17 Jun 2016

SBI Clerk Mains Exam 2016 – Section wise Full Test-12

SBI Clerk Mains  Exam 2016 – Section wise Full Test-12:
Dear Readers, SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Number of Employees (in Thousands) working in six different companies in six years


1. What was the respective ratio between the employees working in company R in year 2005 and employees working in company L in year 2004?
a) 8 : 15
b) 15 : 8
c) 13 : 9
d) 9 : 13
e) None of these

2. What was the total number of employees working in company M and P together in year 2008 and employees working in company L and R together in year 2005?
a) 1,84,000
b) 18,040
c) 1,80,400
d) 18,400
e) None of these

3. In which company was the total number of employees working in year 2007 the second highest?
a) R
b) N
c) L
d) K
e) P

4. Number of employees working in company K in year 2009 was what percentage of all the employees working in company N in all the years together?
a) 25
b) 30
c) 21
d) 31
e) 35

5. What was the average number of employees working in year 2007 in all the companies together?
a) 5,05,000
b) 50,050
c) 50,500
d) 5,500
e) None of these
REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre but not necessarily in the same order. B sits second to the left of H’s husband. No female is an immediate neighbour of B. D’s daughter sits second to the right of F. F is the sister of G. F is not an immediate neighbour of H’s husband. Only one person sits between A and F. A is father of G. H’s brother D sits on the immediate left of H’s mother. Only one person sits between H’s mother and E. Only one person sits between H and G. G is the mother of C. G is not an immediate neighbour of E.

6. What is the position of A with respect to his mother-in-law?
a) Immediate left
b) Third to the right
c) Third to the left
d) Second to the right
e) Fourth to the left

7. Who amongst the following is D’s daughter?
a) B
b) C
c) E
d) G
e) H

8. What is the position of A with respect to his grandchild?
a) Immediate right
b) Third to the right
c) Third to the left
d) Second to the left
e) Fourth to the left

9. How many people sit between G and her uncle?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) More than four

10. Four of the following five are alike in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) F
b) C
c) E
d) H
e) G

11. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a) C is cousin of E.
b) Hand H’s husband are immediate neighbours of each other.
c) No female is an immediate neighbour of C.
d) H sits third to the left of her daughter.
e) B is mother of H.

12. Who sits on the immediate left of C?
a) F’s grandmother
b) G’s son
c) D’s mother-in-law
d) A
e) G
COMPUTER AWARENESS

13. A stand-alone system which produces one page of printed output at a time is
a) page printer
b) line printer
c) laser printer
d) dot matrix printer
e) none of the above


14. A memory that does not change its contents without external causes is known as
a) Dynamic memory
b) Static memory
c) RAM
d) EEPROM
e) None of the above


15. The report card and merit list forms the
a) Output data
b) Data processing
c) Central Processing
d) Input data
e) None of the above


16. A number which is stored and processed but not in the standard exponential form is called
a) Floating point number
b) Fixed point number
c) Octal number
d) Decimal number
e) None of the above


17. A memory that holds micro programs is
a) Core memory
b) ROM
c) RAM
d) Control memory
e) None of the above


GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
18. India and which of the following countries have signed an MoU to enhance research and development capabilities in biotechnology by launching a joint funding call?
a) Japan
b) Singapore
c) Switzerland
d) Australia
e) Germany


19. The Committee headed by TSR Subramanian submitted its report recently on
a) New Education Policy
b) Defence Procurement Policy
c) New Foreign Policy
d) Merger of public sector banks
e) None of these


20. Which of the following firms forayed into e-commerce sector with the launch of CliQ, an online and app-based platform, recently?
a) Tata Group
b) RIL
c) Essel Group
d) Essar Group
e) Future Group


21. The Minister of State for Finance Jayant Sinha has said that the number of PSU banks will come down to around 8-10 in future. Currently, the number of PSBs is
a) 18
b) 21
c) 22
d) 27
e) 29


22. India remains a very cash intensive nation with cash to GDP ratio of over ______ in 2014.
a) 4 per cent
b) 6 per cent
c) 8 per cent
d) 10 per cent
e) 12 per cent

ENGLISH LANGUAGE
Directions (23-27): Each questions below has two blanks. There are five pairs of words below the sentence. Each pair is numbered, Choose the pair of words which can be filled up in the blanks in the sentence in the same order so as to complete the sentence meaningfully.

23). This book is readable, clear and _______ researched with ______ detailed references.
a)   Fabulously, intricate
b)   Meticulpusly, extensive
c)   Leisurely, complete
d)   Hardly, notional
e)   Closely , scattered

24). The interest has ______ innovation related to several sectors of  _______ pharmaceutical business and industry.
a)   Accepted, skeletal
b)   Insured, fateful
c)   Affected, plummeting
d)   Restricted, grown
e)   Accelerated, burgeoning

25). The Indian hospitality industry which has been ____ a prolonged  slump is now entering a new ______ phase ready to enhance profitability.
a)   Witnessing, ambitious
b)   Observing, listless
c)   Demonstrating, efficient
d)   Recovering, dept
e)   Succumbing, lean

26). The new policy seeks to ______ a process of widespread participation of people ______  the way for more effective implementation.
a)   Amend, opening
b)   Halt, propelling
c)   Generate, paving
d)   Diagnose, resulting
e)   Identify, dithering

27). Journalism is a _________ for truth, a crusade to ________ injustice and wrong-doing.
a)   Product, limit
b)   Boon, justify
c)   Travesty, attack
d)   Quest, expose
e)   Search, optimize

Answers:
1)b   2)d   3)e   4)c   5)e   6)d   7)c   8)a   9)c   10)b   11)e    12)a   13)a   14)b   15)a   16)b   17)b   18)d   19)a   20)a   21)d   22)e  23)b)   24)e)   25)a)  26)c)   27)d)

Solutions
(1 – 5):
1. B) Required ratio = 4.5/2.4 = 15 : 8
2. D) Total number of employees = (5.7 + 4.8 + 3.4 + 4.5) × 1000 = 18.4 × 1000 = 18400
3. E) K = 6.3, L = 4.7, M = 5.5, N = 5.3, P=5.6, R = 2.9, Required company = P
4. C) Required per cent = [7.2/(3.9+4.1+3.4+5.3+6.7+9.6)]*100 = (7.2*100)/33 % = 21.82% = 21% (Approx.)
5. E) Required average = [(6.3+4.7+5.5+5.3+5.6+2.9)/6]*1000 = (30.3*1000)/6 = 30300/6 = 5050
(6 – 12):
  
        

6. D) B is Mother-in-law of A. Hence A’s position with respect to his mother is second to the right.
7. C)
8. A) C is grand-child of A. Thus, A’s position with respect to his grand child is immediate right.
9. C) D is uncle of G
10. B) Except C all are females.
11. E)

12. A) 






For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">