19 Jun 2016

SBI Clerk Mains Exam 2016 – Section wise Full Test-14

SBI Clerk Mains  Exam 2016 – Section wise Full Test-14:
Dear Readers, SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). Monu can complete a job in 18 days. Sonu is 20% less efficient than Monu. How long does he take?
a) 16 days
b) 20 days
c) 22 ½ days
d) 14 ½ days
e) 26 days
2). Some men can do a work in 42 days, but if there were 8 men more, the same work could be over 6 days earlier. How many men were there in the job, initially?
a) 36
b) 48
c) 46
d) 40
e) 50
3). Atul buys pens at 7 for Rs 120 from a Bombay – based wholesaler and then sells it to his customers at 11 for Rs.198. What will be his gain or loss per-cent at his total gain or loss, if he bought goods orth Rs.25000, in the month of February 2004? (approximately)
a) 4.8%, Rs.1180
b) 4.9%, Rs.2017
c) 4.8%, Rs.1200
d) 6.3%, Rs.2320
e) 4.7%, Rs.1245 
4). Prakash, Suni and Anil started a business jointly investing Rs.11 lakhs, Rs.16.5 lakhs and Rs.8.25 lakhs respectively. The profit earned by them in the business at the end of 3 years was Rs.19.5 lakhs. What will be the 50% of Anil’s share in the profit?
a) Rs.4.5 lakhs
b) Rs.2.25 lakhs
c) Rs.2.5 lakhs
d) Rs.3.75 lakhs
e) None of these
5). Mr. Giridhar spends 50% of his monthly income on household items and out of the remaining he spends 50% on transport, 25% on entertainment, 10% on sports and remaining amount of Rs.900 is saved. What is Mr.Giridhar’s monthly income?
a) Rs.6000/-
b) Rs.12000/-
c) Rs.9000/-
d) Can’t be determined
e) None of these
REASONING
6). Risik walks 20m North. Then he turns right and walks 30m. then he turns right and walks 35m. then, he turns left and walks 15m. then he again turns left and walks 15m. In which direction and how many meters away is he from his original position?
a) 15 m West
b) 30m East
c) 30m West
d) 45m East
e) 15m East
7). If WORK is coded as 4-12-9-16, then how will you code WOMAN?
a) 4-12-14-26-13
b) 4-26-14-13-12
c) 23-12-26-14-13
d) 23-15-13-1-14
e) 23-12-13-1-14
8). In a row of 21 girls, when Rishika was shifted by four places towards the right, she become 12th from the left end. What was her earlier position from the right end of the row?
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
e) 14
9). X and Y are children of Z, Z is father of X but Y is not the son of Z. What is Y to Z?
a) Sister
b) Daughter
c) Nephew
d) Cousin
e) Can’t be determined
10). From the given alternative words select the one which cannot be formed using the letters of the given word CONSTITITIONAL
a) LOCATION
b) TUTION
c) TALENT
d) CONSULT
e) All the above can be formed 
COMPUTER
11). A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
a) Pulse code modulation
b) Pulse stretcher
c) Query processing
d) Queue management
e) None of the above


12). An optical input device that interprets pencil marks on paper media is
a) OMR
b) Punch card reader
c) Optical scanners
d) Magnetic tape
e) None of the above


13). Most important advantage of an IC is its
a) Easy replacement in case of circuit failure
b) Extremely high reliability
c) Reduced cost
d) Low power consumption
e) None of the above


14). Data division is the third division of a _____ program.
a) COBOL
b) BASIC
c) PASCAL
d) FORTH
e) None of the above


15). Which language was devised by Dr. Seymour Cray?
a) APL
b) COBOL
c) LOGO
d) FORTRAN
e) None of the above


GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
16). The G7 summit 2016 is scheduled to be held in
a) Ise-Shima, Japan
b) Montreal, Canada
c) New York, US
d) Paris, France
e) Frankfurt, Germany


17). India and Slovenia have signed a protocol to amend the bilateral double taxation avoidance agreement. The currency ofSlovenia is
a) Peso
b) Euro
c) Krona
d) Ringgit
e) Slovenian dollar


18). The US House of Representatives has approved a bipartisan legislative move to bolster defence ties with which countryand bring it at par with other NATO allies?
a) China
b) Japan
c) Cuba
d) Mexico
e) India


19). ________ was conferred the prestigious chemical industry award, the Othmer Gold Medal recently, for his entrepreneurialleadership in the oil and gas industry.
a) Gautam Adani
b) Cyrus Pallonji Mistry
c) Shashi Ruia
d) Mukesh Ambani
e) Venugopal Dhoot


20). Tsai Ing-wen was recently sworn in as the first female president in
a) Vietnam
b) Philippines
c) Thailand
d) Cambodia
e) Taiwan


ENGLISH LANGUAGE
Directions (Q. 21-25): In each of the following sentence there are two blanks spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers a), b), c), d) and e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

21). This move is likely to bring some ________ of order in higher education and will go a long way in ________ equal opportunities for all.
a)    Change, cementing
b)    Merit, serving
c)    Relief, establishing
d)    Semblance, ensuring
e)    Unity discussing
22). We in India have not only given in to politicians, but _________ to ________ them whenever we can.
a)    Aspire, imitate
b)    Evade, oblige
c)    Compromise, challenge
d)    Deny, contest
e)    Surrender, force
23). Politicians are just too strong for the meek _______ that some organizations _____ against them from time to time.
a)    Voting, cast
b)    Protest, spell
c)    Resistance, mount
d)    Courage, stage
e)    Opposition, flaunt
24). For a perfect person and for those ______ for perfection, doing good to others is always _________
a)    Pining, remedy
b)    Striving, spontaneous
c)    Competing, cheered
d)    Looking, praiseworthy
e)    Fighting, appreciated
25). It is a man’s highest duty to _________ himself with the whole world and when that happens he ________ others like himself
a)    Associate, preaches
b)    Observe, follows
c)    Unites, serves
d)    Position, worship
e)    Identify, considers

Answers:
1)c   2)b   3)c   4)b   5)b   6)d   7)a   8)d   9)b   10)c   11)a   12)a   13)b   14)a   15)c   16)a   17)b   18)e   19)d   20)e   21)d   22)a  23)c   24)b   25)e

Solutions:
1. C) Efficiency ratio of Monu and Sonu = 100:80 = 5:4
Therefore, time taken will be as = 4:5 (more efficient takes less time)
4/5 = 18/x => x = 5 * 18/4 = 22.5 days
2. B) We have basic formula: Men x days = constant
i.e, M1D1 = M2D2 => 8 x (42 – 6)/6 = 48
3. C) %profit = (198 * 7 – 120 * 11)/(198 * 7) * 100 = 4.8% and
Profit = 4.8/100 * 25000 = Rs.1200
4. B) Prakash : Sunil : Anil = 11x36 : 16.5 x 36 : 8.25 x 36 = 396:594:297 = 4:6:3
Profit of Anil = 19.5 x 3/13 = 4.5
50% of profit = 4.5 x 50/100 = Rs.2.25 lakhs
5. B) Let the monthly income be Rs.100
Remaining amount after domestic expenditure = 100 – 50 = Rs.50
Expenditure on transport, entertainment and games = 50 x 85/100 = Rs.42.5
Savings = 50 – 42.5 = 7.5
7.5 = 900 => 100 = (900 * 100)/7.5 = Rs.12000
6. D) The movements of Rasik from A to F are as shown in the fig.

Since CD = AB + EF, so F lies in line with A.
Therefore Rasik’s distance from original position A = AF = (AG + GF) = (BC + DE) = (30 + 15)m = 45m
Also F lies to East to A.
7. A) Clearly, each letter is coded by the numeral obtained by subtracting from 27, the numeral denoting the position of the letter in the English alphabet. W, O, M, A, N are 23rd, 15th, 13th, 1st and 14th letters. So, their codes are (27 – 23), (27 – 15), (27 – 13), (27 – 14) i.e, 4, 12, 14, 26, 13 respectively. 
8. D) The change of place by Rakshika can be shown under
Clearly, Rakshika’s earlier position was 8th from the left and 14th from the right end.
9. B)

10. C) Due to letter E, the word TALENT can-not be formed from the original word.





For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">