in 2002 (in Lakhs)
1.
Wamay
472
3.65
2.
Codimare
165
4.95
3.
Nova
110
0.68
4.
Balife
78
0.2
1). What is the average simple annual growth rate of turnover of direct selling business in India during the given period?
a)   42%
b)   60%
c)   78%
d)   137.5%
e)   86%
2). If Wamay and Nova were the only companies in the direct selling business in India till 1998 with the Wamay market share three times that of Nova, then what is the percentage growth in Nova’s turnover during the given period?
a)   10%
b)   15.6%
c)   35%
d)   46.7%
e)   18.63%
3). Balife was launched in 2000. Since then, the number of its distributors is increasing by 25%every year and its turnover by 20%. Then what was the turnover-to-number of distributor’s ratio of Balife during its launching year?
a)   36120
b)   39820
c)   42320
d)   45720
e)   48820
4). Which of the following is definitely false?
a)   The ratio of turnover to number of distributors is maximum for Balife during 2002.
b)   Top four companies together have more than 80% of total number of distributors in the direct selling business in India during 2002.
c)   There are not more than 18 companies in direct selling business in India during 2002.
d)   All the above
e)   None of these
5). During which year, has the ratio of turnover-to-number of distributors shown maximum percentage increase over the previous year?
a)   1999
b)   1998
c)   2000
d)   2001
e)   2002
REASONING ABILITY
Directions (5 – 6): Following questions are based on the five three-digit numbers given below:
826 1435 678 283
6). If the positions of the first and the second digits within each number are interchanged, which of the following will be the second digit of the highest number?
a)   8
b)   3
c)   4
d)   6
e)   2
7). Which of the following is the difference between the second and third digits of the second lowest number?
a)   5
b)   8
c)   2
d)   1
e)   None of these
8). In a certain code ‘CAREFUL’ is written as ‘SBDDMVG’. How is ‘SECURED’ written inthat code?
a)   DFTVEFS
b)   DFTTEFS
c)   BDRTEFS
d)   DFTTCDQ
e)   None of these
9). In a certain code language, ‘how can you go’ is written as ‘ja da ka pa’, ‘can you come here ’is written as ‘nakasaja’ and ‘come and go’ is written as ‘ra pa sa’. How is ‘here’ written in that code language?
a)   ja
b)   na
c)   pa
d)   Data inadequate
e)   None of these
10). R 2 % M 3 E J # P 4 A & 9 6 @ U T 7 © I 1 Q 5 $ W 8 V N B
How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   More than three

Directions (11-15): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper Sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
(A) No one knows their names.
(B) With irrigation systems, farmers were able to raise more food with less labour.
(C) The first engineers lived in the Middle East, probably around 3500 B.C.
(D) Today’s city, thus, is essentially still a place where specialists live and work.
(E) Thus, an increasing number of people were relieved of agricultural chores and able to gather in cities to practice specialties.
(F) However, they conceived and built the elevated irrigation canal.

11). Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
12). Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
13). Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
14). Which of the following will be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
15). Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
Answers:
1)d   2)d   3)c   4)c   5)c   6)b   7)b   8)b   9)b   10)c 11)b  12)e  13)a  14)d  15)c
Solutions:
1). d) Average annual growth rate = [(1950 – 300)/(300 x 4)] x 100 = 1650/12 = 137.5%

2). d) Nova’s turnover in 1998 = ¼ x 300 = Rs.75 crores
Nova’s turnover in 2002 = Rs.110 crores
Therefore, Percentage growth = [(110 – 75)/75] x 100 = 35 x 100/75 = 46.7%

3). c) At 25% per annum, the number of distributors increases by 56.25% in two years. At 20% per  annum, the turnover increases by 44% in two years.
Therefore, Turnover-to-number of distributors for Balife in 2000
= [(78 x 100lakh)/1.44]/[0.2lakh/1.5625] = 7800/1.44 x 1.5625/0.2 = 42318

4). c) Nothing can be inferred about statement 1 as data is given for only top 4 companies.
Statement 2 is definitely true as top 4 companies have approximately 85% of total number of distributors.
Total turnover of top 3 companies = 472 + 165 + 110 = Rs 747 crores
Turnover of all other companies = 1950 - 747 = Rs 1203 crores
Number of companies in the direct selling business will be minimum if all companies other than top 3 companies have turnover almost equal to the turnover of fourth company, ie Balife
Therefore, Minimum number of companies (excluding top 3) = 120./78 = 15.4 ≈ 16
Therefore, Minimum number of companies = 16 + 3 = 19
Therefore, Statement 3 is definitely false.

5). c)
Year
Ratio (app)
Percentage Increase
1998
25000
-
1999
11500
-ve
2000
15600
4100/115 > 30%
2001
17100
1500/156 < 10%
2002
17400
300/171 < 10%

6). b) 826 391 435 678 283 => 286 931 345 768 823
Clearly, the highest number is 931.
Hence, the second digit of the highest number is 3.

7). b) The second lowest number = 391
Required difference = 9 – 1 = 8

8). b) The pattern is as follows +1, +1, +1, -1, +1, +1, +1.
Then Secured is written as DFTTEFS

9). b) how can you go = ja da ka pa ... (i)
can you come here = nakasaja ... (ii)
come and go = ra pa sa ... (iii)
From (i) and (ii), can you = jaka .... (v)
From (ii) and (iii), come = sa ... (vi)
Using (v) and (vi) in (ii), we get here = na.

10). c) % and $ are two such symbols.

Direction (11-15):- Correct Orders: CAFBED




For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">