24 Jun 2016

SBI Clerk Mains Exam 2016 – Section wise Full Test-19

SBI Clerk Mains  Exam 2016 – Section wise Full Test-19:
Dear Readers, SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5) Study the information carefully to answer the questions that follow
A school consisting of a total of 3120 students has boys and girls in the ratio of 7 : 5 respectively. All the students are enrolled in different types of hobby classes, viz. Singing, Dancing and Painting. One-fifth of the boys are enrolled in only Dancing classes. Twenty per cent of the girls are enrolled in only Painting classes. Ten per cent of the boys are enrolled in only Singing classes. Twenty four per cent of the girls are enrolled in only Singing and Dancing classes together. The number of girls enrolled in only Singing classes is two hundred per cent of the boys enrolled in the same. One thirteenth of the boys are enrolled in all the three classes together. The respective ratio of boys enrolled in only Dancing and Painting classes together to the girls enrolled in the same is 2 : 1 respectively. Ten per cent of the girls are enrolled in only Dancing classes whereas eight per cent of the girls are enrolled in only Dancing and Painting classes together. The remaining girls are enrolled in all the three classes together. The number of boys enrolled in only Singing and dancing classes together is fifty per cent of the number of girls enrolled in the same. The remaining boys are enrolled in only Painting classes.

1). Total number of girls enrolled in Singing is approximately what per cent of the total number of students in the school?
a) 22
b) 38
c) 64
d) 28
e) 26

2). What is the respective ratio of the number of girls enrolled in only Painting classes to the number of boys enrolled in the same?
a) 77 : 26
b) 21 : 73
c) 26 : 77
d) 73 : 21
e) None of these

3). Number of girls enrolled in only Dancing classes is what per cent of the boys enrolled in the same? (Rounded off to two digits after decimal)
a) 38.67
b) 35.71
c) 41.83
d) 28.62
e) None of these

4). What is the total number of boys who are enrolled in Dancing?
a) 636
b) 728
c) 584
d) 868
e) None of these

5). What is the total number of students enrolled in all the three classes together?
a) 150
b) 125
c) 140
d) 160
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): In each question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer
a) if only conclusion l follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if either conclusion I or II follows.
d) if neither conclusion I nor II follows.
e) if both conclusions I and II follow.
(6 – 7): Statements:
All seconds are hours.
No minute is a needle.
Some hours are needles.

6). Conclusions:
I. All needles being seconds is a possibility.
II. Some seconds are hours.

7). Conclusions:
I. No hour is a minute.
II. Some minutes are hours.

(8 – 9): Statements:
No sweet is a drink.
Some liquids are solids.
All drinks are liquids.

8). Conclusions:
I. All drinks are solids.
II. Some liquids are definitely not sweets.

9). Conclusions:
I. All sweets being liquids is a possibility.
II. All liquids being sweets is a possibility.

10). Statement:
Some stones are woods.
Some woods are not leaves.
All branches are stones.
Conclusions:
I. Some stones are not leaves.
II. All branches are woods.

COMPUTER APTITUDE
11). Malicious software is known as
a) hardware
b) malware
c) malicious ware
d) illegal ware
e) None of these


12). ________ is the measurement of things such as fingerprints and retinal scans used for security access.
a) Biometrics
b) Bio measurement
c) Computer security
d) Smart weapon machinery
e) None of these


13). Which of the following can’t be a proper virus detection and prevention tip?
a) Do not open any file attached to an email unless you know what it is, even if it appears to come from a dear friend or someone you know. Some viruses can replicate themselves and spread through email. Better be safe than sorry and confirm that they really sent it.
b) Do not open any file attached to an email if the subject line is questionable or unexpected. If the need to do so is there, always save the file to your hard drive before doing so.
c) Open chain emails or junk mails and forward it to others.
d) Do not download any file from strangers.
e) All the above


14). Which of the following statements is true about Bluetooth?
A) Bluetooth is a proprietary open-wireless-technology standard for exchanging data over short distances.
B) Bluetooth uses a radio technology called frequency-hopping spread spectrum.
C) A PC that does not have embedded Bluetooth can be used with a Bluetooth adapter that will enable the PC to communicate with other Bluetooth devices.
a) Only (A)
b) Only (B)
c) Both (A) and (C)
d) Both (B) and (C)
e) All A, B and C


15). System software does all of the following EXCEPT?
a) help run the computer.
b) coordinate instructions between application software and the computer’s hardware devices.
c) help manage system resources.
d) add graphics and pictures to files.
e) No action above is accepted


GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
16). As reported in various newspapers, the Reserve Bank of India is planning to allow more and more banks to function as “Local Area Banks”. This will help RBI in the implementation of which of the following of its plans/drives?
A) Financial Inclusion
B) Rural Banking
C) Mobile and e-Banking
a) Only (A)
b) Only (B)
c) Only (C)
d) Only (A) and (B)
e) None of these


17). What is the full form of the term ‘NPA’ as used in banking environment?
a) Not Profitable Assets
b) New Potential Accounts
c) Non Performing Assets
d) Net Performing Assets
e) None of these


18). As per recent reports, many countries are planning to introduce “Tobin Tax”, the idea of which was given by a Nobel Prize winner economist James Tobin in 1978. Tobin Tax, if implemented, will be levied on which of the following?
a) On the interest income of corporates earned through; major investments
b) All cash transactions
c) Services availed specifically by an elite group of people
d) Foreign exchange transactions
e) None of these


19). Some banks which were not able to meet their priority sector lending targets are now allowed to do so by purchasing Priority Sector Lending Certificates (PSLC). Which of the following agencies/ organizations is/are authorized to issue these certificates?
(A)Micro finance Institutions
(B)Non-Banking Finance Companies
(C)NABARD
a) Only (A)
b) Only (B)
c) Only (A) and (B)
d) All (A), (B) and (C)
e) None of these


20). Which of the following countries has decided that from October 2018 no cheques should be issued or honoured there, and all the payments should be made and accepted in electronic form only?
a) USA
b) Russia
c) United Kingdom
d) Australia
e) None of these


ENGLISH LANGUAGE
Directions (21-25): The question has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of two words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
21). When two-thirds of the civilized world has _______ away with death penalty, there is no reason why India should not ___________ suit.
a)   kept, neglect
b)   done, follow
c)   run, replace
d)   given, reject
e)   taken, shun

22). God is the silent _______ board member on ___________ board of directors in India.
a)   obvious, select
b)   covert, some
c)   imperceptible, all
d)   invisible, every
e)   unseen, many

23). The GST Bill, already passed by the Lok Sabha, ____________ an extra 1% levy when goods move from one state to another adding to the ____________ of taxes that products bear.
a)   suggests, bunch
b)   introduces, haven
c)   requests, deluge
d)   condemns, bundle
e)   proposes, cascade

24). Black-Berry has _____________ thousands of jobs since it began restructuring its operations ____________ chief executive Johan Chen.
a)   discarded, by
b)   concealed, without
c)   shed, under
d)   yielded, along
e)   refrained, with

25). Turkey has blocked __________ to Twitter to prevent the broadcast of images of ____________ in southeast Turkey that killed 32 people.
a)   access, bombing
b)   connection, shelling
c)   approach, blast
d)   entry, attacks
e)   route, explosion

Answers:
1)e   2)c   3)b   4)d   5)e   6)e   7)c   8)b   9)a   10)d   11)b   12)a   13)c   14)e   15)d   16)a   17)c   18)d   19)b   20)c  21)b  22)d  23)e 24)c  25)a

Solutions:
(1 – 5):
2). c) Required ratio = 260 : 770 = 26 : 77
3). b) Required percentage = (130/364)×100 = 35.71%
4). d) Total number of boys who are enrolled in Dancing = 364 + 156 + 140 + 208 = 868
5). e) Total number of students enrolled in all the three classes together = 130 + 140 = 270

(6 – 7):

6). e)
7). c)
 (8 – 9):

8). b)
9). a)
10).d)



 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">