24 Jun 2016

SBI Clerk Mains 2016- Practice Aptitude Questions (Quadratic Equation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Mains Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Quadratic Equation) Set-85:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-10): In the following questions, two Equations I and II are given. You have to solve both the equation.
Give Answer
a)   If x > y
b)   If x ≥ y
c)   If x < y
d)   If x ≤ y
e)   If x = y or the relationship cannot be established

1). I. 5x2 – 18x + 9 = 0
II. 20y2 – 13y + 2 = 0

2). I. x3 – 878 = 453
II. y2 – 82 = 39

3). I. 3/√x + 4/√x = √x
II. y3 – (7)7/2 /√y = 0

4). I. 9x – 15.45 = 54.55 + 4x
II. √(y + 155) – √36 = √49

5). I. x2 + 11x + 30 = 0
II. y2 + 7y + 12 = 0

6). I. x2 – 19x + 84 = 0
II. y2 – 25y + 156 = 0

7). I. x3 – 468 = 1729
II. y2 – 1733 + 1564 = 0

8). I. 9/√x + 19/√x = √x
II. y5 – (2 × 14)11/2 /√y = 0

9). I. √(784)x + 1234 = 1486
II. √(1089)y + 2081 = 2345

10). I. 12/√x - 23/√x = 5√x
II. √y/12 - 5√y/12 = 1/√y

 Answers:
1).a)   2).b)   3).e)   4).e)   5).c)   6).d)   7).b)   8).e)   9).a)   10).a)  

Solution:

1). I. 5x2 – 18x + 9 = 0
5x2 – 15x – 3x + 9 = 0
5x (x -3) – 3(x - 3) = 0
(x - 3) (5x – 3) = 0
x = 3 or 3/5
II. 20y2 – 13y + 2 = 0
20y2 – 8y – 5y + 2 = 0
4y(5y - 2) -1(5y - 2) = 0
(4y - 1) (5y - 2) = 0
 y = 1/4 or 2/5
Clearly x > y
Answer: a)

2). I. x3 – 878 = 453
x = 3√1331 = 11 à x = 11
II. y2 – 82 = 39
y2 = 82 + 39 = 121
y = ±11
x ≥ y
Answer: b)

3). I. 3/√x + 4/√x = √x
3 +4 = x
x = 7
II. y3 – (7)7/2 /√y = 0
y3+1/2 – (7)7/2 = 0
y7/2 = 77/2 à y = 7
Clearly, x = y
Answer: e)

4). I. 9x – 15.45 = 54.55 + 4x
9x - 4x = 70
5x = 70 à x = 14
II. √(y + 155) – √36 = √49
√(y + 155) = 6 + 7 à √(y + 155) = 13
y + 155 = 169
y = 169 – 155 = 14
Clearly, x = y
Answer: e)

5). I. x2 + 11x + 30 = 0
x2 + 6x + 5x + 30 = 0
x(x +6) + 5(x + 6) = 0
(x + 5) (x + 6) = 0
x = -5 (or) -6
II. y2 + 7y + 12 = 0
y2 + 4y + 3y + 12 = 0
y(y+4) + 3(y+4) = 0
(y+3) (y+4) = 0
y = -3 (or) -4
x<y
Answer: c)

6). I. x2 – 19x + 84 = 0
x2 – 12x – 7x + 84 = 0
x(x - 12) -7(x - 12) = 0
x = 7 (or) 12
II. y2 – 25y + 156 = 0
y2 – 12y – 13y + 156 = 0
y(y - 12) – 13(y - 12) = 0
(y - 12) (y - 13) = 0
Y = 12 (or) 13
Clearly, x ≤ y
Answer: d)

7). I. x3 – 468 = 1729
x3 = 1729 + 468 = 2197
x = 3√2197 = 13
II. y2 – 1733 + 1564 = 0
y2 – 169 = 0
y = ±13
x ≥ y
Answer: b)

8). I. 9/√x + 19/√x = √x
(9 + 19) / √x = √x
28 = √x ×√x à x = 28
II. y5 – (2 × 14)11/2 /√y = 0
[y5 √y – (28)11/2] / √y = 0 à y11/2 – (28)11/2 = 0
y = 28
Clearly, x = y
Answer: e)

9). I. √(784)x + 1234 = 1486
√(784)x = 1486 – 1234 à √(784)x = 252
x = 252 / 28 à x = 9
II. √(1089)y + 2081 = 2345
√(1089)y = 2345 – 2081 à √(1089)y = 264
y = 264 / 33 à y = 8
x > y
Answer: a)

10). I. 12/√x - 23/√x = 5√x
(12 - 23) / √x = 5x à -11
x = -11/5
II. √y/12 - 5√y/12 = 1/√y
(√y-5√y) / 12 = 1/√y à -4√y ×√y = 12
-4y = 12 à y = -3
Clearly, x>y
Answer: a)



 

 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here    


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">