21 Jun 2016

SBI Clerk Mains 2016- Practice Aptitude Questions (Partnership)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Mains Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Partnership) Set-82:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). A, B and C started a business. A’s investment is 2 times of B’s investment and B’s investment is 5 times of C’s investment. Find the profit of B in the total profit of Rs. 25600.
a)   Rs. 7000
b)   Rs. 8500
c)   Rs. 7200
d)   Rs. 8000
e)   None of these

2). Prakash, Sunil and Anil started a business jointly investing, Rs. 11 lakh, Rs. 16.5 lakh and Rs. 8.25 lakh, respectively. The profit earned by them in the business at the end of 3 yrs was Rs. 19.5 lakhs. What will be the 50% of Anil’s share in the profit?
a)   Rs. 4.5 lakh
b)   Rs. 2.25 lakh
c)   Rs. 2.5 lakh
d)   Rs. 3.75 lakh
e)   None of these

3). Three partners started a business with Rs. 80000. At the end of the year, they receive Rs. 1800, Rs.3000 and Rs.4800 as profit. Find the investment of the second person.
a)   Rs. 27000
b)   Rs. 40000
c)   Rs. 15000
d)   Rs. 32000
e)   None of these

4). A and B enter into a partnership with capitals in the ratio 2 : 3. At the end of 9 months, A withdraws from the business. If their profits are in the ratio 1 : 2. How long did B invest his capital?
a)   12 months
b)   8 months
c)   10 months
d)   14 months
e)   None of these

5). A, B and C started a business with a total investment of Rs. 72000. A invests Rs. 6000 more than B and B invests Rs. 3000 less than C. If the total profit at the end of a year is Rs. 8640, find A’s share.
a)   Rs. 3240
b)   Rs. 2520
c)   Rs. 2880
d)   Rs. 3360
e)   None of these

6). A and B started a business with investment of Rs. 42000 and Rs. 63000, respectively. After 4 months, B withdraws from the business. At the end of a year, they got Rs.9600 as total profit. Find the share of B.
a)   Rs.5600
b)   Rs.2800
c)   Rs.3200
d)   Rs.6400
e)   None of these

7). Ajay and Abhay started a business with investments of Rs.13000 and Rs.39000, respectively. After 5 months, Arun joins with a capital of Rs.52000. At the end of a year, they got a profit of Rs.14250. Find the share of Arun.
a)   Rs.3650
b)   Rs.5250
c)   Rs.6750
d)   Rs.2250
e)   None of these

8). A and B entered into a partnership with investments of Rs.15000 and Rs.40000, respectively. After 3 months, A left from the business, at the same time, C joins with Rs.30000. At the end of 9 months, they got Rs.7800 as profit. Find the share of B.
a)   Rs. 4800
b)   Rs. 600
c)   Rs. 2400
d)   Rs. 1200
e)   None of these

9). A, B and C enter into a partnership. A invests 3 times as much as B invests and 2/3 of what C invests. At the end of the year, the profit earned is Rs.12375. what is the share of C?
a)   Rs.2250
b)   Rs.3375
c)   Rs.6750
d)   Rs.5625
e)   None of these

10). A, B and C started a business by investing Rs.45000, Rs.55000 and Rs.60000, respectively. At the end of a year, they got a total profit of Rs.11200. Find how much B gets more than A in the profit?
a)   Rs. 700
b)   Rs. 750
c)   Rs. 710
d)   Rs. 780
e)   None of these

Answers:
1).d)  2).b)  3).e)  4).a)  5).a)  6).c)  7).b)  8).a)  9).b)  10).a)

Solutions:

1). A=2B and B=5C
è A : B = 2 and B : C = 5 : 1
è A : B : C = 10 : 5 : 1
Ratio of capitals of A, B and C  = 10 : 5 : 1
B’s share = (5/16) × 25600 = Rs. 8000
Answer: d)

2). Ratio of capitals of Prakash, Sunil and Anil = 11 : 16.5 : 8.25 = 4 : 6 : 3 (take common 2.75)
Sum of ratio of capital = 4 + 6 + 3 = 13
50% of Anil’s share in the profit = [(19.5 × 3) / 13] × (50/100) = 2.25lakh
Answer: b)

3). The ratio of profit of the three persons = 1800 : 3000 : 4800 = 3 : 5 : 8
Investment of the second person = (5/16) × 80000 = Rs. 25000
Answer: e)

4). Let the initial investment of A and B be Rs. 2x and Rs. 3x respectively
Let B invested for a period of y months. Then, ratio of capitals of A and B
= (2x × 9) : (3x × y) = 1 : 2
= 18x / (3x × y) = ½ à 6/y = 1/2 = y = 12
Hence, B’s investment is for 12 months.
Answer: a)

5). Let C’s investment = Rs. X
B’s investment = Rs. (x - 3000)
A’s investment = (x – 3000 + 6000) = Rs. (x + 3000)
Now, (A + B + C)’s investment = Rs. 72000
= x + (x - 3000) + (x + 3000) = 72000 à 3x = 72000 à x = 24000
Hence, A’s investment = Rs. 27000, B’s investment = Rs. 21000, C’s investment = Rs. 24000
Ratio of the capitals of A, B, and C = 27000 : 21000 : 24000 = 9 : 7 : 8
A’s share = (9/24) × 8640 = Rs. 3240
Answer: a)

6). Ratio of capitals of A and B = (42000 × 12) : (63000 × 4) = 2 : 1
B’s share = (1/3) × 9600 = Rs. 3200
Answer: c)

7). Ajay : Abhay : Arun = 13000 × 12 : 39000 × 12 : 52000 × 7
= 12 : 3 × 12 : 4 × 7 = 3 : 9 : 7
Arun’s share = (7/19) × 14250 = Rs. 5250
Answer: b)

8). Ratio of capitals of A, B and C
= (15000 × 3) : (40000 × 9) : (30000 × 6) = 1 : 8 : 4
B’s share = (8/13) × 7800 = Rs. 4800
Answer: a)

9). Let the investment of C be Rs. x
The investment of B = Rs. (2x/3)
The investment of A = 3 × (2x/3) = Rs. 2x
Ratio of capitals of A, B and C = 2x : (2x/3) : x = 6 : 2 : 3
C’s share = (3/11) × 12375 = Rs. 3375
Answer: b)

10). Ratio of shares of A, B and C = 45000 : 55000 : 60000 = 9 : 11 : 12
A’s share = (9/32) × 11200 = Rs. 3150
B’s share = (11/32) × 11200 = Rs. 3850
B’s share is more than A by (3850 - 3150) = Rs. 700

Answer: a)


 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">