22 Jun 2016

SBI Clerk Mains 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Mains Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-83:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.




Direction (1-5): Study the following pie graph carefully and answer the questions given below
A Survey Conducted on 5800 Villagers staying in Various Villages and Having Various Favourite Fruits

1). Mango is the favourite fruit of 50% of the people from village C. People having their favourite fruit as mango from Village C from approximately, what percent of the people having their favourite fruit as mango from all the villages together?
a)   48
b)   53
c)   61
d)   57
e)   45
2). 20% of the people from Village D have banana as their favourite fruit and 12% of the people from the same village have guava as their favourite fruit. How many people from that village like other fruit?
a)   764
b)   896
c)   874
d)   968
e)   None of these
3). How many people in all have custard apple as their favourite fruit?
a)   850
b)   864
c)   870
d)   812
e)   None of these
4). 50% of the people from Village B have banana as their favorite fruit. How many people from other villages have the same favourite fruit?
a)   1160
b)   551
c)   1020
d)   609
e)   None of these
5). What is the total number of people having their favourite fruit as apple and grapes together?
a)   1334
b)   1286
c)   1300
d)   1420
e)   None of these

Directions (6-10) Study the following graphs carefully and answer the questions given below.
Number of Candidates Appeared (in thousand) and percentage of Candidates Qualified in a Competitive Examination over the years.


6). What was the ratio between the number of candidates appeared in 1997 and the number of candidates qualified in 2004?
a)   14 : 5
b)   5 : 14
c)   3 : 7
d)   Data inadequate
e)   None of these
7). In which of the following years, was the number of candidates qualified the lowest among the given years?
a)   1997
b)   2002
c)   2001
d)   1998
e)   None of these
8). What was the percentage drop in the number of candidates appeared from the year 2002 to 2003?
a)   66 2 / 3
b)   30
c)   70
d)   16 2 / 3
e)   33 1/ 3
9). How many candidates qualified in the year 2002?
a)   6750
b)   13500
c)   9900
d)   Cannot be determined
e)   None of these
10). The number of candidates qualified in 1999 was what percentage of the number of candidates appeared in 1998?
a)   68.5
b)   70
c)   32.5
d)   67.5
e)   None of these

Answers:
1).d)  2).e)  3).c)  4).b)  5).a)  6).b)  7).a)  8).e)  9).a)  10).d)

Solutions:
1). Number of people liking mango from all the villages = (28/100) × 5800 = 1624
Number of people liking mango from Village C= (50/100) × 1856 = 928
Hence, required percentage = (928/1624) × 100 = 57
Answer: d)
2). Percentage of people liking banana and guava from Village D = 32
Hence, number of people who like other fruits = 68% of 1450 = 986
Answer: e)
3). Number of people who like custard apple = 15% of 5800 = (15/100) × 5800 = 870
Answer: c)
4). Number of people who like banana from all villages = (20/100) × 5800 = 1160
Number of people liking bananas from Village B = (50/100) × 1218 = 609
Hence, required number of people = 1160 – 609 = 551
Answer: b)
5). Number of people who like apple and grapes together = (12+11)% of 5800
= 23/100 × 5800 = 1334
Answer: a)
6). Number of candidates appeared in 1997=5000
Number of candidates qualified in 2004 = 40% of 35000
= (40 / 100) × 35000 = 14000
Hence, required ratio
= 5000 : 14000 = 5 : 14
Answer: b)
7).
year
Number of candidates Qualified
 (in thousand)
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004

(32.5 × 5)/100 ≈ 1.6
(37.5 × 10)/100 ≈ 3.75
(22.5 × 30)/100 ≈ 6.75
(17.5 × 30)/100 ≈ 5.25
(27.5 × 32.5)/100 ≈ 8.93
(30 × 22.5)/100 ≈ 6.75
(20 × 35)/100 ≈ 7
(35 × 40)/100 ≈ 14
Answer: a)
8). Number of candidates appeared in 2002 = 30000
Number of candidates appeared in 2003 = 20000
Hence, drop percentage = [(30000-20000) / 30000 ] × 100 = 100/3 = 33 1/3 %
Answer: e)
9). Number of candidates qualified in 2002 = 30000 × 22.5/100 =6750
Answer: a)
10). Number of candidates qualified in 1999= 30/100 × 22500 = 6750
Hence, required percentage = {(6750/10000) ×100} = 67.5%
Answer: d)


 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">