23 Jun 2016

SBI Clerk Mains 2016- Practice Aptitude Questions (Arithmetic)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Mains Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Arithmetic) Set-84:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). Two friends P and Q started a business investing amounts in the ratio 5:6. R joined them after 6 months investing an amount equal to that of Q's amount. At the end of the year 20% prot was earned which was equal to Rs. 98,000. What was the amount invested by R?
a)   Rs. 2,10,000
b)   Rs.1,05,000
c)   Rs. 1,75,000
d)   Data inadequate
e)   None of these
2). A box contains 5 green, 4 yellow, and 3 white marbles. 3 marbles are drawn at random. What is the probability they are not of the same color?
a)   13/44
b)   41/44
c)   13/55
d)   52/55
e)   None of these
3). A 270 m long train running at a speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds . What is the length of the other train?
a)   240 meters
b)   320 meters
c)   260 metres
d)   230 metres
e)   None of these
4). If the numerator of a fraction is increased by 2 and denominator by 3 the fraction becomes 7/9, and if numerator as well as denominator are decreased by 1 the fraction becomes 4/5 . What is the original fraction?
a)   13/16
b)   9/11
c)   5/6
d)   17/21
e)   None of these
5). Four of the five parts name (a), (b), (c), (d), (e) in the following equations are exactly equal . Which part is not equal to other four? The number of that part is the answer.
a)   (178 x 18) / (7 x 15)
b)   (53 x 32 x 36 ) / (45 x 30)
c)   (32 x 5 + 62 + 22) / (8 x 5 x 6 ÷36)
d)   (65 x 24) / (26 x 8 ÷ √16)
e)   (35 x 5 x 9 x 2) / (7 x 52)
6). Srinivasan invest two equal amounts in two banks giving 10% and 12% rate of interest respectively . At the end of year the interest earned is Rs.1650. Find sum invested in each.
a)   Rs 8500
b)    Rs 15000
c)   Rs 7500
d)   Rs 17000
e)   None of these
7). Two cars starts at the same time from A and B which is 120 km apart. If the two cars travel in opposite direction they meet after one hour and if they travel in same direction (from A towards B) then A meets B after 6 hours. What is the speed of the car starting from A?
a)   70 kmph
b)   120 kmph
c)   60 kmph  
d)   Data inadequate
e)   None of these
8). In a group of 6 boys and 4 girls 4 children are to be selected. In how many different ways can they be selected such that at least one boy should be there?
a)   159
b)   205
c)   194
d)   209
e)   None of these
9). If length of the rectangle is increased by 50% and breadth is decreased by 20%. Then what is the percentage change in the area?
a)   20% decrease
b)   20% increase
c)   80% increase
d)    30% decrease
e)   None of these
10). Find the speed of the train in km/hr whose length is 200 m and crosses a platform of length 240 m in 22 seconds.
a)   60
b)   48
c)   53
d)   Data inadequate
e)   None of these

 Answers:
1).b)   2).b)   3).d)   4).c)   5).e)   6).c)   7).a)   8).d)   9).b)   10).e)  

1). 20% profit = 98000
Total profit for at the end of the year = (98000 × 100)/20 = 490000
5 × 12 : 6 × 12 : 6 × 6 × x (R joined after six months)
5 : 6 : 3x
14x = 490000
x = 490000/14 à x = 35000
R’s investment = 35000 × 3 = 105000
Answer: b)
2). Total no.of ways of drawing 3 marbles = 12C3 = (12 × 11 × 10) / (1 × 2 × 3) = 220
Total number of ways of drawing marbles, which are of same colour = 5C× 4C3 × 3C3 = 10 + 4 + 1 = 15
Probability of same colour = (15 / 220) = (3/44)
Probability of not same colour = 1 – (3/44) =  41/44
Answer: b)
3). Relative speed = 120 + 80 = 200 kmph = 200 × (5 / 18) m/sec
T = Distance / Speed = [(270 + x) × 9] / 500
(9 × 500) / 9 = 270+x  (:.t=9 sec)
x = 500 – 270 = 230m
Answer: d)
4). Let the numerator and denominator be x and y respectively. Then (x+2) / (y+3) = 7/9
9(x+2) = 7(y+3) à 9x + 18 = 7y + 21 à 9x – 7y = 3  ….(i)
(x - 1) / (y - 1) = 4/5 à 5(x - 1) = 4(y - 1) à 5x – 4y = 1  ….(ii)
Solving (i) and (ii), we get x = 5, y = 6
Required fraction = 5/6
Answer: c)
5). Others are equal to 30
Answer: e)
6). Let the sum invested by Srinivasan be Rs. x, from the equation,
(22/100) × x = 1650
x = 7500
Answer: c)
7). Let the speed of the car starting from point A to B and B to A be x km/hr and y km/hr respectively.
From the questions,
x+y = 120   …(i) and x-y = 20   …(ii)
solving equations (i) and (ii) we get x = 70 km/hr
Answer: a)
8). Total no.of selections in which at least one of them is boy 10C4 – 4C4 = 209
Answer: d)
9). Length of the rectangle is increased by 50% = 150
Breath is decreased by 20% = (20 / 100) × 150 = 30
Percentage change = (150 - 30) = 120 = 20% increasing
Answer: b)
10). Speed of train = [(200 + 240) / 22] × (18/5) = 72 km/hr.
Answer: e)


 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here    


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">