18 Jun 2016

SBI Clerk Mains 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Mains Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-79:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1). The value of (0.03125)-2/5 is
a)   1
b)   2
c)   3
d)   4
e)   None of these

2). The value of √18 + √50 - √32 is
a)   4√2
b)   3√2
c)   2√2
d)   √2
e)   √5

3). The value of (x a-b)c  × (x b-c)a  ×(x c-a)b is
a)   0
b)   1
c)   xab
d)   xbc
e)   3 s

4). The value of (ax / ay)x + y ×(ay / az)y + z  ×(az / ax)z + x is
a)   0
b)   1/y
c)   1
d)   1/xyz
e)   None of these  

5). If x = (√126 × √63 × √45) / (√147 × √243), then the value of x is
a)   √5
b)   √10
c)   10
d)   5
e)   20

6). The value of question mark (?) in 3/4th of 3/5th of 2/3rd of ? = 3174 is
a)   10550
b)   10540
c)   10580
d)   10500
e)   None of these

7). The value of 1 + 1/ {1+1/[1+1/(1+1/(1+2/3))]} is
a)   21/13
b)   17/3
c)   34/21
d)   8/5
e)   None of these

8). 7 1/3 + 5 4/9 – 4 4/9 is equal to
a)   8 7/9
b)   8 1/3
c)   8 2/3
d)   8 5/9
e)   None of these

9). Mani’s monthly income is three-fourth Rakhi’s monthly income .Rakhi’s monthly income is Rs. 38000. What is Mani’s annual income?
a)   Rs. 4.32 lakh
b)   Rs. 3.43 lakh
c)   Rs. 3.22 lakh
d)   Rs. 4.22 lakh
e)   None of these

10). 11.7 × 4.1 – 5.97 is equal to
a)   48
b)   42
c)   46
d)   39
e)   None of these

Answers:                    
1). d) 2). a) 3). b) 4). c) 5). b) 6). c) 7). c) 8). b) 9). e) 10). b)

Explanation:
1). (0.03125)-2/5 = (3125 / 100000)-2/5 à (100000 / 3125)2/5
= (10/5)5 ×(2/5) = (2)2 = 4
Answer: d)

2). √18 + √50 - √32 = √(2 × 3 × 3) - √(2 × 5 × 5) - √(2 × 2 × 2 × 2 × 2)
= 3√2 + 5√2 - 4√2 = 8√2 – 4√2 = 4√2
Answer: a)

3). (x a-b)c  × (x b-c)a  ×(x c-a)b  = xac – bc × xba– ca × xcb – ab
= xac – bc + ba –ca + cb – ab = x0 = 1
Answer: b)

4). (ax / ay)x + y ×(ay / az)y + z  ×(az / ax)z + x
 = (ax-y)x+y  ×  (ay-z)y+z  × (az-x)z+x
= ax2-y2  × ay2-z2 × az2-x2  = ax2-y2+y2-z2+z2-x2
= a0 = 1
Answer: c)

5). x = (√126 × √63 × √45) / (√147 × √243)
= (√(2 × 3 × 3 × 7) × √(3 × 3 ×7) × √(3 × 3 × 5)) / (√(3 × 7 × 7) × √(3 × 3 × 3 × 3 × 3))
= √(2 × 3 × 3 × 7 × 3 × 3 ×7 ×3 × 3 × 5) / √(3 × 7 × 7 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3)
= (3 × 3 × 3 × 7) √10 / (3 × 3 × 3 × 7) = √10
Answer: b)

6). 3/4th of 3/5th of 2/3rd of ? = 3174
? = (3174 × 4 × 5 × 3) / (3 × 3 × 2) = 10580
Answer: c)

7). 1 + 1/ {1+1/[1+1/(1+1/(1+2/3))]} = 1 + 1/ {1+1/[1+1/(1+3/5)]}
= 1 + 1/ {1+1/[1+ 5/8]} = 1 + 1/ {1+8/13}
= 1+ (13 / 21) = 34/21
Answer: c)

8). 7 1/3 + 5 4/9 – 4 4/9
= 7 1/3 + 5 + 4/9 – 4 – 4/9  = 7 1/3 + 1 = 8 1/3
Answer: b)

9). Rakhi’s monthly income = Rs. 38000
Mani’s monthly income = Rs. 38000 × (3/4)
Mani’s annual income = Rs. 38000 × (3/4) × 12
= 38000 × 9 = 342000 = Rs. 3.42 lakh
Answer: e)

10). 11.7 × 4.1 – 5.97 = 47.97 – 5.97 = 42
Answer: b)


 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">