14 Jun 2016

SBI Clerk Mains 2016- Practice Aptitude Questions (Problems on Percentage)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Mains Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Problems on Percentage) Set-75:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). Vipul decided to donate 5% of his salary. On the day of donation he changed his mind and donated Rs. 1687.50 which was 75% of what he had decided earlier. How much is Vipul’s salary ?
a)   Rs. 37,500
b)   Rs. 45,000
c)   Rs. 33,750
d)   Cannot be determined
e)   None of these

2). Two numbers are less than the third number by 50% and 54% respectively. By
how much per cent is the second number less than the first number ?
a)   13
b)   10
c)   12
d)   Cannot be determined
e)   None of these

3). In an election between two candidates, one got 52% of total valid votes. 25% of the total votes were invalid. The total number of votes were 8400. How many valid votes did the other person get ?
a)   3276
b)   3196
c)   3024
d)   Cannot be determined
e)   None of these

4). Vishakha spent Rs. 68,357 on the renovation for her home, Rs. 25,675 on buying music system and the remaining 28% of the total amount she had as cash with her. What was the total amount ?
a)   Rs. 94, 032
b)   Rs. 36,568
c)   Rs. 1,30,600
d)   Cannot be determined
e)   None of these

5). In a class of 35 students and 6 teachers, each student got sweets that are 20% of the total number of students and each teacher got sweets that are 40% of the total number of students. How many sweets were there ?
a)   245
b)   161
c)   406
d)   84
e)   None of these

6). Rubina decided to donate 16% of her monthly salary to an NGO. On the day of donation she changed her mind and donated Rs. 6,567 which was 75% of what she had decided earlier. How much is Rubina’s monthly salary ?
a)   Rs. 8,756
b)   Rs. 54,725
c)   Rs. 6,56,700
d)   Rs. 45,696
e)   None of these

7). A sum of Rs. 2,236 is divided among A, B and C such that A receives 25% more than C and C receives 25% less than B. What is A’s share in the amount ?
a)   Rs. 460
b)   Rs. 890
c)   Rs. 780
d)   Rs. 1280
e)   None of these

8). Mr. Giridhar spends 50% of his monthly income on household items and out of the remaining he spends 50% on transport, 25% on entertainment, 10% on sports and remaining amount of Rs. 900 is saved. What is Mr. Giridhar’s monthly income ?
a)   Rs. 6,000
b)   Rs. 12,000
c)   Rs. 9,000
d)   Cannot be determined
e)   None of these

9). Income of A is 150% of the income of B and income of C is 120% of the income of A. If the total income of A, B and C together is Rs. 86,000, what is C’s income ?
a)   Rs. 30,000
b)   Rs. 32,000
c)   Rs. 20,000
d)   Rs. 36,000
e)   None of these

10). Population of a country increases every year by 10%. If the population in January 2006 was 15.8 lakhs, what was the population  in January 2008 ?
a)   19,11,800
b)   18,96,000
c)   19,11,600
d)   18,94,000
e)   None of these

Answers:

1).b)   2).e)   3).c)   4).c)   5).e)   6).b)   7).c)   8).b)   9).d)   10).a) 

Solution:

1).  Let Vipul’s salary = Rs. x
5% of x = Rs. 5x / 100 = Rs. X /20
As given,
1687.50 = (75/100) × (x/20) = 3x/80 à 3x = 1687.50 × 80
x = (1687.50 × 80 / 3) = Rs. 45000
Answer: b)

2). Let the third number be 100.
First number = 50 and Second number = 100 - 54 = 46
Decrease = 50 - 46 = 4
Required percentage = (4/50) × 100 = 8%
Answer: e)

3).Number of valid votes
= 8400 × (75/100) = 6300
Number of valid votes got by other person (defeated) = 48% of 6300
= (6300 × 48)/100 = 3024
Answer: c)

4). Let the total amount be Rs. x.
According to the question,
Percentage of spent amount = 100 - 28 = 72%
Amount spent = Rs. (68357 + 25675) = Rs. 94032
x × (72/100) = 94032
x = (94032 × 100) / 72 = Rs. 130600
Answer: c)

5). Number of sweets got by each student = (35 × 20) /100 = 7
Number of sweets got by each teacher = (35 × 40) / 100 = 14
Total number of sweets = 35 × 7 + 6 × 14
= 245 + 84 = 329
Answer: e)

6). Let Rubina’s monthly salary be Rs. x.
According to the question,
75% of 16% of x = 6567
x × (16/100) × (75/100) = 6567
x = (6567 ×100 × 100)/(16 × 75) = Rs. 54725
Answer: b)

7).  Let B receives Rs. x.
C’s amount = 75% of x = Rs. 3x/4
and, A’s amount = 125% of 3x/4 = (3x/4) × (125 /100) = Rs.15x/16
According to the question,
(15x /16) + (3x / 4) + x = 2236
(15x +12x +16x) / 16 = 2236
43x/16  = 2236
x = (2236 × 16)/43 = 832
A’s amount =(15/16) × 832 = Rs. 780
Answer: c)

8).  Let Giridhar’s monthly income = Rs. x.
Expenditure on household items = Rs. x/2
Expenditure on transport = Rs. x/4
Expenditure on entertainment = Rs. x/8
Expenditure on sports
= Rs. [(x/2) × (x/10)] = Rs. x/20
Savings = x- (x/2) – (x/4) – (x/8) – (x/20)
 = Rs. [(40x – 20x – 10x – 5x – 2x) / 40]
 x = (3x / 40) , (3x / 40) = 900
x = (900 × 40) / 3 = Rs. 12000
Answer:  b)

9). Let B’s income = Rs. x
A’s income = (150/100) × x = Rs. 3x/2
C’s income = (120/100) × (3x/2) = Rs. 9x/5
x + (3x/2) + (9x/5) = 86000
(10x + 15x + 18x) / 10 = 86000
43x = 860000
x = 860000 / 43 = 20000
C’s income = Rs. (9/5 × 20000) = Rs. 36000
Answer: d)

10).  Required population
= P (1+ R/100)T
= 15.8 (1 + 10/100)2 lakh
= 15.8 × (11/10) × (11/10) lakh = 1911800
Answer: a)





 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">