16 Jun 2016

SBI Clerk Mains 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Mains Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-77:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Direction (Q. 1 – 5): Study the following pie – charts carefully and answer the questions. The entire fund that school gets from different sources is equal to Rs. 500 Lakhs


1).What is the difference between the funds acquired by school from NGO’s and internal sources?
a)   Rs. 50 Lakhs
b)   Rs. 45 Lakhs
c)   Rs. 75 Lakhs
d)   Rs. 25 Lakhs
e)   None of these

2).If the school managed ‘school maintenance’ from the ‘Government agencies’ fund only, then how much fund from government agencies would still left for other use?
a)   Rs. 120 Lakhs
b)   Rs. 150 Lakhs
c)   Rs. 110 Lakhs
d)   Rs. 195 LAkhs
e)   None of these

3).If scholarship has to be paid out of the donation fund, then what is the percent of donation fund used for this purpose?
a)   43%
b)   53%
c)   37%
d)   47%
e)   15%

4).What is the total amount used by the school for payment?
a)   Rs. 100 Lakhs
b)   Rs. 110 Lakhs
c)   Rs. 150 Lakhs
d)   Rs. 140 Lakhs
e)   None of these

5).What amount of fund is a acquired by the school from government agencies?
a)   Rs. 220 Lakhs
b)   Rs. 310 Lakhs
c)   Rs. 255 Lakhs
d)   Rs. 225 Lakhs
e)   None of these

Direction (Q. 6 – 10): Study the following pie – chart and graph carefully and answer the given questions.
Number of male and female in University


6).What is the number of Physics professors of the age group 35 – 44 years?
a)   18
b)   16
c)   14
d)   12
e)   None of these

7).In which of the following disciplines the ratio of males and females is maximum?
a)   Physics
b)   Maths
c)   Chemistry
d)   English
e)   None of these

8).What is the percentage of females in all the Hindi professors?
a)   40%
b)   50%
c)   60%
d)   70%
e)   None of these

9).If number of females Physics professors of the age group 25 – 34 years is 25% of the total number of all Physics professors of the same age group, what is the total number of male Physics professors of the age group 25 – 34 years?
a)   9
b)   6
c)   3
d)   2
e)   None of these

10).If number of Hindi professors in the University is 2% of all the professors in the University, what is the number of professors in the University?
a)   400
b)   500
c)   600
d)   700
e)   None of these

Answers:                    
1). a) 2). e) 3). e) 4). c) 5). d) 6). b) 7). a) 8). c) 9). a) 10). b)

Solution:

1). Difference = (15 – 5)% of Rs. 500 lakh = Rs. 50 lakh
Answer:  a)

2). Required amount = Rs. [ 500 × (45 / 100) – 500 × (45 / 100) × (20 / 100)] lakh
= Rs. (225 – 45) lakh
= Rs. 180 lakh
Answer: e)

3). Required % = (26.25 / 175) × 100 = 15%
Answer: e)

4). Required amount = 500 × (30 / 100) = Rs. 150 lakh
Answer: c)

5). Required amount = 500 × (45 / 100) = Rs. 225 lakh
Answer: d)

6). Number = (32 + 8) × (40 / 100) = 16
Answer: b)

7). Physics
Answer: a)

8). Req. % = (6 / 10) × 100 = 60%
Answer: c)

9). Req Number = 40 × (30 / 100) × (75 / 100) = 9
Answer: a)

10). Req.number = 10 × (100 / 2) = 500

Answer: b)


 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">