13 Jun 2016

SBI Clerk Mains Exam 2016 – Section wise Full Test-8

SBI Clerk Mains  Exam 2016 – Section wise Full Test-8:
Dear Readers, SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
1). The average of 5 numbers is 41 and the sum of the 2nd and the 3rd number is 3 ½ times the first number. The sum of the 4th and 5th number is 5 ¾ times the first number.What is the average of the 2nd to 5th numbers?
a)   48.25
b)   42.25
c)   46.50
d)   46.25
e)   None of these
2). Suresh invested a sum of Rs. 15000 at 9 per cent per annum simple interest and Rs.12000 at 8 per cent per annum compound interest for a period of 2 years. What amount of interest did Suresh earn in 2 years?
a)   Rs. 4096.60
b)   Rs. 4696.80
c)   Rs. 4896.60
d)   Rs. 4698.60
e)   None of these
3). Rajni purchased a mobile phone and are frigerator for Rs. 12,000 and Rs. 10,000 respectively. She sold the refrigerator at a loss of 12 per cent and mobile phone at a profit of 8 per cent. What is her overall loss/profit?
a)   Loss of Rs. 280
b)   Profit of Rs. 2,160
c)   Loss of Rs. 240
d)   Profit of Rs.2,060
e)   None of these
4). Sunetra invested an amount of Rs. 50,000 to start a software business. After six months Nikhil joined her with an amount of Rs 80,000. At the end of 3 years they earned a profit of Rs. 24,500. What is Sunetra’s share in the profit?
a)   Rs, 14,000
b)   Rs. 9423
c)   Rs. 10,250
d)   Rs. 12,500
e)   None of these
5). The respective ratio between the speeds of a car, a train and a bus is 5 : 9 : 4. The average speed of the car, the bus and the train is 72 kmph together. What is the average speed of the car and the train together?
a)   82 kmph
b)   78 kmph
c)   84 kmph
d)   Cannot be determined
e)   None of these
REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight friends—A, B, C, D, E, F, G and H—are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the table while the other four sit in the middle of the four sides. Those who sit in the middle of the four sides face the centre while those who sit at the four corners face outside.
A sits third to the left of C, who does not sit at any of the corners. E sits to the left but not on the immediate left of F, who is not an immediate neighbour of C. B and H are the immediate neighbours of neither each other nor of A and D respectively.D does not sit in the middle of any sides and at least two persons can sit between A and D. E and G sit opposite each other but do not face each other. F cannot sit opposite C.
6). Who among the following sits third to the left of H?
a)   B
b)   G
c)   D
d)   C
e)   None of these
7). What is the position of B with respect to F?
a)   Third to the left
b)   Third to the right
c)   Fourth to the left
d)   Second to the right
e)   None of these
8). Who among the following represent the immediate neighbours of F?
a)   HG
b)   GA
c)   BE
d)   AH
e)   None of these
9). If they all are rearranged clockwise in alphabetical order starting from A (A retains his original position), which of the following would retain his original position?
a)   H
b)   G
c)   D
d)   E
e)   None of these
10). Who among the following sits exactly between D and G?
a)   B
b)   H
c)   F
d)   C
e)   None of these
COMPUTER APTITUDE
11). Manipulating data to create information is known as
a)   Feedback
b)   Programming
c)   Processing
d)   Analysis
e)   None of the above


12). The type of software that controls the internal operations in the computer, and control how the computer works with all its parts, is which of the following?
a)   Shareware
b)   o/s software
c)   Application software
d)   Public domain software
e)   None of the above


13). What happens when you boot up a PC?
a)   Portions of the o/s are copied form disk into memory
b)   Portions of the o/s are copied from memory into disk
c)   Portions of the o/s are compiled
d)   Portions of the o/s are emulated
e)   Portions of the o/s are compiled and emulated


14). A complier translates higher-level programs into a machine language program, which is called_____
a)   Source code
b)   Object code
c)   Complied code
d)   Beta code
e)   Opcode


15). What contains the computer BIOS and maintains its data with the use of a battery for periods when the system is powered down?
a)   CMOS
b)   RAM
c)   DRAM
d)   CPU
e)   SRAM
GENERAL/FINANCIAL AWARENESS


16). Union Cabinet on 1st June 2016 has approved an MoU between India and which of the following countries to enhance cooperation in wildlife conservation?
a)   United Kingdom
b)   United States of America
c)   South Africa
d)   China
e)   None of these


17). Name the person who has recently been appointed as a member of the Union Public Service Commission (UPSC)?
a)   Alok Kumar Mehta
b)   Bhim Sain Bassi
c)   Alok Verma
d)   Alok Satyarthi
e)   None of these


18). Which of the following countries has recently launched a new civilian high-resolution mapping satellite named Ziyuan III 02 along with two other foreign satellites?
a)   China
b)   Japan
c)   North Korea
d)   South Korea
e)   None of these


19). On 1st June 2016, Union Cabinet has recently given its approval for inking of Memorandum of Understanding (MoU) with Qatar for:
a)   strengthening cooperation in the field of Science and technology
b)   strengthening cooperation in the field of tourism
c)   strengthening cooperation in the field of Banking
d)   strengthening cooperation in the field of Finance
e)   None of these


20). The Union Cabinet has given its approval for setting up the India Post Payments Bank (IPPB) as a Public Limited Company under the Department of Posts, with _________ Government of India (GOI) equity.
a)   25 percent
b)   50 percent
c)   75 percent
d)   100 percent
e)   None of these

  
ENGLISH LANGUAGE
21). The most important quality a chief executive candidate should have a noble character.
a)   Shall have a
b)   Should have to be
c)   Should be
d)   Should have is a
e)   No correction required
22). What is needed now is not mere declarations of promises, but actions to fulfill the promises already made
a)   Promises were already made
b)   Made already promises
c)   Promises that we make
d)   Promises which already made
e)   No correction required
23). The work that he hoped would satisfy him frustrate him completely.
a)   Satisfied him frustrate
b)   Satisfy him to frustrate
c)   Satisfy him frustrated
d)   Satisfy to frustrate him
e)   No Correction required
24). To File formal complaint, an application must be submitted.
a)   File of a formal complaint
b)   Filling of a formal complaint
c)   To complain a formal file
d)   To formalize filling complained
e)   No correction required
25). While still in the hospital the stitches were removed from the patient’s wound.
a)   The patient removed the stitches with his wound
b)   The stitches had been removed from the patient’s wound
c)   The patient’s stitches has removed from the wound
d)   The patient had the stitches removed from his wound
e)   No correction required

Answers:
1)c   2)b   3)c   4)e   5)c   6)c  7)c  8)b   9)b  10)d  11)c 12)b 13)a 14)a 15)a 16)b 17)b 18)a 19)b 20)d 21).d)   22).e)   23).c)   24).e)   25).d)

Solutions:
1). C) Let the first number be x.
The sum of 2nd and 3rd number = 7x/2
The sum of 4th and 5th number = 23x/4
Therefore, Average = [x + 7x/2 + 23x/4]/5 = 41 => x = 20
Thus average of 2nd and 5th numbers = [70 + 115]/4 = 46.25
2). B) SI = [15000 × 9 × 2]/100 = Rs.2700
CI = 12000[(1 + 8/100)2 – 1] => CI = 12000 × 104/625 = Rs.1996.8
Therefore, Total interest earned = Rs. (2700 + 1996.8) = Rs. 4696.8
4). E) The ratio of capital invested by each partner i.e. Sunetra and Nikhil for in order to get the same profit is :36 × 50000 : 30 × 80000 = 3:4
Share of Sunetra out of = Rs. 24500 = Rs. 3/7 × 24500 = Rs. 10,500
5). C) 5x + 9x + 4x = 72 × 3 =>18x = 72 × 3 =>x = (72 × 3)/18 = 12 kmph
Average speed of car and train = (5x + 9x)/2 = 7x = 7 × 12 = 84 kmph
(6– 10):
6). C)
7). C)
8). B)
9). B) Only G retains his original position.
10). D) C sits exactly between D and G.







For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">