20 Jun 2016

SBI Clerk Mains 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Mains Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-81:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Direction (1-5): The bar graph given below. Answer the questions based on this graph.
The foreign exchange reserves of a country (in million US $) from 1991-92 to 1998-99.


1). The foreign exchange reserves in 1997-98 was how many times that in 1994-95?
a)   0.7
b)   1.2
c)   1.4
d)   1.5
e)   1.8
2). What was the percentage increase in the foreign exchange reserves in 1997-98 over 1993-94?
a)   100
b)   150
c)   200
d)   620
e)   2520
3). For which year, the percent increase of foreign exchange reserves over the previous year, is the highest?
a)   1992-93
b)   1993-94
c)   1994-95
d)   1996-97
e)   1997-98
4). The foreign exchange reserves in 1996-97 were approximately, what percent of the average foreign exchange reserves over the period under review?
a)   95
b)   110
c)   115
d)   125
e)   140
5). The ration of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average reserves, is
a)   2:6
b)   3:4
c)   3:5
d)   4:4
e)   5:3
Direction (6-10): The bar graph given below. Answer the questions based on this graph.
Percentage Breakup of Number of Children in Five Different Villages and Breakup of Children Attending School from those Villages

6). What is the respective ratio of total number of children from Village O to the number of children attending school from the same village?
a)   204 : 145
b)   179 : 131
c)   167 : 111
d)   266 : 137
e)   None of these
7). What is the number of children attending school from Village N?
a)   145
b)   159
c)   170
d)   164
e)   None of these
8). What is the total number of children not attending school from Villages M and N together?
a)   69
b)   56
c)   76
d)   63
e)   None of these
9). What is the total number of children from Villages P and M together?
a)   1422
b)   1142
c)   1122
d)   1211
e)   None of these
10). The number of children attending school from Village L is approximately, what percent  of the total number of children from that village?
a)   78
b)   72
c)   57
d)   84
e)   66


Answers:
1).d)  2).a)  3).a)  4).d)  5).c)  6).a)  7).e)  8).c)  9).c)  10).e) 

Solutions :
1). Required ration = 5040/3360 = 15
Answer:d)
2). Required increased = [ (5040-2520)/2520 ] × 100 = 100%
Answer:a)
3).

It is clear, that percentage increase over previous year is highest for 1992-93
Answer:a)

4).
Average foreign exchange reserves over the given period
 =1/8 (2640+3720+2520+3360+3120+4320+5040+3120) million US $
= 1/8 × 27840 = 3480
Required percentage = 4320/3480 × 100 = 124.14 = 125%
Answer:d)
5).
Average reserve = 3480
Above the average reserve in 1992-93, 1996-97 and 1997-98 three years and rest is in below the average i.e below 3480 so, required ratio = 3:5
Answer:c)
6). Required ratio = { total number of children from village O / Total number of children attending school from the same Village O}
= { [ (2040×200)/100] / [ 14500 × (20/100) ] }= 204 : 245
Answer:a)
7). Number of children attending school from village N = 1450 × (12/100) = 174
Answer:e)
8). Children not attending school villages M and N together = 2040 × (25 +10)% - 1450 × (32 + 12)%
= 2040 ×  35% -1450 × 44%
= 714 – 638 = 76
Answer:c)
9). 2040×(30+25)% = 1122
Answer:c)

10). (1450×14%) / (2040×15%) × 100 = 203/306 × 100 = 66%
Answer:e)


 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">