16 Jun 2016

SBI Clerk Mains Exam 2016 – Section wise Full Test-11

SBI Clerk Mains  Exam 2016 – Section wise Full Test-11:
Dear Readers, SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): What should come in place of ‘?’ in the following questions
1). 82 + 4 × 3.75 – 16 = ?
a)   6361
b)   6461
c)   6561
d)   6661
e)   6761

2). 7.85% of 1240 + 3.6% of 850 = 20% of ?
a)   633.5
b)   635.8
c)   637.4
d)   639.7
e)   641

3). 5 17/37 × 4 51/52 × 11 1/7+ 2 ¾  = ?
a)   303.75
b)   305.75
c)   303.75
d)   305.25
e)   None of these

4). 30% of (5625)+ 70% of33375= ?
a)   48
b)   55
c)   64
d)   72
e)   75

5). 3/5 of 4/7 of 9/11 of 21175 = 22 × 33× ?
a)   45
b)   48
c)   51
d)   54
e)   55
REASONING
Directions (6 – 8): Study the following information to answer the given questions.
In a certain code language, ‘monsoon comes India on June’ is written as ‘mee nee lee aee bee’,‘monsoon hits India’is written as ‘aeemeeree’, ‘India will enjoy’ is written as ‘zee yeeaee’ and‘comes enjoy monsoon’ is written as ‘bee mee zee’.

6). Which of the following represents the code for ‘India will enjoy monsoon’?
a)   yee zee bee nee
b)   meeyee zee aee
c)   aeemeeyee lee
d)   zeeyeeaee bee
e)   None of these

7). Which of the following is the code for ‘June’?
a)   mee
b)   bee
c)   aee
d)   nee
e)   Can’t be determined

8). If ‘hit’ is related to ‘ree’, ‘comes’ is related to ‘bee’, then ‘enjoy’ represents which of the following?
a)   bee
b)   mee
c)   yee
d)   aee
e)   None of these

9). If ‘R’ denotes ‘-’; ‘Q’ denotes ‘×’; ‘W’ denotes ‘÷’; and ‘A’ denotes ‘+’, then
42 W 7 R 8 A 6 Q 4 = ?
a)   -22
b)   -168
c)   22
d)   28
e)   None of these

10). What should come next in the following letter series?
P Q R S T A B C D E P Q R S A B C D E P Q R S A B C D P Q
a)   R
b)   T
c)   A
d)   B
e)   None of these
COMPUTER APTITUDE
11). Compression of digital data for efficient storage is
a)   Buffer
b)   CPU
c)   Packing
d)   Field
e)   None of the above


12). An operating system intended for use on microprocessor based systems that support a single user is
a)   PC-DOS
b)   MS-DOS
c)   UNIX
d)   CP/M
e)   None of the above


13). Which programming language is based on Algol60.
a)   PILOT
b)   SNOBOL
c)   ADA
d)   SIMULA
e)   None of the above


14). Computer memory consists of
a)   RAM
b)   ROM
c)   PROM
d)   All of the above
e)   None of the above


15). A path by which communication is achieved between a central processor and other devices is called
a)   Audit trail
b)   Network
c)   Bus
d)   Channel
e)   None of the above


GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
16). Which of the following sates has recently become first state to launch green-concept based State Data Centre?
a)   Arunachal Pradesh
b)   Himachal Pradesh
c)   Madhya Pradesh
d)   Uttar Pradesh
e)   None of these


17). On 4th June 2016, International Monetary Fund has approved $1.5 billion loan to which of the following countries to support the country's economy?
a)   Bangladesh
b)   Nepal
c)   Sri Lanka
d)   Bhutan
e)   None of these


18). According to BP Statistical Review of World Energy released on 8th June 2016, which of the following countries has recently surpassed Japan to become the world’s third-largest oil consumer?
a)   India
b)   China
c)   USA
d)   Pakistan
e)   None of these


19). State Bank of India (SBI) has recently signed an agreement with which of the following banks to provide loans to Indo-Spanish joint ventures and local enterprises?
a)   Deutsche Bank
b)   Shinhan Bank
c)   Doha Bank
d)   Caixa Bank
e)   None of these


20). Which of the following private sector banks has recently launched India's first certified green bond at London Stock Exchange?
a)   HDFC Bank
b)   Axis Bank
c)   ICICI Bank
d)   Yes Bank
e)   None of these


ENGLISH LANGUAGE
Directions (21-25): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The Error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is “ No Error”, the answer is e).

21). a) A Marriage between any two people belonging to any religion / b)  or creed may be solemnized under the Special Marriage Act / c) if at time of the marriage the male / d) has completed 21 year and the female 18. / e) No Error

22). a) Recent focused studies by anthropologist / b) have shown that while Muslim men have / c) significantly greater right than women. / d) they are infrequently asserted. / e) No Error

23). a) The most recent National Family Health Survey in 2011 / b) indicates that Hindu and Christian men / c) had more than one wives / d) as against Muslim men / e) No Error

24). a) Congress President Sonia Gandhi wrote to / b) Prime Minister Manmohan Singh requested him / c) to ensure that the officer / d) was “not unfairly treated” / e) No Error

25). a) The Washington Post epitomizes what is wrong / b) with the newspaper industry across the / c) developed world, but especially / d) in the United States. / d) No Error

Answers:
1)c   2)d   3)b   4)a   5)e   6)b   7)e   8)e   9)c   10)a   11)c  12)d  13)d  14)d  15)c  16)b  17)c  18)a  19)d  20)b  21)a)  22)d)  23)c)  24)b)  25)c)

Solutions:
1). c) 82 + 4 × 3.75 – 16 = √?=>?= 82 + 15 – 16 = 81 => ? = 81 x 81 = 6561

2). d) (20 × ?) / 100 = [(7.85 × 1240) / 100] + [(3.6 × 850) / 100]  = 97.34 + 30.6 = 127.94 => ? = 12794/20 = 639.7

3). b) 5 17/37 × 4 51/52 × 11 1/7 + 2 ¾= ? =>(202 / 37) ×(259 / 52) × (78/7) + (11/4) = 101 × 3 + (11/4) =  (1212 + 11) / 4 = 1223/4 = 305.75

4). a) ? = (30 / 100) × 125 + (70 / 100) × 15  = 37.5 + 10.5 = 48

5). e) ? = (3 × 4 × 9 × 21175) / (5 × 7 × 11 × 4 × 27) = 21175 / (5 × 7 × 11)= 55

Directions (6 – 8):
monsoon comes India in June =>mee nee lee aee bee ...(I)
monsoon hits India =>aeemeeree ...(II)
India will enjoy =>zee yeeaee...(III)
comes enjoy monsoon =>bee mee zee ..(IV)
From I, II and IV monsoon =>mee
From I and IV comes =>bee
From I, II and III India =>aee
From III and IV enjoy =>zee
From II hits =>ree
From I, III and IV will =>yee
in=>Either ‘nee’ or ‘lee’.
June =>Either ‘lee’ or ‘nee’.

6). b)

7). e)

8). e)                       

9). c) 42 ÷ 7 - 8 + 6 × 4 = 6 - 8 + 24 = 22

10).a) PQRST/ABCDE/PQRS/ABCDE/PQRS/ABCD/PQR

21). a) Replace ‘people’ with ‘persons’

22).d) Replace ‘they’ with ‘these’

23).c) Replace ‘wives’ with ‘ wife’

24).b) Replace ‘requested’ with ‘requesting’

25).c) Delete ‘but’







For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">