18 Jun 2016

SBI Clerk Mains Exam 2016 – Section wise Full Test-13

SBI Clerk Mains  Exam 2016 – Section wise Full Test-13:
Dear Readers, SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

REASONING
Directions (1 – 7): Study the following information carefully and answer the given questions:
Eight persons J, K, L, M, N, O, P and Q are sitting around a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order. P is third to the left of M. O is second to the left of P. Only one person sits between M and L. 28 year old is neighbour of both O and P. K is third to the left of 28 years old. Q is second to the right of J. 39 year old is second to the left of N. 13 year old is second to the right of K. K is elder to N but younger than L. L is not the eldest. M is 16 year old. 16 year old and 9 year old are not immediate neighbours. Ages are as 9, 13, 16, 18, 21, 28, 33 and 39.

1). Who among the following is sitting exactly between M and L?
a) Q
b) Nine-year old
c) 18 – year old
d) P
e) 13 year old

2). Which of the following pairs represents the immediate neighbours of `K`?
a) 16-year old and J
b) 9- year old and  Q
c) M and 18-year old
d) M and 28-year old
e) L and 9 year old

3). What is the position of J with represent to the position of P?
a) Fourth to the left
b) Fourth to the right
c) Fifth to the left
d) Third to the left
e) Third to the right

4). Starting from J, if all the persons are made to sit in the alphabetical order in clockwise direction, the positions of how many (excluding J) will remain unchanged?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three

5). Who among the following is sitting second to the right of `P`?
a) O
b) 9 year old
c) 33 year old
d) M
e) N

6). Who among the following is sitting just opposite to `O`?
a) L
b) N
c) M
d) J
e) P

7). Who among the following is third to the left of 21 year old?
a) N
b) Q
c) P
d) L
e) M

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (8 – 12): What should come in the place of question mark (?) in the following number series:
8). 253        1981  2981  3493  3709  ?
a) 3971
b) 3773
c) 3837
d) 3925
e) 3833

9). 20 38      72      136    256    480    ?
a) 720
b) 816
c) 896
d) 958
e) 864

10). 5          12      39      160    ?
a) 795
b) 645
c) 805
d) 765
e) 725

11). 240      120    80      60      48      ?
a) 36
b) 32
c) 45
d) 42
e) 40

12). 4          5        18      81      388    ?
a) 783
b) 828
c) 1293
d) 2065
e) 1945       

COMPUTER
13). Which is a device that changes information into digital form?
a) Modem
b) Digitizer
c) Mouse
d) Light pen
e) None of the above


14). The organization and interconnection of the various components of a computer system is
a) Architecture
b) Networks
c) Graphics
d) Designing
e) None of the above


15). Which of the following is the coding of data so that is can't be easily understood if intercepted.
a) Barcode
b) Decoder
c) Encryption
d) Mnemonics
e) None of the above


16). RAM is used as a short memory because it is
a) Volatile
b) Has small capacity
c) Is very expensive
d) Is programmable
e) None of the above


17). A modern electronic computer is a machine that is meant for
a) Doing quick mathematical calculations
b) Input storage, manipulation of outputting of data
c) Electronic data processing
d) Performing repetitive tasks accurately
e) None of the above


GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
18). _______ is the only Indian company ranked among the world’s top ten biggest and most powerful companies in the consumer financial services sector on recent Forbes list.
a) HDFC Ltd
b) IDBI Home Finance
c) ICICI Home Finance
d) SBI Home Finance
e) HUDCO


19). What per cent foreign direct investment is allowed in food processing sector in India?
a) 26 per cent
b) 49 per cent
c) 51 per cent
d) 74 per cent
e) 100 per cent


20). Which of the following firms dropped the plan to start a payments bank recently?
a) FINO PayTech
b) Aditya Birla Nuvo
c) Reliance Industries
d) Tech Mahindra
e) Vodafone


21). The Union Finance Ministry and the RBI have set up a committee to boost cashless transaction in the country. The Committee will be headed by
a) Neeraj Kumar Gupta
b) LC Goyal
c) Rajiv Mehrishi
d) Arvind Mayaram
e) Hasmukh Adhia


22). If a savings account is opened with a bank on the basis of simplified KYC norms, the account would additionally be treated as a
a) BSBDA
b) No frills account
c) Small Account
d) Current Account
e) None of these


ENGLISH LANGUAGE
Directions (Q. 23-27): In each question below, a sentence with four words printed in BOLD type is given. These are numbered as a), b), c) and d). One of these four boldly printed words may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the boldly printed words are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark e), ie “All Correct”, as your answer.


23). Owing to  a)/ scarsity of water, b)/ the metropolitan city of Mumbai is passing c)/ through a hard time. d)/ All correct e).

24). I reprimanded him for using a)/ humiliating language while b)/ addressing the c)/ audience. d)/  All correct e).

25). I appealed to her to look after my a)/ children during my b)/ absence and she c)/ acceded to my request. d)/ All correct e).

26). You have absolutely no a)/ authority to b)/ interphere in my c)/ affairs. d)/ All correct e).

27). This time I was compelled a)/ to leave him unpunished b)/ although he deserved serve c)/ punishment for breech of rules. c)/ All correct c)

Answers:
1)c   2)b   3)b   4)b   5)e   6)b   7)d   8)b   9)c   10)c   11)e   12)d   13)b   14)a   15)c   16)a   17)b   18)a   19)e   20)d   21)a   22)c  23)b  24)a  25)e  26)c  27)d

Solutions:
(1 – 7):

1. C) 18 years old N is sitting exactly between M and L.
2. B) 16 years old M and 9 year old J are immediate neighbours of K.
3. B) J is third to the left of P.
4. B) The position of K remains unchanged.

5. E) N is sitting second to the right of P.
6. B) N is sitting just opposite to O.
7. D) K is 21 years old. L is third to the left of K.

8. B) The Pattern is 253 + 123 = 1981; 1981 + 103 = 2981; 2981 + 83 = 3493; 3493 + 63 = 3709; 3709 + 43 = 3773.
9. C) The pattern is 20 × 2 – 2 = 38; 38 × 2 – 4 = 72; 72 × 2 – 8 = 136; 136 × 2 – 16 = 256; 256 × 2 – 32 = 480; 480 × 2 – 64 = 896.
10. C) The pattern is 5 × 2 + 2 = 12; 12 × 3 + 3 = 39; 39 × 4 +4 = 160; 160 × 5 + 5 = 805.
11. E) The pattern is 240 × ½ = 120; 120 × 2/3 = 80; 80 × ¾ = 60; 60 × 4/5 = 48; 48 × 5/6 = 40.
12. D) The pattern is 4 × 1 + 13 = 5; 5 × 2 + 23 = 18; 18 × 3 + 33 = 81; 81 × 4 + 43 = 388; 388 × 5 + 53 = 2065.  

23). B)  The correct spelling is ‘scarcity’.
24). A)  The correct word will be ‘reprimand’. The meaning of ‘reprimand’ is ‘to express serve disapproval of somebody or their actions especially officially’.
25). E)
26). C)  The correct spelling is ‘Interfere’.
27). D)  the correct spelling is ‘breadh’ .






For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">