15 Jun 2016

SBI Clerk Mains Exam 2016 – Section wise Full Test-10

SBI Clerk Mains  Exam 2016 – Section wise Full Test-10:
Dear Readers, SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1– 5): Following pie-chart shows the percentage distribution of total marksscored by a student in Unit Test-1 and Unit Test-2. In Unit Test-1 he got 750 marks andin Unit Test-2 800.


1). What are the total marks scored by the student in Physics, Chemistry and Maths together inUnit Test-2?
a)   461
b)   463
c)   465
d)   467
e)   469
2). What is the difference of marks scored by him in Chemistry in Test-2 and that in English in Test-1?
a)   36
b)   15
c)   9
d)   Nil
e)   None of these
3). What is the percentage rise in marks scored by him in GK, from Unit Test-1 to Unit Test-2?
a)   25%
b)   28%
c)   32%
d)   36%
e)   39%
4). The marks scored by the student in Maths in Unit Test-2 are what percentage of the marks scored by him in the same subject in Unit Test-1?
a)   86.2%
b)   92.5%
c)   96%
d)   116%
e)   124%
5). The marks scored by the student in Physics in both tests together are what percentage more than the marks scored by him in Hindi in both tests together? (Answer in approximate value)
a)   27%
b)   30%
c)   32%
d)   35%
e)   37%
REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions that are given below.
(i) P, Q, R, S, T and U are travelling in abus.
(ii) There are two reporters, two technicians, one photographer and one writer in the group.
(iii) The photographer P is married to S who is a reporter.
(iv) The writer is married to Q who is in the same profession as that ‘U’.
(v) P, R, Q, S are two married couples and nobody in the group has same profession.
(vi) U is brother of R.
6). Which is the following is a pair of technicians?
a)   RS
b)   SU
c)   PT
d)   QU
e)   PQ
7). Which of the following is a pair of reporters?
a)   PQ
b)   RT
c)   ST
d)   SU
e)   PS
8). How is R related to U ?
a)   Brother
b)   Sister
c)   Uncle
d)   Cannot be determined
e)   None of the above
9). Which of the followings is a couple ?
a)   PQ
b)   QR
c)   QS
d)   PT
e)   PS
10). Which of the following is a pair of husbands ?
a)   PQ
b)   PR
c)   QS
d)   Cannot be determined
e)   None of the above
COMPUTER APTITUDE
11). Which of the following is another name for functional language?
a)   Machine
b)   Application language
c)   Low-level language
d)   High-level language
e)   None of the above


12). Compilers and interpreters are themselves
a)   High-level language
b)   Codes
c)   Programs
d)   Mnemonics
e)   None of the above


13). A compiler means
a)   A person who compiles source programs
b)   The same thing as a programmer
c)   Keypunch operator
d)   A program which translates source program into object program
e)   None of the above


14). A pen shaped device which can sense light, and is used to point at spots on a video screen.
a)   Mouse
b)   Light pen
c)   Joystick
d)   Plotter
e)   None of the above


15). A notation used to express clearly on algorithm is known as
a)   Algorithmic language
b)   Assembly language
c)   Machine language
d)   High level language
e)   None of the above

General/Financial Awareness
16). Muhammad Ali passed away recently, was a/an
a)   Boxer
b)   Cricketer
c)   Hockey player
d)   Tennis player
e)   None of these


17). Who has recently been appointed as chief of National Anti-Doping Agency (NADA)?
a)   Simanta Thakuria
b)   Jayant Narlikar
c)   Navin Agarwal
d)   Simanta Agarwal
e)   None of these


18). Which of the following states has recently become first in India to give pension and food benefits to transgenders?
a)   Tamil Nadu
b)   Odisha
c)   Karnataka
d)   Maharashtra
e)   None of these


19). Asian Development Bank (ADB) and Union Government of India on 6th June 2016 have signed Loan Agreement to upgrade 176 Km of roads in:
a)   Odisha
b)   Jharkhand
c)   Bihar
d)   West Bengal
e)   None of these


20). Exercise Desert Eagle-II concluded recently between India and which of the following countries?
a)   United States of America
b)   United Kingdom
c)   United Arab Emirates
d)   Russia
e)   None of these


ENGLISH LANGUAGE
Directions (21-25):
The recognition of task and relationship as two critical dimensions of a manager’s behavior has been an important part of management research over the last several decades.
A.  Therefore, it was also felt that it could be represented on a single continuum, moving from very authoritarian leader behavior (task) at one end to very participative leader behavior (relationship) at the other end
B.  These two dimensions have been given various labels ranging from “autocratic” and “democratic” to “employee oriented” and “production oriented”.
C.  In particular, extensive leadership studies at Ohio State University questioned this assumption and showed that other assumptions were more reasonable and would lead to more useful theories of leadership.
D.  For sometimes, it was believed that task and relationship behaviours were either/or styles of leadership
E.  In more recent years, the idea that task and relationship behaviours were either/or leadership styles has been dispelled.
21). Which one of the following should be the FIRST sentence?
a)   A
b)   D
c)   B
d)   E
e)   C
22). Which one of the following should be the SECOND sentence?
a)   A
b)   D
c)   B
d)   E
e)   C
23). Which one of the following should be the THIRD sentence?
a)   A
b)   D
c)   B
d)   E
e)   C
24). Which one of the following should be the FOURTH sentence?
a)   A
b)   D
c)   B
d)   E
e)   C
25). Which one of the following should be the FIFTH(Last) sentence?
a)   A
b)   D
c)   B
d)   E
e)   C
Answers:
1)b 2)c   3)c   4)d   5)c   6)d   7)c   8)d   9)b  10)d  11)b 12)c 13)d 14)b 15)a 16)a 17)c 18)b 19)b  20)c   21)b)  22)a)   23)c)   24)d)   25)e)

Solutions:
4). D) Math1 = 750 x 20/100 = 150
Math2 = 800 x 21.75/100 = 174
Therefore required % = 174/150 x 100 = 116%
5). C) Physics (Test-1 + Test-2) =750 x 22/100 + 800 x 18.125/100 = 165 + 145 = 310
Hindi (Test1 + Test2) = 750 x 14/100 + 800 x 16.25/100 = 105 + 130 = 235
Therefore required % = (310 – 235)/235 x 100 = 7500/235 = 31.91% ≈ 32%
(6 – 10):
P + S – First Couple
R + Q – Second Couple
6). D)
7). C)
8). D)
9). B)
10). D)
Direction (21-25) :Correct order : DABEC







For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">