23 Jun 2016

SBI Clerk Mains Exam 2016 – Section wise Full Test-18

SBI Clerk Mains  Exam 2016 – Section wise Full Test-18:
Dear Readers, SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
1). A sum of money becomes Rs.6690 after three years and Rs.10035 after 6 years on compound interest. The sum is:
a) Rs.4400
b) Rs.4445
c) Rs.4460
d) Can’t be determined
e) None of these

2). A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is:
a) 72 metres
b) 54 metres
c) 50 metres
d) 45 metres
e) 53 meters

3). A and B started a joint firm.  A's investment was thrice the investment of B and the period of his investment was two times the period of investment of B. If B got Rs.4000 as profit, then their total profit is:
a) Rs.24000
b) Rs.16000
c) Rs.28000
d) Rs.20000
e) Rs.22000

4). The population of a town increases 4% annually but is decreased by emigration annually to the extent of (1/2)% .What will be the increase percent in three years ?
a) 9.8
b) 10
c) 10.5
d) 10.8
e) 10.2

5). Tarun bought a T.V with 20% discount on the labelled price. Had he bought it with 25% discount, he would have saved Rs.500. At what price did he buy the T.V?
a) Rs.5000
b) Rs.10000
c) Rs.12000
d) Rs.6000
e) Rs.5500

REASONING
(6 – 8): Study the information given below and answer the questions followed
Amit, Bharati, Cheryl, Deepak and Eric are five friends sitting in a restaurant. They are wearing caps of five different colours — yellow, blue, green, white and red. Also they are eating five different snacks — burgers, sandwiches, ice cream, pastries and pizza.
I. The person wearing a red cap is eating pastries.
II. Amit does not eat ice cream and Cheryl is eating sandwiches.
III. Bharati is wearing a yellow cap and Amit wearing a blue cap.
IV. Eric is eating pizza and is not wearing a green cap.

6). What is Amit eating?
a) Burgers
b) Sandwiches
c) Ice cream
d) Pastries
e) Pizza

7). Who among the following friends is wearing the green cap?
a)  Amit
b) Bharati 
c) Cheryl
d) Deepak
e) Eric

8). Who among the following friends is having ice cream?
a) Amit
b) Bharati
c) Cheryl
d) Deepak
e) Eric

Directions (9 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input:  exam 81 56 over down up 16 64
Step I: down exam 81 56 over up 16 64
Step II: down 81 exam 56 over up 16 64
Step III: down 81 exam 64 56 over up 16
Step IV: down 81 exam 64 over 56 up 16
And Step IV is the last step of the rearrangement of the above input.
As per the rule followed in the above steps, answer the following questions.

9). Input: 98 11 64 22 but will an it
Which of the following will be step VI?
a) Step VI can’t be possible because step V will be the last step
b) An 98 but 64 it 22 11 will
c) An 98 but 64 it 22 will 11
d) An 11 but 22 it 64 will 98
e) None of these

10). Step III of an input is: damn 96 flag 87 78 14 saint put
Which of the following steps will be the penultimate step?
a) Can’t say
b) Four
c) Five
d) Six
e) None of these

COMPUTER APTITUDE
11). The primary purpose of software is to turn data into _______
a) Websites
b) Information
c) Programs
d) Objects
e) None of these


12). The ability to find an individual item in a file immediately ______ is use(d)
a) File allocation table
b) Directory
c) Sequential access
d) Direct access
e) None of these


13). Reusable optical storage will typically have the acronym _______
a) CD
b) RW
c) DVD
d) ROM
e) None of these


14). In the http:/www.perenhall.com, the portion labelled http is the _______
a) Host
b) Domain name
c) Protocol
d) Top-level domain
e) URL


15). Which of the following statements is not true about two-tier client server database architecture?
(a) SQL statements are processed on the server
b) SQL statements may be processed on some of the clients
c) Business logic is mostly processed on clients
d) Business logic may be processed on the server
e) None of these


GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
16). The World Blood Donor Day is observed every year on June 14. What is the theme of 2016 World Blood Donor Day?
a) Blood connects us all
b) Less blood, less life
c) Every blood donor is a hero
d) Thank you for saving my life
e) None of these


17). Tony Fernandes, who has been given the status of Overseas Citizen of India by the Indian govt, is the group chief of
a) AirAsia
b) Singapore Airlines
c) Jet Airways
d) Qatar Airways
e) Lufthansa


18). Justice Rakesh Ranjan Prasad has assumed charge as the Chief Justice of
a) Bombay High Court
b) Manipur High Court
c) Madras High Court
d) Rajasthan High Court
e) Guwahati High Court


19). The central govt has decided to work for bringing a “blue revolution” in the country. This revolution is associated with
a) crude oil
b) games and jewellery
c) fishery
d) fertilizers
e) rain water harvesting


20). PM Narendra Modi outlined the five-point mantra to tax officials at the recent Rajasva Gyan Sangam. The mantra called RAPID stands for
a) Revenue, Accessibility, Probity, Information and Digitization
b) Revenue, Accountability, Politeness, Information and Digitization
c) Revenue, Accountability, Probity, Information and Digitization
d) Revenue, Accessibility, Probity, Integrity and Digitization
e) None of these


ENGLISH LANGUAGE
Directions(Questions.21-25): Rearrange the following five sentences (A),(B),(C),(D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below:
(A) In the circumstances, plastic money in the form of credit and other cards has become a preferred mode of payment and has wide acceptance among public.
(B) Payments for purchase can be made in cash, cheque or cards.
(C) Cheque are not often accepted as the credit standing of the person issuing a
 Cheque is not apparent.
(D) With the increasing use of the plastic, the financial system is moving more towards cashless transactions.
(E) In respect of cash, there is the limitation that bigger payments cannot be made in cash on account of the need to carry bulk.

21).Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a)   C
b)   A
c)   E
d)   B
e)   D

22).Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   E
b)   A
c)   C
d)   D
e)   A

23).Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a)   B
b)   D
c)   A
d)   E
e)   C

24).Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)   E
b)   A
c)   B
d)   D
e)   C

25).Which of the following should be the FIFTH (LAST) sentence after rearrangement?
a)   E
b)   C
c)   D
d)   A
e)   B


Answers:
1)c   2)c   3)c   4)d   5)b   6)a   7)c   8)b   9)c   10)b   11)b   12)a   13)b   14)c   15)c   16)a   17)a   18)b   19)c   20)c  21)d   22)a   23)e   24)b   25)d

Solutions:
1). c) Let the sum be P.
Then, P [1+R/100]3 = 6690......... (i)
and P [1+R/100]6 = 10,035..... (ii)
Dividing (ii) by (i), we get
(1+R/100)3 = 10035/6690 = 3/2
Substituting this in equation (i), we get
P = (6690×2/3) = Rs.4460

2). c) Let the length of the train be x km and its speed y km/hr. Then, speed relative to first man = (y-2) km/hr.
Speed relative to second man = (y-4) km/hr.
x/(y-2) = 9/(60×60) and x/(y-4) = 10/(60×60)
9y - 18=3600x or 10y - 40=3600x 
So, 9y-18=10y-40 or y =22
x/(22-2) = 9/3600 or x = 20×(9/3600) = 1/20 = 1/20×1000m = 50m

3). c) Suppose B invested Rs.x for y months.
Then, A's investment is Rs.3x for 2y months.
Ratio of investments of A and B = 6xy : xy = 6 : 1
Now, B's share = Rs.4000
A's share = Rs.24000
Hence, total profit = Rs.28000

4). d) Increase in population 4% and reduction due to emigration (1/2)%.  So net percentage increase = 4 - (1/2)% = 3 1/2% = (7/2)%
Increase in 3 years over 100 = 100×(1× (7/200))3 = 100×(207/100) ×(207/100) ×(207/100) = (200+7)3 / 80000 = 110.8718
Increase% = 10.8%

5). b) Let the labelled price be Rs.100,
S.P in Ist case = Rs.80,
S.P in 2nd case = Rs.75.
If saving is Rs.5, labelled price = (100/5) × 500= Rs.10000

(6 – 8):
Burgers
Ice Cream
Sandwich
Pastries
Pizza
A
B
C
D
E
Blue
Yellow
Green
Red
White
6). a)
7). c)
8). b)

(9 – 10): Here logic is very simple. It is a case of Arrangement. Input and following steps gives the following information:
In step I the word which comes first according to alphabetical order rearranges first.
In second step the highest among the given numbers get arranged and occupies the place after the word arranged in step I.
These two steps get repeated alternatively. Thus, in the last step all the words get arranged alphabetically whereas numbers get arranged in descending order. If any word or number is already arranged in any step, the next number or word is arranged.

9). c) Input: 98 11 64 22 but will an it
Step I: an 98 11 64 22 but will it
Step II: an 98 but 11 64 22 will it
Step III: an 98 but   64 11 22 will it
Step IV: an 98 but   64 it 11 22 will
Step V: an 98 but   64 it 22 11will
Step VI: an 98 but   64 it 22 will 11

10). b) Step III: damn 96 flag 87 78 14 saint put
Step IV: damn 96 flag 87  put 78 14 saint
Step V: damn 96 flag 87 put 78  saint 14
Step V is the last step.
Therefore penultimate (last but one) step is step IV.


         


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">